Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια άλλη Πρέσπα

Αλλη μια φιέστα διοργανώνεται σε λίγες μέρες από τους διοικούντες στη Φλώρινα. Οι "Πρέσπες '97", μια σειρά εκδηλώσεων, συναντήσεων "επισήμων", συναυλιών με συμμετοχές και εκπροσώπους από Ελλάδα, Σκόπια και Αλβανία. Και όλα αυτά σε ένα χώρο που, για αιώνες, ήταν τόπος συνάντησης λαών και πολιτισμών. Οικονομικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, με κοινό σημείο αναφοράς και πλούτου τη λίμνη.

Στις "Πρέσπες '97", αυτή η εμπειρία ζωής παρακάμπτεται. Παραβλέπεται το γεγονός ότι οι λαοί της περιοχής παρέμεναν και παραμένουν πίσω από τείχη εδώ και αρκετές δεκαετίες. Παραβλέπεται το γεγονός ότι, σήμερα, χωρίζονται, πιεζόμενοι από ακόμα μεγαλύτερες τεχνητές εντάσεις. Και αντί να τεθεί το ερώτημα ποιος κρύβεται πίσω από αυτές, οι διοικούντες βρήκαν τη "βολική" λύση: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα παραβρεθεί και θα αναγγείλει τη δημιουργία της "Αστυνομίας Συνόρων". Ετσι, για το ύψωμα ακόμα περισσότερο των τειχών.

"Σημείο αναφοράς" των εκδηλώσεων θα αποτελέσει και η απόδοση τιμών στον υπουργό Δικαιοσύνης Β. Γιαννόπουλο, που... πριν 40 χρόνια τραυματίστηκε στην περιοχή, στον ιταλοελληνικό πόλεμο. Η βράβευση του πλέον αντικομμουνιστή υπουργού, όταν ούτε ένα μνημείο δεν έχει ανεγερθεί από το ελληνικό κράτος στα αιματοβαμμένα βουνά για τους χιλιάδες αγωνιστές που έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στην εξάρτηση από τους Αγγλοαμερικανούς, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.

Επίσης, την ώρα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση Ελλάδας, Αλβανίας και Σκοπίων αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και θα περίμενε κανείς συνάντηση και ουσιαστική συζήτηση από αιρετούς των παραμεθόριων χωριών των τριών χωρών, απλά στις "Πρέσπες '97" θα συναντηθούν δήμαρχοι Ελλάδας και Σκοπίων. Ολοι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, που καμία σχέση δεν έχουν με τα προβλήματα των χωριών. Που φυσικό είναι να μη νιώθουν στο πετσί τους τι σημαίνει εγκατάλειψη, ανέχεια, φυγή και απομόνωση.

Εξάλλου, αβανταδόρικο διήμερο θα γίνει για το Λιγνιτικό Σταθμό Φλώρινας. Ενα έργο που θα κατασκευαστεί με μια χαριστική σύμβαση, εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και θα ζημιώσει αφάνταστα τη ΔΕΗ.

Οι εκδηλώσεις αυτές, των "επισήμων" και των επιχειρηματιών, ουδεμία σχέση έχουν με τις ανάγκες της περιοχής και των λαών της. Το λεγόμενο "τριεθνές" χρειάζεται μια άλλη Πρέσπα. Την Πρέσπα του γκρεμίσματος των τειχών. Της εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων. Της κοινής δράσης ενάντια σε όσους σπέρνουν έριδες και μίση ανάμεσα στους λαούς. Του αιτήματος για δίκαιη συνεργασία και ισοτιμία σχέσεων. Εχει ανάγκη από την Πρέσπα της Ειρήνης. Από την Πρέσπα των ανθρώπων της.

Θ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ