Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ
Ευρω ... λουκέτο!

Κλείνει το εργοστάσιο ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Σ. Αργυρός, επικαλούμενος το μεγάλο κόστος λειτουργίας. Να αντισταθούν αποφάσισαν οι εργαζόμενοι χτες σε Γενική τους Συνέλευσης

Ζήτημα ημερών είναι το κλείσιμο της κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης "ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ",ιδιοκτησίας ευρωβουλευτή της ΝΔ και πρώην προέδρου του ΣΕΒ Σ. Αργυρού και η απόλυση 150 εργαζομένων!

Προχτές ανακοινώθηκε στο σωματείο η "επιλογή" της διεύθυνσης της εταιρίας να κλείσει το εργοστάσιο, το οποίο είναι και το τελευταίο του είδους του που λειτουργεί κανονικά μέχρι σήμερα στην περιοχή της Ν. Ιωνίας.Σύμφωνα με την εργοδοσία, είναι μεγάλο το κόστος παραγωγής, το κτίριο και τα μηχανήματα είναι παλιά και δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις... Οι απολύσεις των εργαζομένων είναι ζήτημα χρόνου και θα γίνουν μόλις βρεθούν - μέσω τραπεζών - τα χρήματα των αποζημιώσεων!

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και στη χτεσινή γενική συνέλευση συμφώνησαν να αντισταθούν στην απόφαση για το κλείσιμο της επιχείρησης. Τις επόμενες ημέρες θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους με τη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία εργαζομένων του κλάδου, για να γίνει συνάντηση με τον ιδιοκτήτη στο υπουργείο Εργασίας και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν σε όποιες ενέργειες κρίνουν απαραίτητες για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας τους.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Θ. Ευθυμίου και ο Δ. Θεοδώρου,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε, εκτός των άλλων: "Ως ΓΣΕΕ θεωρούμε απαράδεκτη και προκλητική την απόφαση του ιδιοκτήτη. Εχει μεγάλη σημασία να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο. Είναι μια δύσκολη περίοδος, οι μεγαλύτεροι στην ηλικία δεν πρόκειται να βρουν αλλού δουλιά, αλλά και οι νεότεροι δεν έχουν επιλογές. Εχετε δουλέψει κάμποσα χρόνια ο καθ' ένας και τα πλούτη της εργοδοσίας έχουν φτιαχτεί με τον δικό σας ιδρώτα. Οφείλετε στον εαυτό σας να κάνετε κάθε προσπάθεια ενάντια σ' αυτή την απόφαση. Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό σας".

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του Θ. Ευθυμίου,ο οποίος σημείωσε ότι ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας περνά γενικότερη κρίση που την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ότι οι εργοδότες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους όχι απαραίτητα επειδή δεν έχουν κέρδος, αλλά επειδή δεν έχουν το υπερβολικό κέρδος που επιδιώκουν.

Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν απολυθεί περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι από την επιχείρηση και η εργοδοσία ενίσχυε τη φήμη ότι θα κλείσει το εργοστάσιο. Αυτό, όμως, δε στάθηκε εμπόδιο για την αγορά άλλων ανάλογων επιχειρήσεων από τους ίδιους ιδιοκτήτες στις περιοχές των Φιλλιατών (εργοστάσιο της Π - Π) και της Πρέβεζας και τη γενικότερη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

"Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα", είπε μιλώντας στους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Σωματείου Δ. Κατσιμάρδος."Δεν είναι σωστό - συνέχισε - να σταυρώσουμε τα χέρια. Εχουμε υποχρέωση, καθήκον και χρέος να εξαντλήσουμε και την πιο μικρή πιθανότητα που υπάρχει για να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου. Πρέπει να κινητοποιηθούμε και να αναδείξουμε το πρόβλημα. Εχει και η πολιτεία ευθύνες και πρέπει να λάβει μέτρα".

"Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε, μας είπε η Δ. Δρίζη,γραμματέας του Σωματείου. Πρέπει να παλέψουμε για να μην κλείσει το εργοστάσιο και θα έχουμε αποτελέσματα αν είμαστε ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι".

"Είναι καθαρό για μας ότι ο εργοδότης δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, συμπλήρωσε ο Δ. Κατσιμάρδος.Δε χάνει από το εργοστάσιο, απλώς δεν κερδίζει όσα θέλει. Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ανατροπής της απόφασης για το κλείσιμο της επιχείρησης".

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ