Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Λογική κατηγοριοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα συμπεράσματα της επιτροπής πρυτάνεων και προέδρων των ΤΕΙ που ασχολείται με τις σχέσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

Στη λογική της κατηγοριοποίησης των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κινούνται τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα της επιτροπής των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ που συστάθηκε για να συζητήσει τις σχέσεις των ΑΕΙ με τα ΤΕΙ.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο Γ. Πανάρετος εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας στην επιτροπή, οι πέντε πρόεδροι των ΤΕΙ και οι ισάριθμοι πρυτάνεις συμφώνησαν ήδη σε ορισμένα συμπεράσματα ενώ θα συνεχίσουν τις συνεδριάσεις τους για απροσδιόριστο ακόμα χρονικό διάστημα. Ομως αυτή η αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (μία με το νομοσχέδιο, μία με την επιτροπή προέδρων και πρυτάνεων) οδηγεί και τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε υποβάθμιση καθώς απουσιάζει η συνολική ρύθμιση των προβλημάτων τόσο των πανεπιστημίων όσο και των ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα η επιτροπή αποφάσισε να υπάρχει μία διαρκής αξιολόγηση των ΤΕΙ και των ΑΕΙ με προτεραιότητα όμως στην αξιολόγηση των ΤΕΙ, λόγω των προβλημάτων που αυτά παρουσιάζουν καθώς και εξαιτίας της ασάφειας του ρόλου τους. Ομως η μη συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης καθώς και η αποσπασματικότητα της όλης υπόθεσης οδηγεί όχι σε μία διαδικασία αναβάθμισης των ιδρυμάτων αλλά αντίθετα σε μία σαφή κατηγοριοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επιτροπή αναφέρει ότι καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση θα παίζει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας που με μία λειτουργική σύνθεση μπορεί να βοηθήσει στο σωστό σχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα συμπεράσματα της επιτροπής όλα τα τμήματα των ΤΕΙ θα υποβληθούν σε αξιολόγηση και όσα "πετύχουν" θα χορηγούν "τίτλους ανώτατης μη πανεπιστημιακής κατεύθυνσης", ενώ δεν αποκλείεται η ένταξη ορισμένων τμημάτων σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα. Η επιτροπή όμως δεν ανακοίνωσε τι θα απογίνουν τα τμήματα των ΤΕΙ που θα "κοπούν" στην αξιολόγηση.

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ μπορούν να μεταφέρουν "πιστωτικές μονάδες" για συνέχιση των σπουδών τους στα ΑΕΙ ή σε άλλα τμήματα των ΤΕΙ. Οπου υπάρχει επικάλυψη γνωστικών αντικειμένων (όπως πχ τα Πολυτεχνεία) το τμήμα των ΑΕΙ θα καθορίζει τα πρόσθετα μαθήματα που πρέπει να παρακολουθήσει ο απόφοιτος των ΤΕΙ προκειμένου να αποκτήσει τον αντίστοιχο πανεπιστημιακό τίτλο.

Οσον αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές η επιτροπή αναφέρει ότι όσοι πτυχιούχοι ΤΕΙ έχουν ήδη μεταπτυχιακό τίτλο από το εξωτερικό θα πρέπει να παρακολουθήσουν συμπληρωματικά μαθήματα σε ΑΕΙ για να συμπληρώσουν τις προπτυχιακές σπουδές, προκειμένου το σύνολο των προπτυχιακών τους σπουδών να αντιστοιχεί στο σύνολο των σπουδών πανεπιστημιακής σχολής. Οσοι δε σκοπεύουν από δω και πέρα να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά στην Ελλάδα θα πρέπει να εξεταστούν από το ΑΕΙ που οργανώνει τα μεταπτυχιακά σε έναν αριθμό μαθημάτων που θα καθορίσει το πανεπιστήμιο, προκειμένου να έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών. Σε περίπτωση που δεν επιλεγούν για μεταπτυχιακά δε σημαίνει κατ' ανάγκην ότι με τα πρόσθετα μαθήματα που παρακολούθησαν θα αποκτήσουν και πανεπιστημιακό τίτλο.

Τέλος, ο Γ. Πανάρετος δεν απάντησε στο ερώτημα εάν οι παραπάνω ρυθμίσεις ισχύουν ανεξάρτητα από το εάν η επιτροπή - που συνεχίζει τις εργασίες της - καταλήξει σε συνολικό πόρισμα.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ελιγμούς τακτικής επιμένει το υπουργείο(2001-05-10 00:00:00.0)
Βαφτίζει «ανώτατα» τα ΤΕΙ(2001-02-08 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται σε όλη τη χώρα στις 15 του Νοέμβρη(2000-11-10 00:00:00.0)
Αγωνιστικά προς τις φοιτητικές εκλογές(2000-05-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις(2000-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ