Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Πάντως, οι μελέτες συνεχίζονται...

Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να ανέστειλε, προς το παρόν, τις ενέργειες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στον Αυλώνα, στην Κερατέα και το Γραμματικό, ωστόσο οι μελέτες για τις τρεις περιοχές συνεχίζονται...

Θορυβημένοι από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ΥΠΕΧΩΔΕ και ηγεσία του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ), αποφάσισαν να επιταχύνουν τους ρυθμούς εκπόνησης των μελετών, προκειμένου να προλάβουν την 26η Νοέμβρη, όταν και θα παρθεί από το ΣτΕ η οριστική απόφαση. "Μέχρι τότε οι μελέτες θα έχουν προχωρήσει αρκετά και πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε ότι ο σχεδιασμός μας έχει συνταχθεί με τρόπο επιστημονικό", δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Θ. Καρούντζος.

Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο σχεδιασμός για τον οποίο κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ έχει "κακοποιηθεί" σε αρκετά σημεία από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αρκεί να υπενθυμίσουμε την άρνηση του υπουργείου να υλοποιήσει το πρόγραμμα του Συνδέσμου για την Ανατολική Αττική, που προέβλεπε τη δημιουργία δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ). Τώρα λοιπόν είναι αμφίβολο αν θα γίνει ακόμα και αυτή η μία, ιδιαίτερα αν εξακολουθήσουν η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να αγνοούν το σχεδιασμό στον οποίο αναφέρεται ο Θ. Καρούντζος. Από την πλευρά του το ΥΠΕΧΩΔΕ, και παρά τον αρχικό εκνευρισμό, τηρεί στάση αναμονής, αφού, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η υπόθεση στην ουσία θα κριθεί τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Πάντως, η απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει τις ευθύνες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Κι αυτό γιατί περιοχές που είχαν κριθεί πρώτες στην ιεράρχηση για την κατασκευή ΟΕΔΑ, με βάση το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ, απουσιάζουν από εκείνες που το υπουργείο έκρινε ως "καταλληλότερες". Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε απόσπασμα από το πρόγραμμα που αφορά στην επιλογή των θέσεων:

"Επανεξετάστηκαν από τους μελετητές οι 5 αρχικοί χώροι και επαναβαθμολογήθηκαν με βάση νεότερα στοιχεία. Υπερτερούν και πάλι οι δύο γειτονικοί χώροι στη Ριτσώνα, ο αρχικός χώρος στο Βαρνάβα περιορίστηκε κατ' έκταση, λόγω γεωλογικών πιθανών ασυμβατοτήτων, ο χώρος στις Μηλιές του Γραμματικού εξετάζεται ήδη σε μεγαλύτερο βάθος, ως προς τα γεωλογικά του στοιχεία και τις χρήσεις γης, ενώ ο χώρος στον Αυλώνα παραμένει τελευταίος στην ιεράρχηση και μάλιστα με απαγορευτική παρέμβαση του Δασαρχείου Πάρνηθας, που προτίθεται άμεσα να επεκτείνει και πέραν του χώρου αυτού τα όρια της ζώνης προστασίας της Πάρνηθας, μετά την περσινή (σ.σ. 1995) φωτιά της Πεντέλης". Αυτά λέει το πρόγραμμα, αλλά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, αποφάσισε άλλα... Γι' αυτό το λόγο και η απόφαση του ΣτΕ ήταν αναμενόμενη. Τέλος, επισημαίνεται ότι η φιλολογία που αναπτύσσεται για τη "διάθεση" του ΥΠΕΧΩΔΕ να δώσει επιτέλους τέλος στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά σκοντάφτει στο ΣτΕ, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε μια "αμαρτία" 32 χρόνων στα Ανω Λιόσια κι ένα έγγραφο των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΣΔΚΝΑ προς το υπουργείο. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό καθορίζεται ως ημερομηνία λήξης της χωματερής των Ανω Λιοσίων η 10η Οκτώβρη. Και το ερώτημα σχετικά με το πού θα πηγαίνουν τα σκουπίδια της Αττικής μετά από εκείνη τη μέρα παραμένει ακόμα αναπάντητο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αν και δεν έχει σκοντάψει στα δικαστήρια...

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ