Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΓΚΑΤΤ

Λιγότερο από πέντε ώρες χρειάστηκε η "Βουλή των Ελλήνων" για να κυρώσει τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Μια συνθήκη που θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας της χώρας μας, με καταστροφικές συνέπειες για τον αγροτικό τομέα που οδηγείται στην εξαφάνιση και την κλωστοϋφαντουργία που οδεύει σε βέβαιο μαρασμό. Η άποψη εξάλλου του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιου, όπως εκφράστηκε στη συζήτηση της συμφωνίας, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή την περασμένη βδομάδα, είναι αρκούντως διαφωτιστική: "Ως αποτέλεσμα εφαρμογής της συμφωνίας, θα έχουμε την εκτόπιση των εγχώρια παραγομένων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, τη μείωση των πραγματικών τιμών του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών, την εγκατάλειψη και την ερήμωση πολλών ορεινών, ημιορεινών, νησιωτικών και λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών της χώρας μας, την αύξηση της ανεργίας, τη σοβαρή επιβάρυνση του ήδη βεβαρημένου εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας", είπε. Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δ. Καψάλη, που εκτίμησε ότι "υπάρχει κίνδυνος καταστροφής και αφελληνισμού ακόμα, των μεσαίων επιχειρήσεων", προσθέτοντας: "Σαν εμπόριο ωφελεί, σαν παραγωγή βιομηχανική και γεωργική δημιουργούνται προβλήματα". Μόνο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος υποστήριξε ότι "δεν πρέπει να μας φοβίζει η συμφωνία", παραδεχόμενος όμως ταυτόχρονα τις ολέθριες συνέπειές της, λέγοντας έστω και κυνικά: "Δεν πρέπει να μας απασχολεί ότι μερικοί κλάδοι είναι καταδικασμένοι".

Ποιων εμπόριο όμως ωφελεί η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ; Μήπως των μικρών χωρών που θα συναλλάσσονται ισότιμα με τις μεγάλες; Τα στοιχεία λένε ότι από το "αλισβερίσι" οι ΗΠΑ, Ιαπωνία και κυρίαρχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μοιραστούν 270 δισ. δολάρια, ενώ οι φτωχές θα χάσουν 2,5 δισ. δολάρια. Τραγική εξάλλου θα είναι η μείωση σε παγκόσμια κλίμακα του αγροτικού πληθυσμού που από τα 3 δισ. αγρότες θα φτάσει στα 2 δισ. Τούτο φυσικά ουδόλως ενοχλεί τις λεγόμενες βιομηχανικές χώρες που η αγροτική παραγωγή είναι το 1 - 3% του ΑΕΠ τους. Είναι όμως τραγωδία για χώρες όπως η Ελλάδα που η αγροτική παραγωγή είναι το 17% του ΑΕΠ, ενώ καλύπτει το 30% των εξαγωγών. Αυτές οι χώρες καθίστανται αυτόματα όμηροι των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας και των συμφερόντων που εξυπηρετούν οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, το ότι για το μόνο που φρόντισαν είναι η εξαίρεση της ναυτιλίας από την ΓΚΑΤΤ, εισπράττοντας τον έπαινο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

***

Ολα αυτά δεν έδειξαν πάντως, να συγκινούν τους βουλευτές των αστικών κομμάτων, που έλαμψαν διά της απουσίας τους από τη συζήτηση στη Βουλή. Οι παραβρισκόμενοι εκπρόσωποι του έθνους, μετά βίας συγκέντρωσαν το άθροισμα των δακτύλων και των δύο χεριών. Αυτό όμως δεν είχε καμία σημασία. Σημασία είχε να εκτελεστεί η εντολή των πολυεθνικών. Να κυρωθεί η συμφωνία. Ο στόχος επετεύχθη με όλους τους τύπους. Οπως τα τέλεια εγκλήματα. Ενώ το Κοινοβούλιο μετατράπηκε για μια ακόμη φορά σε πρωτοκολλητή έξωθεν ληφθέντων αποφάσεων.

Αλλωστε, του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και οι υποτονικές - έστω - φωνές αντίστασης και μερικής διαφοροποίησης δύο κυβερνητικών βουλευτών. Ο Θ. Κοκελίδης απείχε της ψηφοφορίας επικεντρώνοντας τις αντιρρήσεις του στις οικολογικές συνέπειες της ΓΚΑΤΤ αναρωτώμενος αν η παγκόσμια επιβίωση είναι σημαντικότερη από το παγκόσμιο εμπόριο . Ανάλογη στάση κράτησε και ο Σ. Αργύρης που αφού επεσήμανε ότι "είναι μια κακή συμφωνία για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα", απείχε της ψηφοφορίας, λέγοντας: "σαν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτών, δεν μπορώ να ψηφίσω μια τέτοια συμφωνία".

***

Τόσο όμως η απουσία των βουλευτών από το Κοινοβούλιο, όσο και η συνειδητή υποβάθμιση του θέματος από τον Τύπο, ένα καταδεικνύει: Ολοι, έχοντας πλήρη επίγνωση των καταστρεπτικών συνεπειών της ΓΚΑΤΤ, επέλεξαν οι μεν τη σιωπή των ενόχων και οι δε τη σιωπή των συνενόχων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ παίζουν και εμπαίζουν το λαό με θέματα σαφώς ήσσονος σημασίας. Οπως η προεδρολογία, το σπίτι του πρωθυπουργού, οι καυγάδες για τη Μίτρα της Λάρισας. Μονόστηλο όμως, το ξεπούλημα των ναυπηγείων. Στα ψιλά, η εκχώρηση του πετρελαϊκού μας πλούτου στα μονοπώλια. Η ΓΚΑΤΤ, ένα κείμενο τεράστιας σημασίας για όλη την ανθρωπότητα, τυγχάνει δημοσιότητας αντάξιας ενός τροχαίου χωρίς θύματα.

Παρά ταύτα, τίποτα δε θα αποτρέψει ο "εφιάλτης" του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Γ. Παπαστάμκου, να γίνει πραγματικότητα. "Υπάρχουν φόβοι για κοινωνική έκρηξη", είπε. Είναι γνωστό εξάλλου ότι τέτιες "εκρήξεις", βοηθούν να ξεκολλήσει από τη λάσπη της ιστορίας η ρόδα, όπως σημειώνει και ο ποιητής.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Η ΓΚΑΤΤ, ένα κείμενο τεράστιας σημασίας για όλη την ανθρωπότητα, τυγχάνει δημοσιότητας, αντάξιας ενός τροχαίου χωρίς θύματα


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ