Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Ξεπουλάνε το "Εγγλεζονήσι"!

Με ύποπτες μεθοδεύσεις πάνε να "εκποιήσουν" σε "όμιλο σοβαρών επιχειρηματιών" για ...99 χρόνια το νησάκι που ανήκει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δροσιάς Χαλκίδας

Με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις - και προφανώς σε συνεννόηση με κυβερνητικούς παράγοντες - ένας όμιλος "σοβαρών Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών" προσπαθεί να "βάλει στο χέρι" το μικρό νησάκι "Εγγλεζονήσι" ή "Χτυπονήσι", το οποίο ανήκει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δροσιάς Χαλκίδας από το 1892, οπότε το αγόρασε από τον Εγγλέζο πρώην ιδιοκτήτη του.

Ο όμιλος αυτός των επιχειρηματιών, όπως αναφέρεται σε σχετική πρόταση που υποβλήθηκε στο ΔΣ του Συνεταιρισμού από το γραφείο του Αθηναίου δικηγόρου "Γ. Δ. Ανδρέου και συνεργάτες", ενδιαφέρεται να ενοικιάσει το νησάκι για 99 χρόνια μόνο... Προφανώς σκέφθηκαν οι άνθρωποι πως αν το αγόραζαν θα τους κόστιζε κομματάκι ακριβά και έτσι επιχειρούν να το αποκτήσουν ενοικιάζοντάς το, αντί πινακίου φακής! Για να εκβιάσουν, την παραχώρηση του νησιού, προβάλλουν το επιχείρημα πως είναι προϋπόθεση αυτό για να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής...

Μ' αυτήν, λοιπόν, την προοπτική, το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, απευθύνθηκε - κατ' ανάθεση και για λογαριασμό του "ομίλου σοβαρών επιχειρηματιών" - στο Συνεταιρισμό Δροσιάς ζητώντας να παραχωρήσει το νησάκι. Προκειμένου "να γίνει η δουλιά" ακολουθήθηκε η παρακάτω μεθόδευση: Κάποιοι σύμβουλοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι στους παροικούντες, ανέλαβαν - κατ' εντολήν προφανώς ψηλότερα ισταμένων κομματικών και κυβερνητικών παραγόντων - να φέρουν την πρόταση στο ΔΣ του Συνεταιρισμού Δροσιάς και από εκεί στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων. Κι αυτό έγινε σε μια προσπάθεια να παρασύρουν τη Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού, να αναλάβει την ευθύνη να παραχωρήσει το νησάκι στους "επενδυτές"!

Στη συνέλευση που έγινε την περασμένη βδομάδα, όμως, οι συνεταιριστές εναντιώθηκαν στη συγκεκριμένη πρόταση για την εκποίηση της μοναδικής περιουσίας του συνεταιρισμού στους "αετονύχηδες" επιχειρηματίες. Ομως, κάποιοι που, φαίνεται, λειτουργούν ως μεσίτες κατάφεραν να "διαλυθεί" η Γενική Συνέλευση για να μην απορριφθεί και με σχετική απόφαση η με "αποικιοκρατικούς όρους" μάλιστα, ζητούμενη παραχώρηση. Η τακτική αυτή ακολουθήθηκε προφανώς για να επιχειρήσουν ξανά, οι "ενδιαφερόμενοι", να ξαναφέρουν το θέμα στη Συνέλευση παρουσιάζοντας, ίσως, μια νέα "βελτιωμένη" πρόταση και με άλλες μεθοδεύσεις να μπορέσουν να υφαρπάξουν την έγκριση της πλειοψηφίας της Συνέλευσης.

Σύμφωνα πάντως με την πρόταση που τέθηκε στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Συνεταιρισμού Δροσιάς, η διάρκεια της μίσθωσης στα 99 χρόνια, προτείνεται να εξελιχτεί σε τρία στάδια. Αυτό της εξασφάλισης των απαιτούμενων νόμιμων εγκρίσεων (διάρκεια 3 χρόνια), της κατασκευής των εγκαταστάσεων (3 χρόνια) και της λειτουργίας (το υπόλοιπο μέχρι τα 99 χρόνια). Και για να υλοποιηθούν τα παραπάνω "εκβιάζουν" να τους παραχωρηθεί όχι μόνον το "Εγγλεζονήσι" αλλά και έκταση 300 στρεμμάτων στην απέναντι ακτή! Για την παραχώρηση προτείνεται μίσθωμα, για το πρώτο στάδιο 1,5 εκατ. δραχμές ετησίως, για το δεύτερο στάδιο 5 εκατ. δραχμές και για το τρίτο στάδιο (λειτουργία" ετήσιο μίσθωμα 20 εκατ. δραχμές συν το 1% επί των ακαθάριστων εισπράξεων από το δικαίωμα εισόδου των επισκεπτών στις εγκαταστάσεις. Στους όρους που προτείνονται από τον "όμιλο επιχειρηματιών", ωστόσο, αποφεύγεται η αναφορά σε λεπτομέρειες με το πρόσχημα ότι "η επένδυση είναι εξαιρετικά πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα και υπάρχει φόβος αντιγραφής"!

Ομως, οι πραγματικά ύποπτοι στόχοι των ενδιαφερομένων, αποκαλύπτονται με μια προσεκτική ανάγνωση των όρων ανάμεσα στους οποίους αναφέρεται ότι "το είδος της επιχείρησης επιβάλει και αναγνώριση απεριόριστου δικαιώματος υπομίσθωσης ή καθ' οιουδήποτε άλλο τρόπο παραχώρησης της χρήσης εν όλω ή εν μέρει σε διάφορους φορείς (εταιρίες κλπ.)...". Συνδυάζοντας τη συγκεκριμένη πρόταση και μεθόδευση με άλλες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η υπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου, Β. Παπανδρέου, σκοπεύει να παραχωρήσει στους ιδιώτες ορισμένα μικρά νησιά (π.χ. κοντά στη Ρόδο), με αντίστοιχους όρους για τουριστική αξιοποίηση, τοπικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πίσω και από τις μεθοδεύσεις για την εκποίηση του "Εγγλεζονησιού" κρύβονται ίδιοι φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ