Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζονται για μεγάλα συλλαλητήρια στις 28 του Νοέμβρη

Αλλεπάλληλες ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε πόλεις και χωριά και προειδοποιητικοί αποκλεισμοί δρόμων και πλατειών χωριών σ' όλη τη Θεσσαλία. Ανάλογες προετοιμασίες και σε άλλους νομούς

Με "μπαράζ" προειδοποιητικών συλλαλητηρίων κι αποκλεισμούς οδικών κόμβων, οι αγρότες της Θεσσαλίας προετοιμάζονται για τη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση στις 28 του Νοέμβρη, όταν με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα θα καταλάβουν την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λάρισας. Η κινητοποίηση των αγροτών τείνει να λάβει διαστάσεις πανελλαδικού ξεσηκωμού, καθώς ήδη αποφάσεις για συλλαλητήρια την ίδια μέρα έχουν πάρει στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εβρου, Ηλείας, Αχαϊας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και σε άλλους νομούς.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Ελασσόνα,ενώ το απόγευμα θα γίνει η πανθεσσαλική σύσκεψη μαζικών φορέων στη Λάρισα, όπου θ' αποφασιστούν και θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό της πάλης. Αύριο Πέμπτη θ' αποκλειστεί, από τις 12 μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι, η Εθνική οδός Λάρισας - Κοζάνης,στη Γιάννουλη.Μεθαύριο Παρασκευή θ' αποκλειστούν η παλαιά Εθνική οδός Λάρισας - Βόλου κοντά στον Πλατύκαμπο και η Εθνική οδός Αθήνας - Φαρσάλων στο Ζάππειο. Οι αγρότες αυτών των περιοχών διαμαρτύρονται και κατά της απόφασης του υπουργού Γεωργίας ν' αναστείλει τις ενστάσεις των βαμβακοπαραγωγών για τον προσδιορισμό του ύψους της παραγωγής και ν' αναγνωρίσει ανώτατο όριο παράδοσης εκείνο της τελευταίας "ηρτημένης εσοδείας" (σ.σ. δηλαδή η αναμενόμενη σοδειά), με δυνατότητα προσαύξησης 5% για όσους έχουν υποβάλει ενστάσεις. Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αποκλεισμό απ' την παράδοση στα εκκοκκιστήρια εκατοντάδες παραγωγοί. Μάλιστα, προχτές βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας πολιόρκησαν τον Οργανισμό Βάμβακος, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους κι επισκέφτηκαν τη Νομαρχία για να διαμαρτυρηθούν.

Ταυτόχρονα στις επαρχίες και σε χωριά και των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, πραγματοποιούνται, σχεδόν καθημερινά, ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις. Επίσης, γίνονται κοινές συνεδριάσεις αγροτικών και άλλων συνδικαλιστικών φορέων (ομοσπονδιών ΕΒΕ, Εργατικών Κέντρων, Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ, μαθητικών οργανώσεων κ.ά.) για κοινή στάση και δράση ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στα Τρίκαλα,την Καρδίτσα και στο Ν. Μαγνησίας καθημερινά οργανώνονται ενημερωτικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις σε κωμοπόλεις και χωριά, όπου και παίρνονται αποφάσεις για συμμετοχή στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο και, σε πολλές περιπτώσεις, οι αγρότες δεσμεύονται να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών δύο μέρες νωρίτερα.

Ειδικότερα, στην Καρδίτσα έγινε σύσκεψη αγροτικών συλλόγων με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων τους στην αίθουσα της ΕΑΣ Καρδίτσας όπου και εκφράστηκε η αγωνιστική διάθεση για μαζική συμμετοχή των αγροτών του νομού στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο. Για την καλύτερη οργάνωση της "καθόδου" των αγροτών στο συλλαλητήριο εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με επικεφαλής τον Β. Μπούτα, πρόεδρο της ΟΑΣ Καρδίτσας και οργανώνονται, ήδη, περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά του νομού με μέλη της ΣΕΑ. Την ερχόμενη Δευτέρα 25 του Νοέμβρη οργανώνεται μεγάλη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των μαζικών φορέων του νομού για να εκφραστεί, συγκεκριμένα, η συμπαράσταση και συμπαράταξη όλων των εργαζομένων, ΕΒΕ κλπ. στον αγώνα των αγροτών.

Την ίδια μέρα, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα αποκλειστεί από τους αγρότες με τρακτέρ η είσοδος της πόλης των Σοφάδων και στη συνέχεια η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει στο Πνευματικό Κέντρο της κωμόπολης. Η ΣΕΑ των αγροτών της Καρδίτσας θα συμμετέχει μαζικά στην πανθεσσαλική προπαρασκευαστική για το συλλαλητήριο της 28 του Νοέμβρη, σύσκεψη που γίνεται σήμερα το απόγευμα, στις 7 μμ, στη Λάρισα στα γραφεία της ΕΑΣ Λάρισας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεσηκωμός στη Θεσσαλία(2003-03-09 00:00:00.0)
Μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη(2003-03-07 00:00:00.0)
Αγροτική «επέλαση»!(2001-11-15 00:00:00.0)
Ολοι στη Λάρισα!(2000-02-18 00:00:00.0)
ΔΥΝΑΜΙΚΗ "ΠΡΩΤΗ" των αγροτών της Καρδίτσας(1997-11-20 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι αγρότες(1997-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ