Πέμπτη 16 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΡΤΗ
Θα αποκλείσουν ολόκληρη τη Θεσσαλία οι αγρότες

Το αποφάσισαν χτες οι εκπρόσωποι των αγροτών των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης. Αύριο πραγματοποιούν συλλαλητήριο οι κτηνοτρόφοι στη Λάρισα

Οι αγρότες της Θεσσαλίας θ' αποκλείσουν, την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μάρτη, με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, τις εθνικές οδούς, που συνδέουν τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς μεταξύ τους και άλλους επαρχιακούς δρόμους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Μ' αυτό τον τρόπο, θ' αποκοπεί η σύνδεση της Νότιας Ελλάδας με την Κεντρική, τη Δυτική και τη Βόρεια. Στην απόφαση αυτή - που αποτελεί πιο δυναμική μορφή πάλης, σε σχέση με τα μεγάλα νομαρχιακά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα - κατέληξε ομόφωνα η πανθεσσαλική σύσκεψη,που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στη Λάρισα και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι απ' όλες τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας.Στη σύσκεψη, εκλέχτηκε Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - στην οποία συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε νομό - που θα συντονίζει τις Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που έχουν συσταθεί για τη μεγαλύτερη επιτυχία της πανθεσσαλικής κινητοποίησης.

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο προτάσεις: Η πρώτη έλεγε να πραγματοποιηθεί πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, όπου θα συγκεντρώνονταν αγρότες με τρακτέρ και από τους άλλους τρεις νομούς. Τελικά, όμως, επιλέχθηκε ως δυναμικότερη και προσφορότερη μορφή αγώνα, η δεύτερη πρόταση, που προβλέπει να συγκεντρωθούν με τρακτέρ οι αγρότες σε κάθε νομό και να πάνε ν' αποκλείσουν όλους τους βασικούς συγκοινωνιακούς κόμβους, που συνδέουν τη Θεσσαλία με την υπόλοιπη Ελλάδα και τους νομούς μεταξύ τους.Ετσι, αναμένεται να κλείσει η εθνική οδός στον κόμβο των Μικροθηβών από τους αγρότες του Βελεστίνου, του Αλμυρού και του Πηλίου Μαγνησίας. Οι αγρότες της Λάρισας θα κλείσουν την Εθνική οδό που περνάει από την πόλη και ταυτόχρονα τον Εθνικό δρόμο Λάρισας - Κοζάνης.

Οι συνάδελφοί τους των Τρικάλων τον εθνικό δρόμο που οδηγεί προς τα Γιάννενα κι αυτόν των Τρικάλων - Λάρισας. Και οι Καρδιτσιώτες την παλιά Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, που διέρχεται μέσω Δομοκού και θα διακόψουν την πρόσβαση από το νομό τους, προς Τρίκαλα και Λάρισα. Στη σύσκεψη, τονίστηκε ότι οι αγρότες θα παραμείνουν στους τόπους του αποκλεισμού επ' αόριστον και δε θα φύγουν, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους.

Η αγροτιά της Θεσσαλίας διαμαρτύρεται, ζητώντας:

α) Αμεσα να απορριφτούν τα καταστροφικά μέτρα, οι κανονισμοί και οι διάφορες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορούν τη μείωση ή την εξαφάνιση αγροτικών καλλιεργειών.

- Να ασκηθεί εθνική πολιτική, στον αγροτικό - κτηνοτροφικό τομέα, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες της χώρας μας. Η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει εξαίρεση της αγροτικής πολιτικής από την ΕΕ για ένα μεταβατικό στάδιο και να ασκήσει "βέτο" γι' αυτό.

- Να μην ισχύσουν οι τιμές που προτείνει η Κομισιόν για την καλλιεργητική περίοδο 1995 - '96, που είναι σ' όλα τα αγροτικά προϊόντα παγωμένες και σε ορισμένα κάτω από τις περσινές τιμές.

- Να μην ισχύσουν οι προτάσεις για τα οπωροκηπευτικά, το βαμβάκι, καθώς και για τα αμπελουργικά προϊόντα.

- Ν' αλλάξει ο κανονισμός 2075/92 για τα καπνά για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των καπνοπαραγωγών.

- Να προστατευτεί η κτηνοτροφία από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές και να ενισχυθεί, για να γίνουμε αυτάρκης χώρα.

- Να γίνουν έργα υποδομής και να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου.

β) Η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το νόμο για τη φορολογία των αγροτών, με αντικειμενικό προσδιορισμό του εισοδήματος, γιατί είναι άδικος, ανεφάρμοστος και αναποτελεσματικός και να ισχύσει ο συντελεστής.

- Να σταματήσει να εισπράττει από τους αγρότες τον "κεφαλικό" φόρο των ανέλεγκτων υποθέσεων.

Και οι κτηνοτρόφοι

Στον αγώνα, μπαίνουν από αύριο και οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας, οι οποίοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της περιφέρειας Θεσσαλίας κι από εκεί πορεία στη Νομαρχία Λάρισας.

Οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας διαμαρτύρονται για:

- Την απόφαση των τυροκόμων να μειώσουν τις τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 50 δραχμές το κιλό, μετά από πανελλαδική συμφωνία για τον έλεγχο του κόστους παραγωγής.

- Την ανεξέλεγκτη εισαγωγή τυριών από τη Βουλγαρία και άλλες τρίτες χώρες, αλλά και τη μετασυσκευασία τους, ώστε να διακινηθούν σαν παραδοσιακά ελληνικά τυριά.

- Την επιχειρούμενη φορολόγησή τους με "αντικειμενικά κριτήρια", χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της παραγωγής γάλακτος.

- Τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σφαγή των ζώων, μετά την απόφαση του περιφερειακού διευθυντή της Νομαρχίας Λάρισας, να αναστείλει τη λειτουργία των 22 από τα 25 υπάρχοντα σφαγεία του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ