Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ
"Καίγεται" για "πράσινο φως" ο ΟΣΕ

Θα καθυστερήσει η οριστική επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα και με το πρώτο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

"Πράσινο φως" για να λειτουργήσει τις επόμενες μέρες, έστω και πρόχειρα και μόνο για άδειες αμαξοστοιχίες, η σιδηροδρομική γραμμή που καταστράφηκε την προηγούμενη βδομάδα από την κατολίσθηση στην περιοχή της Μαλακάσας, περιμένει ο ΟΣΕ από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους επιστήμονες της επιτροπής, που συγκροτήθηκε για να εξετάσει τις συνθήκες του φαινομένου.

Τουλάχιστον, όπως ανακοίνωσε χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών Θ. Τσούρας, από την Τετάρτη, η σιδηροδρομική γραμμή θα είναι έτοιμη. Πρόσθεσε, όμως, ότι ο ΟΣΕ θα αναμείνει το οριστικό πόρισμα των επιστημόνων μέχρι το τέλος της βδομάδας για να δρομολογήσει τα πρώτα τρένα στη γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΟΣΕ "φλέγονται" να τους επιτραπεί να περάσουν από τη Μαλακάσα αρκετές από τις αμαξοστοιχίες που έχουν αποκλειστεί στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να είναι μικρή η δυνατότητα του σιδηροδρόμου να εξυπηρετήσει τα δρομολόγια προς και από τη Βόρεια Ελλάδα - έστω και μέχρι το σταθμό της Οινόης.

Στο μεταξύ ένα πρώτο πόρισμα που κατέθεσε η επιτροπή των επιστημόνων στο ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει ότι θα απαιτηθούν νέες μελέτες διάρκειας 2 ή 3 μηνών, ώστε να αποφασιστεί οριστικά τι μέτρα και έργα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της ζημιάς. Αυτό, κατά τα φαινόμενα, σημαίνει ότι τα προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πολύ πιθανόν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Οι επιστήμονες, παρότι επισημαίνουν ότι η κατολίσθηση ως φυσικό γεωλογικό φαινόμενο έχει σταθεροποιηθεί, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους μήπως υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης, λόγω βροχοπτώσεων ή άλλων αιτίων. Για το λόγο αυτό, δε διακινδυνεύουν να δώσουν οριστικές απαντήσεις για τα έργα αντιμετώπισης που θα απαιτηθούν, πριν γίνουν κι άλλες μελέτες που θα εξετάσουν, εκτός των άλλων το βάθος του ρήγματος, και τα γεωλογικά φαινόμενα σε μια ευρύτερη περιοχή.

Η επιτροπή, στο πόρισμά της, δεν προχωρά στον καταλογισμό ευθυνών, επειδή το έργο αυτό ανέλαβαν οι επιθεωρητές δημοσίων έργων. Πάντως, εκτιμά ως βασικό αίτιο των κατολισθήσεων το παλιό αργιλικό, που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή και το οποίο είναι ασθενές και τονίζει ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις, αλλά και τα έργα της διαπλάτυνσης, ενεργοποίησαν το υπόστρωμα αυτό...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρά προβλήματα και κίνδυνοι για τους οδηγούς(2009-12-23 00:00:00.0)
Μετρούν πληγές, φοβούνται τα χειρότερα...(2003-02-20 00:00:00.0)
Δεν αποκλείεται νέα κατολίσθηση στη Μαλακάσα!(2001-06-02 00:00:00.0)
Υποχρεωτικές οι εδαφολογικές μελέτες για όλα τα κτίρια(1997-03-20 00:00:00.0)
Εισαγωγή στην πολιτική Γεωλογία(1995-02-26 00:00:00.0)
Χωρίς γεωλογικές μελέτες και η Εγνατία!(1995-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ