ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΖΕΙ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Επιθυμούσαν να μην πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη επί 23 χρόνια πορεία μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ. Αλλά η πορεία έγινε.

Επιδίωξαν, εφόσον πραγματοποιηθεί, να είναι άμαζη. Ωστόσο, η πορεία ήταν η πιο μαζική, απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια.

Εκαναν ό,τι μπορούσαν, προκειμένου να ευνουχίσουν, να καταστρέψουν, το εγερτήριο σάλπισμα του Νοέμβρη 1973. Ομως οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό.

Προετοίμασαν ένα κλίμα αναμονής εμπρησμών, κανιβαλισμών, αίματος. Δίχως, φαίνεται, να λογαριάσουν τη λαϊκή περιφρούρηση, που απέτρεψε την επανάληψη των περσινών γεγονότων.

***

Τα παραπάνω, είναι συμπεράσματα που δεν επιδέχονται καμιά διάψευση, γιατί αποδείχνονται από τα όσα εξελίχθηκαν πριν και στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης.

1. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, φρόντισαν, ουσιαστικά, να απέχουν από τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα από την πορεία. Στο βαθμό - και όσοι από αυτούς - που πήραν μέρος, το έκαναν... συμβολικά και διά των πολυμελών αντιπροσωπειών τους. Ετσι, για μια ακόμη χρονιά, τον κύριο όγκο αποτέλεσαν οι συγκροτημένες δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και των μαζικών φορέων, όπου και εδώ η παρουσία των κομμουνιστών ήταν πολυπληθής. Στην πράξη, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ υπονόμευσαν συνειδητά την ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα και της κορυφαίας στιγμής των εκδηλώσεων.

2. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ, ζήτησαν, δι' εκπροσώπων τους (ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ διά των προέδρων τους), οι τριήμερες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, να προσαρμοστούν στα... σημερινά δεδομένα, δηλαδή να... εκσυγχρονιστούν! Πιο συγκεκριμένος ο ΣΥΝ, αλλά και η ΝΔ, υπογράμμισαν την ανάγκη, οι εκδηλώσεις να αφιερωθούν στην παιδεία!! Ταυτόχρονα, να μεταφερθούν και σε άλλους χώρους, όπως, σύμφωνα με τη ΝΔ, στο... Ζάππειο!

3. Ο μεγάλος όγκος, όσων περιφρουρούσαν το Πολυτεχνείο, ήταν κομμουνιστές και άλλοι εργαζόμενοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρυτανείας, σωματείων και μαζικών φορέων, των φοιτητών. Χάρη στην αποφασιστική στάση τους αποτράπηκε η εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου αναρχικών, άλλων "αντιεξουσιαστών", καθώς και προβοκατόρων - "καθοδηγητών" από διάφορες υπηρεσίες, που αξιοποιούν νεανικές εκρήξεις, με σκοπό να χτυπήσουν, "εφ' ω διετάχθησαν".

4. Η συντριπτική πλειοψηφία των έντυπων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Δημοσιότητας (και όχι Ενημέρωσης), καλούσε το λαό να καθίσει στο σπίτι του (στον γνωστό πια καναπέ, με τις παντούφλες), αδημονούσε περιμένοντας την ώρα και τη στιγμή που θα γίνει το "μπαμ", πρόβαλε, κατά προκλητικό τρόπο, σαν παράδειγμα προς μίμηση, τους ριψάσπιδες των λαϊκών αγώνων, που τώρα κοιτάζουν τα του οίκου τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων, κατά καθόλου περίεργο τρόπο, μαχητές του 1973 βρήκε σε όλους τους πολιτικούς χώρους, εκτός από το χώρο του ΚΚΕ! Η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων περιορίστηκε στους τότε παρόντες και νυν απόντες, αλλά "ξέχασε" τους τότε παρόντες, που είναι και σήμερα παρόντες, δίχως να έχουν απεμπολήσει τα συνθήματα του Νοέμβρη '73.

5. Ιδιαίτερη προβολή έγινε σε κάτι "ομάδες πολιτών", που αρέσκονται, καυχησιάρικα, να παριστάνουν τους... αριστερής εμβέλειας, δίχως πολλοί από αυτούς να έχουν κρατήσει το παραμικρό ίχνος από καθετί που θυμίζει αντίσταση, πίστη στη λαϊκή πάλη, αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των αγώνων, πολιτική προοπτική έξω από τα πλαίσια της ολιγαρχίας. Κάτι "ναυάγια" της ταξικής πάλης, που δεν κρατούν τουλάχιστον μια πολιτικά αξιοπρεπή μονήρη στάση, αλλά με τον τρόπο τους τροφοδοτούν τον ωχαδερφισμό, τη μοιρολατρία, τον αποπροσανατολισμό. (Ορισμένοι από αυτούς ξανάκαναν λόγο για... ΚΝΑΤ, επαναφέροντας τους προβοκατόρικους χαρακτηρισμούς για τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ που υπερασπίστηκαν το Πολυτεχνείο).

***

Η σημερινή πολιτική συγκυρία και τα βασικά χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων μνήμης, οδηγούν σε ορισμένα κύρια συμπεράσματα.

1. Ο κάθε φορά πιο μαζικός και πάντα σταθερός στο περιεχόμενό του τιμητικός γιορτασμός του Πολυτεχνείου συνδέεται με την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού κινήματος, με την ολόπλευρη ενδυνάμωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με την οργανωμένη αντίσταση και πάλη του εργατικού κινήματος, με την ικανότητά του να προωθεί την κοινή δράση με τους αγωνιζόμενους αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, με τη νέα γενιά.

2. Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο αντίστασης. Κάθε χώρος δουλιάς, μόρφωσης, κατοικίας, πρέπει να κάνει το δικό του μικρό καθημερινό Πολυτεχνείο, στον αγώνα ενάντια στη Νέα Τάξη, στα ναρκωτικά όλων των ειδών, στην καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων, στο νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Καθημερινά, παντού, χιλιάδες μικρά Πολυτεχνεία! Οπως το Πολυτεχνείο, ήταν καρπός χιλιάδων "μικρών" καθημερινών πράξεων αντίστασης κατά της δικτατορίας όλο το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, έτσι θα είναι και το πιο "μεγάλο" Πολυτεχνείο, που πρέπει να προετοιμάσει ο λαός με την πάλη του.

3. Οι εργαζόμενοι μπορούν οι ίδιοι να περιφρουρούν κάθε αγώνα τους. Αποδείχτηκε προχτές για εκατομμυριοστή φορά. Από μεγαλύτερους και νεότερους. Ειδικά από τους δεύτερους, που ετοιμάζουν της γενιάς τους τα Πολυτεχνεία.

Μ. Μ.

Εκαναν ό,τι μπορούσαν, προκειμένου να ευνουχίσουν, να καταστρέψουν το εγερτήριο σάλπισμα του Νοέμβρη 1973. Ομως οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό. Προετοίμασαν ένα κλίμα αναμονής εμπρησμών, κανιβαλισμών, αίματος. Δίχως φαίνεται να λογαριάσουν τη λαϊκή περιφρούρηση, που απέτρεψε την επανάληψη των περσινών γεγονότων

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΒΣΑ
Μόνη διέξοδος, οι μαζικοί αγώνες

- Με ποια δεδομένα αποφάσισε το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ στην πρόσφατη συνεδρίασή του, να εξουσιοδοτήσει το προεδρείο να εξετάσει το ενδεχόμενο πανελλαδικής κινητοποίησης;

- Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ που έγινε στις 10 Νοεμβρίου, εκτός των άλλων θεμάτων, σαν κύριο θέμα είχε τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον προϋπολογισμό του 1997. Εκείνο που διέκρινε κανείς σε όλες τις ομιλίες, ήταν η μεγάλη ανησυχία και αγανάκτηση για το πού οδηγείται η μικρομεσαία επιχείρηση από τη σημερινή κυβέρνηση. Ολες οι ομιλίες κατέληγαν στο ότι περνάμε τη χειρότερη κρίση της τελευταίας πεντηκονταετίας, αντιμετωπίζουμε τα πιο οξυμένα προβλήματα στην ιστορία μας, προβλήματα που είναι γέννημα και θρέμμα των τελευταίων κυβερνητικών πολιτικών που υλοποιούν τα προγράμματα "σύγκλισης", τις συμφωνίες του Μάαστριχτ, "Λευκής Βίβλου", ΚΑΠ, ΓΚΑΤΤ κλπ. Εντονη, επίσης, ήταν η ανησυχία όλων των ομιλητών για τον προϋπολογισμό που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και σύμφωνα με αυτά που διαρρέουν θα είναι ο πιο σκληρός προϋπολογισμός μονόπλευρης λιτότητας με παραπέρα περικοπές κοινωνικών παροχών, φοροαπαλλαγών των μικρών εισοδημάτων κλπ. Ακόμα έντονη ανησυχία εκφράστηκε και για τη μεγάλη λαίλαπα που μας έρχεται, αυτή τη φορά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επιβολή σκληρών και απαράδεκτων φόρων, ενώ στο απυρόβλητο παραμένουν τα μεγάλα κέρδη των τραπεζών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων και των μεγαλοβιομηχάνων. Ετσι, λοιπόν, τονίστηκε ότι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, μοναδική διέξοδος είναι οι αγώνες.

- Γιατί χαρακτηρίσατε ως μοναδική διέξοδο τους αγώνες;

- Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική, αν δε γίνει κάτι για τη μικρομεσαία επιχείρηση, θα φύγει απ' τη μέση το 40% - 45% από μας. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για λύση των προβλημάτων μας, αντίθετα θα έχουμε παραπέρα όξυνση αυτής της πολιτικής. Η ιστορία λέει ότι οι μεγάλοι και μαζικοί αγώνες έχουν φέρει σαν αποτέλεσμα το χτύπημα στις αντιλαϊκές πολιτικές. Το "διάλογο" - τον οποίο βεβαίως δεν απορρίπτουμε - οι εκάστοτε κυβερνήσεις τον γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Ο,τι έχει κατακτηθεί, έχει κατακτηθεί μόνο με τους αγώνες. Επιτακτική ανάγκη λοιπόν είναι, να ενώσουμε και μεις τη διαμαρτυρία μας με τη φωνή των εργαζόμενων και των αγροτών στις 28 του μήνα.

- Τόσο η ΟΒΣΑ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ, υπογραμμίζουν συχνά την ανάγκη σύστασης κοινού μετώπου πάλης ενάντια στις συγκεκριμένες πολιτικές. Ποια είναι τα κοινά προβλήματα;

- Αν ρίξουμε μια ματιά στα προβλήματα αιχμής που αντιμετωπίζουμε εμείς οι ΕΒΕ, πρώτο και κύριο είναι η κατακόρυφη πτώση του τζίρου της αγοράς, αποτέλεσμα της σφικτής εισοδηματικής πολιτικής για τους εργαζόμενους. Δηλαδή δεν έχει χρήμα ο εργαζόμενος, δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά. Το πρόβλημα είναι λοιπόν και των εργαζόμενων και των ΕΒΕ. Δεύτερο, το απάνθρωπο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πλήττει άμεσα τους εμποροϋπάλληλους και τους ΕΒΕ. Τρίτο, η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης σημαίνει φορολογικά βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων και των ΕΒΕ. Τέταρτο, οι δημοτικοί φόροι αφορούν και τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ. Επίσης, η περικοπή φοροαπαλλαγών είναι για τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ. Επομένως οι εφαρμοζόμενες πολιτικές έχουν σαν στόχο τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους ΕΒΕ. Και βέβαια με την εντολή των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ξένων και ντόπιων. Αρα κοινά τα προβλήματα, κοινός ο εχθρός, κοινή επομένως και η αντιμετώπιση για την αλλαγή αυτών των πολιτικών, που είναι η ανάγκη της δημιουργίας ενός μετώπου απ' όλους τους θιγόμενους σε αντιμονοπωλιακή βάση.

Μ. Ζ.

χεράκια

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκαν τις αντιλαϊκές επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης ΚΕ και ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει ότι "ο Κ. Σημίτης και το επιτελείο του, στην προσπάθειά τους να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και να εμφανίσουν ως φιλολαϊκή τη βαθύτατα αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης" γίνονται επιστήμονες της δημαγωγίας (σελίδα 5).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ θερμή ήταν η υποδοχή, όχι μόνο των πολιτικών, των αντιπροσωπειών αλλά και του κόσμου, του κομμουνιστή ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έφθασε το Σάββατο στη Ρώμη για να παραβρεθεί στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τον Επισιτισμό (σελίδα 13).

ΚΟΙΝΟ πρόγραμμα δράσης, με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη και την προβολή των πραγματικών αιτημάτων τους, αποφάσισαν χτες δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας (σελίδα 16).

ΘΕΤΙΚΑ τα μηνύματα από την κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου, εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ, για το ωράριο. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν (σελίδα 16).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ κατά της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης που πλήττει το Θριάσιο, μετατρέποντάς το σε νέο Λαύριο, πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι της Ελευσίνας (σελίδα 17).

ΣΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ της αύξησης των φόρων για την υγεία, με ταυτόχρονη άγρια λιτότητα για τα νοσοκομεία καταφεύγει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (σελίδα 28).

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: "ΝΑΙ στη ζωή με νόημα και αξίες". Δημοσιεύουμε σήμερα το δεύτερο μέρος της συνέντευξης της Κ. Μάτσα (σελίδες 28 - 29).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ