Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλειστοί αύριο οι δήμοι

Θα λειτουργήσουν μόνο οι υπηρεσίες καθαριότητας

Κλειστές θα είναι αύριο οι διοικητικές υπηρεσίες των Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής, καθώς, όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ), επιβάλλεται να συνεχιστεί η έκφραση της αντίθεσης της Αυτοδιοίκησης στην οικονομική ασφυξία που την οδηγεί η κυβέρνηση. Αν και η πρόταση, που κατατέθηκε για να μπει λουκέτο σε όλες τις υπηρεσίες και να αναλάβουν οι δήμαρχοι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των δημοτών, δεν υπερψηφίστηκε - γεγονός που αδυνατίζει την κινητοποίηση - η απόφαση για το κλείσιμο έστω και μόνο των διοικητικών υπηρεσιών ήταν σχεδόν ομόφωνη, έκφραση κι αυτό του αδιεξόδου που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική.

Η ΓΣ της ΤΕΔΚΝΑ αποφάσισε: Το κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών τις δύο τελευταίες Πέμπτες του Νοέμβρη. Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή τη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και συμμετοχή - δηλαδή ολικό κλείσιμο των δήμων - στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη. Εκτός αυτών, εκφράστηκε η θέληση για συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά τις 30 Νοέμβρη, καθώς οι δήμαρχοι βλέπουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους ωθεί στην επιβολή φόρων στους δημότες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το πώς θα εξασφαλιστεί η πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών για το τι πραγματικά συμβαίνει, καθώς τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού, που στόχο έχει να πείσει ότι ξαφνικά όλοι οι δήμαρχοι αποφάσισαν να γίνουν φοροεισπράκτορες και να αφεθεί στο απυρόβλητο η κυβερνητική πολιτική υπεξαίρεσης πόρων, που οι δημότες έχουν πληρώσει ως φόρους στο κράτος και η κυβέρνηση αρνείται να αποδώσει στην Αυτοδιοίκηση. Γεγονός, βέβαια, είναι, ότι αρκετοί δήμαρχοι - οπαδοί της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων - έχουν μπει ήδη σε αγώνα δρόμου για το ποιος θα αποδειχθεί βασιλικότερος του βασιλέως στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής, που κατ' επιταγήν των Βρυξελλών επιβάλλει να μετατραπεί η Αυτοδιοίκηση στο μακρύ χέρι του κράτους, που θα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην τσέπη του δημότη.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που θέτει η ΤΕΔΚΝΑ, στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε, δεν έχουν αλλάξει μετά το πρώτο τετραήμερο κλείσιμο, καθώς η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα, αν και για αρκετά από αυτά είχε δεσμευτεί από το περσινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι απαιτούν:Την καταβολή των δύο εκλογικών επιδομάτων των 15.000 δραχμών και της ειδικής αποζημίωσης των 18.000 δραχμών, τα οποία, ναι μεν, υποσχέθηκε πως θα ικανοποιήσει ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική δέσμευση. Την απόδοση από το 1997 του 5% της φορολογίας των τόκων καταθέσεων από το 20% που δικαιούνται, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τόσο των παλιών δανείων, όσο και των νέων που θα χορηγηθούν. Ζητούν, επίσης, την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων κεντρικών αυτοτελών πόρων, που προβλέπονται από το νόμο 1828/89, είτε αυτή η περικοπή επιχειρηθεί στο ποσοστό του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, είτε στο ποσοστό των Τελών Κυκλοφορίας. Ζητείται, τέλος, να υπάρξει διαφάνεια στις έκτακτες επιχορηγήσεις των δήμων, που δίνονται από τα ταμεία διαφόρων υπουργείων.

Επιπρόσθετα, οι δήμαρχοι, μέσα από το ψήφισμα του πρόσφατου συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ, δηλώνουν πως δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση και των παρανόμως παρακρατημένων πόρων των προηγούμενων χρόνων, που φτάνουν σε σύνολο τα 720 δισεκατομμύρια δραχμές, όπως επίσης και την αύξηση του 20% που δικαιούνται από τον Φόρο Φυσικών Προσώπων, σε 30%.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ