Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Το "πνεύμα" της Μαδρίτης αποκαλύπτεται ξανά

Με σύμμαχο τις πλάτες των Αμερικανών και την υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους ιμπεριαλιστές, το τουρκικό κατεστημένο προέβη σε νέα επίδειξη επικίνδυνης αδιαλλαξίας, διά στόματος Ετσεβίτ

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μ. Ετσεβίτ φρόντισε για μια ακόμα φορά - μετά τις πρόσφατες απειλές του για προσάρτηση των Κατεχόμενων της Κύπρου στην Τουρκία και τη συμφωνία πρόσδεσης με τα Κατεχόμενα - να αποδώσει ευκρινώς τι κρύβεται πραγματικά πίσω από το περιβόητο "πνεύμα της Μαδρίτης". Πρόκειται για το "πνεύμα" μιας αμερικανόπνευστης συμφωνίας που οι ΗΠΑ επέβαλαν στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, όπως πρόθυμα έσπευσε να την υπογράψει, με την ίδια εγρήγορση σπεύδει κάθε φορά που αποδεικνύεται πού οδηγεί η πολιτική της, να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της υποτέλειάς της. Το ίδιο συνέβη και χτες όταν η κυβέρνηση, αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει απαντητική ανακοίνωση στις δηλώσεις Ετσεβίτ, υπερασπιζόμενη τα όσα συνυπέγραψαν Σημίτης - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, υπό τις εντολές της Ολμπράιτ.

Από τα Ιμια στη... Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα, στις συνεντεύξεις του ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας του στο Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με το θέμα των Ιμια. Οπως ισχυρίστηκε, αφ' ενός τα Ιμια ανήκουν στην Τουρκία, αφ' ετέρου πρόκειται για ένα ζήτημα που εντάσσεται σε ένα συνολικότερο θέμα: Το θέμα που λέγεται Αιγαίο! Δηλαδή, κατά τον Ετσεβίτ η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να συζητήσουν τις διαφορές που αφορούν τα σύνορα στο Αιγαίο (!), και η όποια κατάληξη μιας τέτοιας συζήτησης θα εκτιμηθεί εάν πρέπει να οδηγήσει στη Χάγη.

Παράλληλα, ο Ετσεβίτ ισχυρίστηκε ότι η χώρα του κάθε άλλο παρά επιτιθέμενη είναι απέναντι στην Ελλάδα. Ως απόδειξη μάλιστα επ' αυτού επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι εάν η Τουρκία ήταν επιτιθέμενη τότε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου θα είχε κατακτήσει όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενώ επί εποχής Ατατούρκ θα είχε καταλάβει μέχρι και τη Θεσσαλονίκη!

Χρησιμοποιώντας ανάλογο ύφος, δήλωσε ότι στην Κύπρο, επειδή δεν υπήρξε αντίσταση, η Τουρκία θα μπορούσε να την καταλάβει όλη, αλλά εκείνη... περιόρισε τον "Αττίλα". Τέλος, επανέλαβε τις απειλές για προσάρτηση των Κατεχόμενων σε περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ έκανε λόγο για την καταπίεση που υφίστανται οι "Τούρκοι" στη Δ. Θράκη.

Κυβερνητική αντίδραση

Χτες, στο φόντο των δηλώσεων Ετσεβίτ, η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε και πάλι να εμφανιστεί απέναντι στους "συμμάχους" ως εκείνη που κατά γράμμα ακολουθεί τις εντολές τους, έναντι της Τουρκίας που αθετεί τις υπογραφές της... Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρεται ότι "οι δηλώσεις του κ. Ετσεβίτ δυσχεραίνουν σοβαρά τις δυνατότητες εφαρμογής του κειμένου Αρχών της Μαδρίτης",καθώς αρνούμενη η Τουρκία να προωθήσει στη Χάγη το θέμα των Ιμίων "εμφανίζεται με θέσεις οι οποίες είναι εντελώς αντίθετες στο γράμμα και στο πνεύμα του κειμένου που συνομολόγησε και ο Τούρκος Πρόεδρος στη Μαδρίτη". "Μια τέτοια πολιτική, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν αφήνει περιθώριο για βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ".

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί τον Ετσεβίτ για "έλλειψη σοβαρότητας και ευθύνης" που "με τις σκέψεις του δείχνει να αμφισβητεί τα σύνορα για το σύνολο των χωρών στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή", τονίζοντας ότι "μια τέτοια θέση στη σύγχρονη πολιτική είναι παράλογη ή ακραία επικίνδυνη και εγκληματική". Παράλληλα, ο Δ. Ρέππας αναφέρει ότι "αν οι θέσεις του κ. Ετσεβίτ αποτελούν επίσημη τούρκικη πολιτική καθιστούν χωρίς νόημα και περιεχόμενο τη συνέχιση των συζητήσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό".

Εντύπωση πάντως προκαλεί η κυβερνητική ανακοίνωση - πέραν της δεδομένης αμερικανοδουλίας που εκφράζεται μέσω των ύμνων στη Μαδρίτη - στο σημείο όπου γίνεται ευκρινής προσπάθεια να διαχωριστούν οι τοποθετήσεις Ετσεβίτ από την επίσημη πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης ή να δημιουργηθούν, τουλάχιστον, αυταπάτες, περί του αν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εκφράζει την κυβέρνηση...

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδίδει στον Ετσεβίτ προθέσεις εκμετάλλευσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, ώστε να παραμείνει "στο κέντρο της πολιτικής ζωής" της Τουρκίας, "προσβλέποντας σε οπαδούς άλλων κομμάτων που διέρχονται κρίση" δίνοντας στις επιδιώξεις του και χαρακτήρα "εσωτερικής κατανάλωσης".

"Εκθέτουμε την Τουρκία"!

Εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι η εμμονή της κυβέρνησης σε τετριμμένα και τουλάχιστον ατυχή επιχειρήματα, με τα οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει και να δικαιώσει την πολιτική της, κάθε φορά που αποδεικνύεται ο επιζήμιος χαρακτήρας της.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χτες προς το "Ρ" ότι οι δηλώσεις Ετσεβίτ αξιοποιούνται από την κυβέρνηση "για να εκτεθεί η Τουρκία" απέναντι στους Αμερικανούς... ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να πείσουν ότι η στάση Ετσεβίτ γύρω από τα Ιμια βρίσκεται σε αντίθεση με εκείνη του Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη. Οταν τους επισημαινόταν ότι ουδέποτε η Τουρκία, είτε μέσω Ντεμιρέλ είτε μέσω της Συμφωνίας της Μαδρίτης αποδέχτηκε την παραπομπή των Ιμια στη Χάγη - αντίθετα αυτή είναι η ερμηνεία που θέλει να δίνει η ελληνική κυβέρνηση - απαντούσαν ότι ναι μεν "δεν το έχουν αποδεχτεί επισήμως", αλλά "το έχουν πει ανεπισήμως"..!

Παράγοντες της κυβέρνησης - που ήθελαν να ερμηνεύουν τις προκλήσεις Ετσεβίτ με βολικό τρόπο, δηλαδή αποδίδοντάς τις στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αγκυρα - αναφερόμενοι στο ΠΑΣΟΚικό εσωκομματικό πεδίο γύρω από τα ελληνοτουρκικά, ισχυρίζονταν ότι οι θέσεις των "διαφωνούντων" βουλευτών και κομματικών στελεχών δεν έχουν καμία απήχηση στο ΠΑΣΟΚ. Τέλος, δεν απέκλειαν η ειδική Σύνοδος της ΚΕ του κόμματος με θέμα την εξωτερική πολιτική να παραπεμφθεί χρονικά για τον Οκτώβρη, αν και οι αρχικές αναφορές την προσδιόριζαν εντός του Σεπτέμβρη.

  • "Ανθελληνικό παραλήρημα" χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ τις δηλώσεις Ετσεβίτ και κατηγορεί την κυβέρνηση για την υπογραφή συμφωνιών "αμφιβόλου αποτελεσματικότητας" και ότι "παρακολουθεί ως άβουλος θεατής τις προκλήσεις της Τουρκίας".
  • Με χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών και με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη λήξη του μορατόριουμ των πτήσεων στο Αιγαίο, δηλώνει ότι η ελληνική πλευρά... "θα συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο" και τις διαβεβαιώσεις της προς το ΝΑΤΟ για τήρηση του μορατόριουμ μέχρι 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των συμφωνιών Παπούλια - Γιλμάζ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τη Μαδρίτη και το Ελσίνκι στην Αθήνα(2010-05-15 00:00:00.0)
Η διαχρονική ενδοτικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων(2005-10-22 00:00:00.0)
«Σταθερότητα» με ημερομηνία λήξεως;(2000-04-09 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις Ετσεβίτ - Ντεμιρέλ για τη «σωτηρία» της κυβέρνησης(2000-04-04 00:00:00.0)
Ο Ντεμιρέλ επικυρώνει συμβόλαιο όπλων(1998-03-04 00:00:00.0)
Τελευταίες συσκέψεις πριν τις συνομιλίες(1997-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ