Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χημειοθεραπείες στο διάδρομο!

Δραματική η νοσηλεία των καρκινοπαθών, καθώς το "μεγαλύτερο μέρος απ' αυτούς είναι καταδικασμένο να αποθάνουν χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία", καταγγέλλουν οι γιατροί

Αθλιες συνθήκες νοσηλείας αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς της Θεσσαλονίκης στα νοσοκομεία "Θεαγένειο" και ΑΧΕΠΑ, όπου η υποδομή και η τεχνολογία των μηχανημάτων για τις ακτινοβολίες και τις χημειοθεραπείες είναι αρκετών δεκαετιών. Οι χημειοθεραπείες γίνονται σε αίθουσα - μπουντρούμι χωρίς θέρμανση και στοιχειώδη καθαριότητα ή ακόμα και σε διαδρόμους, ενώ τα πανάρχαια μηχανήματα ακτινοβολίας πέρα από εξωτερικά εγκαύματα στο δέρμα, δεν προσφέρουν το απαραίτητο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Οι καταγγελίες του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης είναι πολύ συγκεκριμένες και στηρίζονται σε έγγραφες αναφορές γιατρών και διευθυντών των κλινικών προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων, που περιγράφουν την κατάσταση και τις ελλείψεις. Σε σχετικά έγγραφά τους ο καθηγητής Α. Τουρκαντώνης και ο ογκολόγος γιατρός Γ. Φούτζηλας επισημαίνουν την απουσία ειδικού χώρου στο ΑΧΕΠΑ, όπου η πτέρυγα που είχε κατασκευαστεί για τις ανάγκες του τμήματος, σήμερα στεγάζει τις τεχνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου!

Ο διευθυντής του εργαστηρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΑΧΕΠΑ Λ. Παπαδόπουλος και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Β. Μπαλτά στις δικές τους αναφορές κάνουν λόγο για χώρους μπουντρούμια, όπου ακόμα και μικρά παιδιά χωρίς θέρμανση και απολύμανση δέχονται τη χημειοθεραπεία.

"Η λίστα αναμονής, τονίζει ο Λ. Παπαδόπουλος, για νέους ασθενείς φτάνει και τους δύο μήνες, πράγμα απαράδεκτο για καρκινοπαθείς... Με δεδομένο ότι η τεχνολογία των μηχανημάτων είναι απαράδεκτη για την εποχή μας, προσθέτει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ογκολογίας του ΑΧΕΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών είναι καταδικασμένο να αποθάνουν χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία".

"Η κατάσταση είναι επιεικώς άθλια, τόνισε χτες στο "Ρ" η πρόεδρος του Συλλόγου Περσεφόνη Μήττα.Εχουμε ενημερώσει πολλές φορές τους αρμόδιους, αλλά τίποτα. Να μας πουν αν είναι να μας πετάξουν στη θάλασσα να το ξέρουμε. Σήμερα όποιος καρκινοπαθής δεν έχει χρήματα και περιμένει από το κράτος σαν ασφαλισμένος, είναι καταδικασμένος. Σαν σύλλογος θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και αν χρειαστεί, θα βγούμε και στο δρόμο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύο μήνες στο «περίμενε» οι καρκινοπαθείς για ακτινοθεραπεία(2024-03-20 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις στο Δήμο Κορυδαλλού και στα ΚΕΠΑ(2014-07-30 00:00:00.0)
Παίζουν με τις ζωές των καρκινοπαθών!(2012-09-01 00:00:00.0)
Αγανάκτηση καρκινοπαθών(1997-01-11 00:00:00.0)
Επανακοστολόγηση της χημειοθεραπείας(1996-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ