Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευθύνη όλων

Μπροστά σε δραματικές αλλαγές βρίσκεται πλέον το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Στηριγμένη στην κοινή διαπίστωση ότι όλες οι βαθμίδες του είναι προβληματικές και με το πρόσχημα ότι χρειάζονται αλλαγές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί την "επανάσταση", όπως τη βάφτισε ο προσκείμενος σε αυτήν Τύπος, με τη διαφορά όμως ότι αυτή κινείται σε εντελώς αντιδραστική κατεύθυνση. Οι επιδιώξεις της είναι ξεκάθαρες: Και η παιδεία καλείται να υποκλιθεί στις "θεοποιημένες" έννοιες της "οικονομίας της αγοράς" και της "ανταγωνιστικότητας", στη διαμόρφωση του "νέου τύπου" των εκμεταλλευόμενων, σφραγισμένου από τη λεγόμενη ευλυγισία και την αδιαμαρτύρητη υποταγή στον υπέρτατο θεό, το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου. Το πλέγμα των αλλαγών στην οικονομία, την απασχόληση και το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων θα ήταν στον αέρα, αν δεν προωθούνταν ανάλογες αλλαγές και στο εκπαιδευτικό σύστημα, με ταυτόχρονες προσπάθειες για την επιβολή ενός νέου τρόπου ζωής, που θα αποτρέπει τις εκρήξεις. Γι' αυτό άλλωστε, η "Λευκή Βίβλος για την Απασχόληση" ακολουθήθηκε από τη "Λευκή Βίβλο για την Παιδεία".

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας (ας μην ξεχνάμε ότι ο Γερ. Αρσένης της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" υλοποιεί ακριβώς την πολιτική που ακολουθούσε ο προκάτοχός του Γ. Παπανδρέου).

Στη θέση του ενός ενιαίου και δημόσιου συστήματος που μορφώνει τους νέους και τους προετοιμάζει για να καταλάβουν το πόστο τους στην παραγωγή, προωθείται ένα άλλο, κατακερματισμένο, με πολλές βαθμίδες και ανισότητες, όπου ο καθένας θα αποκτά αποσπασματικές γνώσεις, "επιλέγοντας" την κατάρτισή του και θα μετατρέπεται έτσι σε φτηνή εργατική δύναμη - ανθρώπινο τμήμα μιας τεράστιας μηχανής που παράγει συνεχώς υπερκέρδη.

Στη θέση του Λυκείου, που προσφέρει τη γενική παιδεία και μαθαίνει τους νέους να αφομοιώνουν δημιουργικά τη συσσωρευμένη ανθρώπινη γνώση, κάνοντάς τους έτσι ικανούς να προσεγγίζουν την αλήθεια των φυσικών και κοινωνικών διεργασιών, προωθείται ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο, που θα τους "προετοιμάζει" για το πτυχίο - έγγραφο, όπου θα αναγράφονται οι "δεξιότητες"(ναι, έτσι τις ονομάζουν) που απέκτησαν και όσες θα αποκτούν στη συνέχεια("διά βίου εκπαίδευση") και το οποίο υποτίθεται ότι θα είναι το ατού, για να πουλήσουν στον καπιταλιστή την εργατική τους δύναμη. Και όλα αυτά, με την οικονομική "συνδρομή" των νέων και των οικογενειών τους - πρέπει να μάθουν να επενδύουν στη μόρφωσή τους, λέει απερίφραστα η "Λευκή Βίβλος". Βέβαια, μέσα στο συνονθύλευμα που θα λέγεται εκπαιδευτικό σύστημα, θα υπάρχει και η αφρόκρεμα των ιδρυμάτων εκείνων, όπου θα φοιτούν όσοι προορίζονται, για να διοικούν τις μάζες.

Από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, οι επιπτώσεις από αυτές τις αλλαγές - που θα γίνουν πλήρως εμφανείς σε λίγα χρόνια - θα είναι εντελώς αρνητικές. Το καθήκον για άμεση αντίδραση πέφτει στις πλάτες του καθένα. Πρώτα και κύρια στους φορείς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. Που οφείλουν να μπουν μπροστά, και κυρίως να αναλάβουν το βάρος της ουσιαστικής ενημέρωσης των μελών τους και των εργαζομένων γενικότερα, για το πραγματικό περιεχόμενο των επιχειρούμενων αλλαγών. Που πρέπει να προωθήσουν τις διαδικασίες, για να ληφθούν αποφάσεις από τη βάση. Εκείνο που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα κυβερνητικά σχέδια είναι ο συντονισμένος αγώνας, το μέτωπο για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Η σύσκεψη που γίνεται σήμερα στα γραφεία της ΟΛΜΕ θα κρίνει πολλά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ