Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Υπόσχεση για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις

Τουλάχιστο κατά 23% μειώθηκε η παραγωγή στα τσεμπέλια, λόγω ποσοστώσεων. Ανάστατοι είναι οι καπνοκαλλιεργητές. Για πρώτη φορά στα χρονικά του νομού, στα τέλη Φλεβάρη, οι έμποροι ζυγίζουν και βαθμολογούν τα καπνά, ενώ άλλες χρονιές αυτή την περίοδο οι καπνοπαραγωγοί ήδη πληρώνονταν για την παραγωγή τους

Στην πλατεία Ελευθερίας έδωσαν χτες το "παρών" οι καπνοπαραγωγοί του νομού Φθιώτιδας. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι καπνοκαλλιεργητές και απαίτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απορρόφηση των καπνών τους. Στην πλατεία αντάμωσαν καπνοκαλλιεργητές απ' όλα τα καπνοχώρια του νομού. Ηρθαν από την Αταλάντη και από τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας, Αρχάνι, Γραμμένη, Καστρί, Ζηλευτό, Στύρφακα, Λυγαριά, Λιανοκλάδι, Σταυρό, Μεξιάτες και Υπάτη,καθώς επίσης και από τα καπνοχώρια του ορεινού Δομοκού Καλαμάκι, Καρυά, Φιλιαδόνα και Αγιο Γεώργιο.Ηταν το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού των καπνοπαραγωγών του νομού Φθιώτιδας, ενώ, όπως ειπώθηκε στο τέλος της συγκέντρωσης, θα ακολουθήσουν ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις μέχρι να δοθεί λύση στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών.

"Αν εμείς οι καπνοπαραγωγοί, είπε στη χτεσινή συγκέντρωση ο Γ. Γκικόπουλος,πρώην γενικός γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Καπνοπαραγωγών, θέλουμε να συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας, αν θέλουμε ένα ανεκτό εισόδημα, αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ύπαιθρο, στα κτήματα των πατεράδων και παππούδων μας, πρέπει να αγωνιστούμε να αυξηθεί η ποσόστωση στα καπνά, να αγωνιστούμε για αύξηση των τιμών τουλάχιστο κατά 30% και να αντισταθούμε στην αντικαπνική πολιτική απ' όπου και αν προέρχεται".

"Η ενωτική προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ στη Λαμία από τις δύο Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων, είπε ο Γ. Γκικόπουλος, θα πρέπει να συνεχιστεί και οι καπνοπαραγωγοί είναι ανάγκη να βρίσκονται σε ετοιμότητα και για άλλες κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν σε πανελλαδική κλίμακα".

Οι καπνοπαραγωγοί στο νομό Φθιώτιδας είναι ανάστατοι. Για πρώτη φορά στα χρονικά του νομού, ενώ τελειώνει ο Φλεβάρης οι έμποροι ακόμη ζυγίζουν και βαθμολογούν τα καπνά! Αντίθετα, τα προηγούμενα χρόνια αυτή την περίοδο οι καπνοκαλλιεργητές πληρώνονταν για την παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς. Στο νομό Φθιώτιδας περίπου 2.500 αγροτικές οικογένειες ζουν από τα καπνά βιρτζίνια και άλλες 1.000 οικογένειες από τα τσεμπέλια. Οπως μας είπε ο Χ. Ζέρβας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, τα καπνά για τα περισσότερα καπνοχώρια είναι μονοκαλλιέργεια. Την περσινή χρονιά στα τσεμπέλια υπήρχε μείωση στην παραγωγή, τουλάχιστο, κατά 23%, λόγω των ποσοστώσεων. Από 6.500 τόνοι η παραγωγή στα τσεμπέλια μειώθηκε σε 5.000 τόνους.

"Εκτός, όμως, από τη μείωση της παραγωγής, οι καπνοπαραγωγοί της Φθιώτιδας, συνέχισε ο Χ. Ζέρβας, είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν τα καπνά τους περίπου στην ίδια τιμή με πέρσι, ενώ, αν πάρουμε υπόψη τον πληθωρισμό και την αύξηση στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, η πραγματική τιμή που θα πουληθούν, φέτος, τα καπνά, υπολογίζεται να είναι περίπου 20% χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι".

Μετά το τέλος της χτεσινής συγκέντρωσης των καπνοπαραγωγών, εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία επισκέφτηκε το νομάρχη και τον περιφερειάρχη και τους επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των καπνοκαλλιεργητών.

Ενδεικτικό του ενωτικού και αγωνιστικού κλίματος που κυριάρχησε είναι και το γεγονός ότι στη διάρκεια της σύσκεψης των δύο Ομοσπονδιών των Αγροτικών Συλλόγων, που έγινε λίγο πριν από τη χτεσινή συγκέντρωση, αρκετοί αγρότες και συνδικαλιστές ζήτησαν να διαλυθούν οι δύο Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων και να γίνει μια Ομοσπονδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ