Πέμπτη 16 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συμπάθεια με ... καρμπόν

Πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 6 του Απρίλη

Το σκηνικό επαναλήφθηκε με διαφορά έξι μηνών. Οπως και στη συνάντηση της 6ης Οκτώβρη 1994 ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπάθειά του στους περήφανους συνταξιούχους, αναγνώρισε ως δίκαια τα αιτήματά τους, μίλησε για απίστευτες συντάξεις των 36.000 δραχμών, για συντάξεις πείνας και συντάξεις - φιλοδωρήματα. Τελικά, όμως, οι συνταξιούχοι έφυγαν και πάλι με άδεια χέρια. Το "καινούριο" στοιχείο ήταν η θλίψη, η οργή, η αγανάκτηση και η συγνώμη του πρωθυπουργού για την "Πέμπτη της ντροπής" με τα καπνογόνα των ΜΑΤ εναντίον των συνταξιούχων. "Η παράδοση του ΠΑΣΟΚ και η δική μου, είπε ο πρωθυπουργός, είναι βαθιά δημοκρατικές, σέβονται όλους τους πολίτες της χώρας κι αυτό είναι απαράδεκτο και πιστεύω να καταταγεί ως δολιοφθορά". Ο πρωθυπουργός είπε ότι εάν υπάρξει επανάληψη οι κυρώσεις, θα είναι πάρα πολύ ισχυρές. "Προειδοποιούμε όλους εκείνους που λογαριάζουν να δυναμιτίσουν την κοινωνική γαλήνη ότι δε θα το ανεχτούμε, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται κι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται".

"...Προοπτική για του χρόνου"

Η συνάντηση των συνταξιούχων με τον πρωθυπουργό έγινε χτες το μεσημέρι. Την αντιπροσωπεία των συνταξιούχων αποτελούσαν οι: Δ. Μαυροδόγλου (ΙΚΑ), Χρ. Τριάντης (ΤΕΒΕ), Θαν. Κανάκης (ΔΕΗ), Ν. Φλέσσας (ΕΛΤΑ), Σ. Ανδριοπούλου (ΟΤΕ), Στ. Προβελέγγιος (Τράπεζες), Γ. Τσίγγανος (Δημόσιοι υπάλληλοι) και Γ. Νικολάου (ΝΑΤ).

Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το δίκιο των συνταξιούχων, αφού, όπως είπε, υπάρχουν συντάξεις των 36.000 δραχμών - "είναι απίστευτο" είπε."Οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων είναι συντάξεις πείνας. Δεν είναι συντάξεις. Είναι φιλοδωρήματα". Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον περήφανο ελληνικό λαό και τους περήφανους συνταξιούχους.

Στα περισσότερα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αν όχι σ' όλα τα αιτήματά τους τους είπα ότι η κυβέρνηση θ' ανταποκριθεί θετικά. "Οτι στις 31 Μαρτίου ακριβώς οι συναρμόδιοι υπουργοί θ' ανακοινώσουν τα μέτρα".

Βέβαια για την έκταση της "θετικής ανταπόκρισης" δεν άφησε περιθώρια για ικανοποίηση ούτε σε ένα απ' τα βασικά αιτήματα των συνταξιούχων. "Η κατάσταση του προϋπολογισμού, γενικότερα οι πόροι του δημοσίου, δεν επιτρέπουν αλλαγές άμεσα, κάποιες ναι, με κάποια προοπτική για του χρόνου". Ο Α. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνταξιούχοι θα ικανοποιηθούν "κατ' αρχήν".

Οταν ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, αν θα χρησιμοποιηθούν χρήματα απ' το αποθεματικό απάντησε ότι "υπάρχουν τα ταμεία με πόρους"... Μετά τις δηλώσεις οι δημοσιογράφοι ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις και ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν ταμεία που έχουν αποθεματικά. Ενώ στην υπόμνηση ότι τα μεγαλύτερα ταμεία είναι ελλειμματικά ο πρωθυπουργός είπε: "Τέλος πάντων".

Το θέμα με τους πόρους των ταμείων ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένα απ' τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού στη διάρκεια της συνάντησης με την αντιπροσωπεία. Απ' ό,τι φάνηκε τα επιτελεία της κυβέρνησης προσπαθούν να βρουν κάποιους τρόπους βελτίωσης των συντάξεων στα ταμεία που έχουν αποθεματικά. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού είπε ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αφορούν αυτά τα ταμεία. Οι συνταξιούχοι αξίωσαν να αφορούν όλους τους συνταξιούχους και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πει ότι θα ισχύσει για όλα τα ταμεία.

Οι συνταξιούχοι υπογράμμισαν μεταξύ των άλλων ότι διάλογος με αυτή την οικονομική πολιτική δεν έχει νόημα. Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε απάντηση ούτε στο βασικό αίτημα των συνταξιούχων. Δηλαδή, την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με το εικοσαπλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

Οι συνταξιούχοι είπαν στον πρωθυπουργό ότι φεύγουν με "άδεια χέρια". Ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι είναι ένα "συν" η υπόσχεση για την εξαγγελία της 31ης Μάρτη.

Ομόφωνη απόφαση

Αμέσως μετά συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων και αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση Πανελλαδικού πανσυνταξιουχικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 6 Απρίλη.

"Ομόφωνα διαπιστώσαμε, τονίζει η ΣΕΑ, ότι ο κ. πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά εξέφρασε τη συμπάθειά του, αλλά κανένα ουσιαστικό μέτρο και δεν προχώρησε στην επίλυση κανενός προβλήματος, αφήνοντας τους συνταξιούχους πάλι με άδεια χέρια. Γι' αυτό η ΣΕΑ είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει ανυποχώρητα τον αγώνα".

Περί ασφαλιστικού

Χτες η εφημερίδα "Εξπρές" δημοσίευσε σχέδιο νομοσχεδίου - "σκούπα" με ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Πρόκειται, όπως εκτιμούν ειδικοί, για κανονιστικές πράξεις που παίρνουν τη νομοθετική ρύθμιση. Μεταξύ αυτών είναι και οι αυξήσεις 3%+σν3% για τις συντάξεις, καθώς και το διορθωτικό ποσό από 0,8%, που χτες εμφανίστηκαν ως επί πλέον αυξήσεις για τους συνταξιούχους.

Μεταξύ των ρυθμίσεων είναι και η επαναχορήγηση των σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Προβλέπεται η συγκρότηση πρωτοβάθμιων επιτροπών σε κάθε νομαρχία για την αναγνώριση της ιδιότητας του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Οι επιτροπές θα επανακρίνουν τις πράξεις αναγνώρισης των αντιστασιακών βάσει "αποδεικτικών στοιχείων". Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος, αν τελικά ισχύσει αυτή η ρύθμιση, πολλοί αντιστασιακοί - μέχρι και οι μισοί - να χάσουν τη σύνταξή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ