Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Σήκωσαν τη σημαία των αγώνων

Το έναυσμα των αγώνων, για να μην περάσουν τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση έδωσαν χτες οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με τη δυναμική και μαζική συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο Παιδείας τους

Δυναμικό και μαζικό "παρών" έδωσαν χτες οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί στη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωσή τους, όπου διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης και δήλωσαν ότι στην αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας θα απαντήσουν με πανεκπαιδευτικούς αγώνες. Η κινητοποίησή τους ήταν η πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα το έναυσμα των αγώνων, που πρόκειται να ακολουθήσουν για τη ματαίωση των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην εκπαίδευση. Οσοι συγκεντρώθηκαν χτες, έστειλαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως θα συνεχίσουν αταλάντευτα στη ρότα των μαζικών και δυναμικών αγώνων, που θα "σταθούν φραγμός στο σχολείο που σχεδιάζουν, θα συντελέσουν στο σχολείο που ονειρευόμαστε".

Από κάθε γωνιά της Ελλάδας έφτασαν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, δίνοντας την υπόσχεση ότι η χτεσινή διαδήλωση είναι μόνο η αρχή και ότι θα επακολουθήσει ένας πολύ θερμός χειμώνας στο χώρο της παιδείας.

"Αυτή η διαδήλωση είναι η αρχή, έρχονται αγώνες πανεκπαιδευτικοί", "Ετούτος ο χειμώνας θα 'ναι πολύ ζεστός, τα νομοσχέδιά σας θα γίνουνε καπνός", "Οχι στο ρουσφέτι κομματική σφραγίδα, κάτω τα χέρια απ' την επετηρίδα", "Αγώνας διαρκείας και συντονισμός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος", "Οχι στην παιδεία των λίγων και εκλεκτών, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς". Αυτά ήταν μερικά από τα δυναμικά συνθήματα που βροντοφώναζαν οι συγκεντρωμένοι, τραντάζοντας όλη τη Μητροπόλεως.

Εχουμε να δώσουμε σοβαρή μάχη

"Το μέλλον της εκπαίδευσης δεν μπορεί να ανήκει σε αυτούς που καταστρέφουν το παρόν της", είπε στην ομιλία του ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, για να συνεχίσει, λέγοντας ότι απέναντι στον εκπαιδευτικό και εργασιακό μεσαίωνα, που προωθεί η κυβέρνηση και οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού, οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται για μια βαθιά ριζοσπαστική τομή στην εκπαίδευση, για την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της, για την κατοχύρωση και διεύρυνση του δικαιώματος στη μόρφωση και την εργασία.

"Η εκπαιδευτική κοινότητα - τόνισε - έχει μια πολύ σοβαρή μάχη να δώσει. Η μάχη αυτή δεν αφορά μόνο τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτικούς που υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια και τη δημιουργικότητα του λειτουργήματός τους. Η μάχη αυτή να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, όλου του λαού. Η αντίσταση στα σχέδια της κυβέρνησης θα είναι η απάντηση. Μόνη ελπίδα είναι οι αγώνες μας".

Κοινός ο αγώνας

Ο Νίκος Τσούλιας,πρόεδρος της ΟΛΜΕ, στη συνέχεια είπε ότι δεν μπορεί κανένα υπουργείο Παιδείας να αγνοήσει την εκπαιδευτική κοινότητα, ζητώντας συγχρόνως να μην κατατεθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας: "Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις. Ταυτίζει το ζήτημα της αδιοριστίας, ακόμα και του ελλείμματος της εκπαιδευτικής κατάρτισης, με την επετηρίδα. Οι εντυπώσεις, όμως, τελείωσαν. Κανένας αυταρχισμός, καμία αδιαλλαξία δεν μπορεί να περάσει πάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών. Ο κλάδος των εκπαιδευτικών πάντα σήκωνε και θα σηκώνει βαρύ φορτίο. Αυτό θα κάνει και τώρα".

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χρήστος Χρήστου δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των αδιόριστων, ο οποίος "είναι κοινός, αφού έχουμε τους ίδιους στόχους και τα ίδια οράματα". Δήλωσε κάθετα αντίθετος με τα νέα μέτρα, αλλά και με κάθε σκέψη που στοχεύει στην επαναφορά των πελατειακών σχέσεων και του ρουσφετιού.

Ο Κώστας Ντουντουλάκης,εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων, με τη σειρά του είπε ότι αυτή η συγκέντρωση είναι μόνο η αρχή και ότι δε θα επιτρέψουν ο αυταρχισμός και η εμπορευματοποίηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας να περάσει.

Η πορεία

Μετά τις ομιλίες ανακοινώθηκε στους συγκεντρωμένους το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕ με σύμβουλο του υπουργού Παιδείας. Η απάντηση του υπουργείου ότι θα εμμείνει στην πολιτική της και ότι τελικά η επετηρίδα θα καταργηθεί προκάλεσε την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων, οι οποίοι επιχείρησαν να μπουνστο κτίριο.

Μετά τη διαδήλωση έξω από το υπουργείο, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Αθήνας, βροντοφωνάζοντας: "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε" και δίνοντας για άλλη μια φορά την υπόσχεση ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή και ότι η απάντηση από δω και μπρος στις επιδιώξεις του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης θα είναι ο αγώνας διαρκείας.

Η πορεία κατέληξε στο Πολυτεχνείο, όπου πραγματοποίησαν πανελλαδική σύσκεψη, για να καθορίσουν το πρόγραμμα δράσης τους για το επόμενο διάστημα. Ετσι, την ερχόμενη Τρίτη στις 11 το πρωί η ΠΕΑΕ θα πραγματοποιήσει νέα Γενική Συνέλευση, για να καθοριστεί η παραπέρα πορεία του κλάδου.

Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ