Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Υπόδικος πυραγός μήνυσε την ηγεσία

Τρία χρόνια, μετά τη σκανδαλώδη διαθήκη για τον Πυροσβεστικό Σταθμό Καλαμπάκας, οι πρωτεργάτες μηνύουν τρεις ανώτατους αξιωματικούς για παράβαση καθήκοντος

Στον 10ο πταισματοδίκη Αθηνών... απολογείται σήμερα η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του αρχηγού του Β. Καραδήμα, του υπαρχηγού Κ. Κοτρώτσιου και του διευθυντή Αρχηγείου Ν. Αλεβιζάκη ένας πυραγός, γνωστός στο πανελλήνιο από τη σκανδαλώδη υπόθεση του Πυροσβεστικού Σταθμού Καλαμπάκας.

Πρόκειται για τον πυραγό Δ. Βαφιτση, ο οποίος κατηγορείται για κακουργηματικές πράξεις μαζί με τον πυραγό Αντώνη Ξιφαρά, την συμβολαιογράφο Αθήνας Ιωάννα Καννά - Περάκη και τρεις μάρτυρες, που πήραν μέρος στη σύνταξη διαθήκης και πληρεξουσίων με ψευδή στοιχεία. Ο πυραγός τιμωρήθηκε από την υπηρεσία του για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα με 12μηνη αργία δι' απολύσεως. Ο πειθαρχικός του φάκελος εστάλη στον εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του και ήδη εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο τριμελές Εφετείο Αθηνών στις 31 Γενάρη 1997.

Ο πυραγός ήταν διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Καλαμπάκας και είχε απομακρυνθεί το 1993 με εντολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Γκελεστάθη. Ποτέ όμως δε συμβιβάστηκε με την απόφαση αυτή, αφού σχεδόν αμέσως επιδίωξε την ακύρωση της μετάθεσής του, προσφεύγοντας στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο έκανε αποδεκτή την προσφυγή του. Το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος υποστηρίζει από την πλευρά του ότι αδυνατεί σήμερα να εφαρμόσει την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, αφού έχει αλλάξει ο τρόπος μεταθέσεων και ισχύουν αντικειμενικά κριτήρια.

Το κτίριο του πυροσβεστικού σταθμού ανήκε στον Βασίλειο Μιχάλη, έναν άρρωστο άνθρωπο, ο οποίος το είχε μισθώσει στο πυροσβεστικό σώμα, αλλά πριν πεθάνει είχε εκφράσει την επιθυμία του να το δωρίσει στο δημόσιο. Είχε ενημερωθεί η τότε ηγεσία και όλοι περίμεναν ότι το κληροδότημα θα ήταν περιουσία του δημοσίου. Λίγες μέρες μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη του μαθεύτηκε όμως ότι αποκλειστικοί κληρονόμοι είναι οι δύο αξιωματικοί Βαφιτσης και Ξιφαράς, οι οποίοι προχώρησαν αμέσως στην πώληση του ακινήτου που ήταν αξίας περίπου 62.000.000 δρχ.

Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ