Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία!

Απεργία και συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι χιλιάδες υπό απόλυση εργάτες του Σκαραμαγκά. Την ανάγκη, να κλιμακωθεί ένας αγώνας με συνέπεια και συνέχεια, επισημαίνουν συνδικαλιστές. Νόμο ετοιμάζουν τώρα τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν πολιτική κάλυψη για το επιχειρούμενο έγκλημα

"Κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία"!Το σύνθημα αυτό αντιλάλησε χτες στο κέντρο της Αθήνας. Το βροντοφώναξαν οι εργατοτεχνίτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών, την ώρα που είχε καθοριστεί η εκδίκαση της αίτησης για την επικύρωση της συμφωνίας παραγραφής των χρεών του ναυπηγείου, ώστε αυτό να παραδοθεί "καθαρό" στους ιδιώτες. Η συγκέντρωση έγινε στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξε το σωματείο "ΤΡΙΑΙΝΑ" των εργαζομένων. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε για τις 21 του Φλεβάρη, μετά από αίτημα του Σωματείου, επειδή - όπως επισημάνθηκε - ενημερώθηκε μόλις προχτές για την εκδίκαση της αίτησης. Την αναβολή ζήτησαν επίσης το ΙΚΑ,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου και οι πιστώτριες τράπεζες του ναυπηγείου. Ενώ από την άλλη πλευρά τόσο η ΕΤΒΑ, όσο και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου (το υπουργείο Οικονομικών), επέμεναν να γίνει χτες η δίκη, λέγοντας ότι πιέζουν τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά!

Δίπλα στους απεργούς του ναυπηγείου βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος,αντιπροσωπεία των Σωματείων Μετάλλου Αθήνας, των Συνδικάτων Μετάλλου Αθήνας και Πειραιά, τα Σωματεία Μετάλλου των συνταξιούχων, ολόκληρη η διοίκηση του Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου Γιάννης Σταυρόπουλος,ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κώστας Σπηλιώπουλος,ο αντιδήμαρχος Περάματος Γιάννης Αράπης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Κώστας Τζατζάνης εκπρόσωπος της Δημοτικής Κίνησης: Πειραιάς Αναγέννηση και άλλοι.

Η αίτηση για την παραγραφή των χρεών του ναυπηγείου, που κατατέθηκε με κυβερνητική εντολή, περιέχει επιχειρήματα που σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους του σωματείου, δεν ευσταθούν και είναι επιπλέον και αντιφατικά. Συγκεκριμένα τα στοιχεία που παρουσιάζουν η ΕΤΒΑ (κύριος μέτοχος της επιχείρησης), το Δημόσιο και η διοίκηση της εταιρίας "Ελληνικά ΝαυπηγείαΑΕ" με βάση το άρθρο 44 του νόμου 1892/90 ως προϋποθέσεις για την παραγραφή των χρεών του ναυπηγείου που φτάνουν τα 83.739.400.000 δραχμές, είναι: Το σύνολο των οφειλών της εταιρίας έχει ξεπεράσει το πενταπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου και παρουσιάζει έκδηλη οικονομική αδυναμία πληρωμής των οφειλών της. Ομως στο ίδιο έγγραφο της συμφωνίας ρύθμισης των χρεών αναφέρεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 24.140.396.475 δραχμές, που σημαίνει ότι τα χρέη της εταιρίας δεν έχουν ξεπεράσει το πενταπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου.

Για το δεύτερο επιχείρημα περί αδυναμίας πληρωμής οφειλών της εταιρίας, ο δικηγόρος του σωματείου ΤΡΙΑΙΝΑ Βασίλης Πίττας μας επισήμανε: "Η εταιρία δε βρίσκεται σε κατάσταση παύσης πληρωμών, αφού από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι και σήμερα έχει κάνει πληρωμές ύψους 5 δισ. δραχμών"! Να σημειωθεί ότι από τα 83 δισ. χρέη του ναυπηγείου που δημιούργησε ο πρώην ιδιοκτήτης εφοπλιστής Νιάρχος και που πρόκειται τώρα να παραγράψει η σημερινή κυβέρνηση, τα 3 δισ. δραχμές οφείλονται στοΙΚΑ,άλλα 2,5 δισ. δραχμές στο Επικουρικό Ταμείο Εργατών Μετάλλου και 170 εκατ. δραχμές οφείλει το ναυπηγείο προς το Επικουρικό Ταμείο Ηλεκτροτεχνιτών!

Οσον αφορά την τροπολογία των υπουργείων Βιομηχανίας και Οικονομικών με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει νομική και πολιτική κάλυψη για το ξεπούλημα άνευ όρων που προωθεί για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι θα τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή αυτοτελούς νομοσχεδίου!Συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί κίνηση τακτικής από την πλευρά της κυβέρνησης, μιας και είχαν εκφραστεί διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τους σκανδαλώδεις όρους ξεπουλήματος, που περιείχε η τροπολογία.

Είμαστε και εμείς εδώ

Ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Κοντάκης αμέσως μετά την απόφαση της αναβολής της υπόθεσης τόνισε προς τους συγκεντρωμένους απεργούς: "Εμείς πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο. Μπορεί η κυβέρνηση να πουλά το ναυπηγείο, αλλά δεν μπορεί να πουλήσει τους 3.100 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Ο αγώνας μας, που στην πραγματικότητα άρχισε το 1985, συνεχίζεται".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος δήλωσε: "Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να εκφράσει ενεργητικά τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του ναυπηγείου Σκαραμαγκά, για να παραμείνει στο Δημόσιο. Ο αγώνας αυτός μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να αποτρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν έχει συνέχεια και συνέπεια στο περιεχόμενό του και στις μορφές του". Ανάλογα ο Γιάννης Σταυρόπουλος επισήμανε: "Είναι ανάγκη να υπάρξουν μορφές πάλης έξω από το χώρο του ναυπηγείου. Πρέπει να προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη και να προσελκύσει το ενδιαφέρον της για το ξεπούλημα του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Μεσογείου που διαθέτει η χώρα μας. Επίσης η συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που καθορίστηκε να γίνει την Παρασκευή στο χώρο του ναυπηγείου, πρέπει να είναι ανοιχτή και να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι.Πράγμα, που δυστυχώς δε συνέβη κατά την προηγούμενη συνεδρίασή της που έγινε για το ναυπηγείο της Σύρου στη Σύρο".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ