Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεταμοσχεύσεις με "μη αποδεκτά μοσχεύματα"

Κανένας νεφροπαθής δε στέλνεται "επισήμως" στην Ινδία ή την Αγγλία για μεταμόσχευση και όσοι πάνε "δι' ιδίων πόρων" παίρνουν μοσχεύματα, που δε γίνονται αποδεκτά από τα κέντρα του εξωτερικού

Ανακοίνωση σε διαφορετικό μήκος κύματος από αυτά που παρουσιάστηκαν στις τηλεοπτικές οθόνες εξέδωσε χτες ο Δ. Γάκης, χειρουργός μεταμοσχεύσεων της αντίστοιχης κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Χτες και προχτές μεταδόθηκαν απ' τις τηλεοράσεις και γράφτηκαν στις εφημερίδες δηλώσεις του ίδιου του Δ. Γάκη, καθώς και του προέδρου του Συλλόγου των Νεφροπαθών Βόρειας Ελλάδας, Ευθ. Σχίζα. Σύμφωνα με τα λεχθέντα του χειρουργού, ορισμένοι νεφροπαθείς πέφτουν θύματα κυκλωμάτων που εμπορεύονται νεφρά. Ο πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 Ελληνες νεφροπαθείς κατέφυγαν στην Ινδία για μεταμόσχευση νεφρού πληρώνοντας 20.000 δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", χτες το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τον Δ. Γάκη στοιχεία για όσα παρουσιάστηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο χειρουργός ενημερώνοντας το υπουργείο είπε - το ίδιο αναφέρει και στην ανακοίνωση - ότι η αναφορά στο θέμα έγινε με σκοπό να προφυλάξει και να αποτρέψει Ελληνες νεφροπαθείς να καταφύγουν σε κέντρα αμφιβόλου ποιότητας του εξωτερικού "δι' ιδίων πόρων".

Χτες, επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, ότι το 1994 δεν έγινε καμία μεταμόσχευση Ελληνα νεφροπαθή στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει τόσο από τον έλεγχο της λίστας, όσο και από το γεγονός ότι κανένας νεφροπαθής δε ζήτησε τα έξοδα μετάβασής του στο εξωτερικό.

Στην ανακοίνωσή του ο Δ. Γάκης υποστηρίζει ότι η ενημέρωση από τα ΜΜΕ ήταν αποσπασματική και ότι η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων είναι ενήμερη επί του θέματος. Κανένας, υπογραμμίζεται, νεφροπαθής δε στέλνεται επισήμως για μεταμόσχευση σε κέντρα του εξωτερικού (Ινδία, Αγγλία).

"Πρέπει, να γίνει αντιληπτό ότι οι Ελληνες ασθενείς που μεταβαίνουν για μεταμόσχευση σε κέντρα του εξωτερικού, λαμβάνουν μοσχεύματα τα οποία δε γίνονται αποδεκτά από τα κέντρα της συγκεκριμένης χώρας", καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ