Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκλεισαν τα Τέμπη

Με την υπόσχεση ότι αύριο το πρωί "θα είμαστε, πάλι, όλοι εδώ", οι κάτοικοι των μεγαλύτερων καπνοχωριών του Νομού Λάρισας αποχώρησαν χθες από το 30ό χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Λάρισας - Θεσσαλονίκης, όπου για δυόμισι ώρες, με τα τρακτέρ τους, είχαν αποκλείσει την κυκλοφορία, διαμαρτυρόμενοι για την αντικαπνική πολιτική της κυβέρνησης.

Για τους καπνοπαραγωγούς των Κοινοτήτων Ελάτια, Γόννοι, Ιτιά, Παραπόταμοι και Ευαγγελισμός, η χθεσινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή. Γιατί όλοι τους γνωρίζουν - άντρες, γυναίκες, αλλά και τα παιδιά, που χθες μαχητικά πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις - ότι ο δρόμος του αγώνα και της δικαίωσης είναι ακόμα μακρύς. Ηδη, όπως προαναφέραμε, αύριο το πρωί την ώρα που ο υφυπουργός Γεωργίας θα βρίσκεται στη Λάρισα για να συζητήσει με τον νομάρχη του νομού Ι. Φλώρο τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών, οι κάτοικοι των πέντε κοινοτήτων θα ξαναπάρουν τα τρακτέρ με τις μαύρες σημαίες τους και με την ίδια αγωνιστική διάθεση θα αποκλείσουν την Εθνική οδό, στο ύψος των Τεμπών. Αυτή τη φορά, όμως, ο αποκλεισμός μπορεί να μη διαρκέσει δυόμισι ώρες μόνο! "Δε θα επιτρέψουμε να μας ξανακοροϊδέψουν. Αν την Τετάρτη μας δώσουν πάλι "κούφιες υποσχέσεις", είμαστε αποφασισμένοι να κάτσουμε στο δρόμο για μια βδομάδα. Ας στείλουν τα ΜΑΤ να μας διαλύσουν", τόνισε στο "Ρ" οΚωνσταντίνος Τσιούρβας,κάτοικος της Κοινότητας Γόννοι. Κι όλοι γύρω του έδειχναν ότι συμφωνούσαν απολύτως...

Πριν τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού, πραγματοποιήθηκε νωρίς χθες το πρωί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Γόννων, την πλατεία Δημοκρατίας. "Στα προβλήματά μας, τόσο η Ευρωπαική Ενωση, όσο και η κυβέρνηση έχει βάλει ταφόπετρα. Κάντε μια βόλτα από την Κομοτηνή μέχρι το Αγρίνιο να δείτε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για μας, μόνο τους καπνοβιομήχανους χαϊδεύουν", τόνισε ο κεντρικός ομιλητής Γ. Παττάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των καπνοπαραγωγών. Στην ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στα μεγάλα προβλήματα των καπνοπαραγωγών, χαρακτήρισε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης ανάλγητη και καταστροφική, επισήμανε τη σημασία των κινητοποιήσεων, αφού "μόνο διεκδικώντας θα κερδίσουμε", ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι "δε θ' αφήσουμε άλλο χρόνο να πάει χαμένος. Τέρμα πια η κοροϊδία".

Στο ίδιο πνεύμα με τον Γ. Παττάκη, βρίσκονταν κι όλοι οι κάτοικοι της Κοινότητας Γόννοι. "Δεν αντέχουμε πια αυτή την κατάσταση. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Εξαναγκαζόμαστε να ψάχνουμε μεροκάματα στις οικοδομές για να ζήσουμε την οικογένειά μας", είπε στο "Ρ" ο Δ. Καναβούρας,καπνοπαραγωγός"από τότε που γεννήθηκε", όπως χαρακτηριστικά λέει. Στη συγκέντρωση, μίλησε και η πρόεδρος του 15μελούς Συμβουλίου του Λυκείου Γόννων."Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες σας, γιατί γνωρίζουμε τα χρόνια προβλήματά σας. Θα είμαστε πάντα συμπαραστάτες και στυλοβάτες των αγώνων σας", δήλωσε η μαθήτρια. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των καπνοπαραγωγών εξέφρασαν επίσης οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των σχολείων της περιοχής, ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά από τις 10.30 ως τις 12 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ