Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να γίνει επιτέλους το φράγμα Ιτέας

Την παρέμβαση του ΚΚΕ ζήτησαν φορείς και κάτοικοι του Εβρου

Την παρέμβαση του ΚΚΕ για να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία του φράγματος της Ιτέας στις Φέρες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άρδευσης στην περιοχή του Δέλτα, ζήτησαν οι φορείς της περιοχής από το βουλευτή του Κόμματος, Στρατή Κόρακα.

Οπως είπαν, εδώ και χρόνια διεκδικούν τη δημιουργία του φράγματος που είναι συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. δραχμών, προκειμένου να αρδεύονται τα 70.000 στρέμματα γόνιμης γης στο Δέλτα του Εβρου. Μία φορά στα 4 χρόνια στερεύουν τα νερά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αυτό σημαίνει τεράστιους κινδύνους για τη φυτική παραγωγή. "Αν πάθουμε ζημιά και στη φυτική παραγωγή τώρα, μετά τον αφθώδη που χτύπησε την κτηνοτροφία, καήκαμε", λένε οι αγρότες της περιοχής. Το φράγμα είναι απαραίτητο για να συγκεντρώνει τα νερά όταν η στάθμη του ποταμού είναι μεγάλη και φυσικά όταν πέφτει να λειτουργεί ως μόνιμος τροφοδότης. Οι αγρότες της περιοχής έχουν πρόσφατη πικρή πείρα από τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα, που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως βαμβακιού. Ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης πως θα αποζημιωθούν με 40.000 δραχμές το στρέμμα. Παράλληλα απαιτούν και τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φράγμα της Ιτέας, ο δήμαρχος Φερών, Γ. Δουδουλακάκης, ανέφερε πως για τη δημιουργία του είναι εγγεγραμμένα στα ΠΕΠ 1,4 δισ. δραχμές, όμως δε γνωρίζουν αν το ΥΠΕΧΩΔΕ το έχει εντάξει στις άμεσες προτεραιότητες.

  • Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και με την περίθαλψη οι 8.000 κάτοικοι των Φερών. Υπάρχει ένα αγροτικό ιατρείο με τρεις γιατρούς, που βρίσκονται στην περιοχή μέχρι το μεσημέρι. Για όποιο έκτακτο περιστατικό υγείας παρουσιαστεί από το απόγευμα μέχρι το άλλο πρωί, είναι αναγκασμένοι να διανύουν 30 χιλιόμετρα δρόμο για να πάνε στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Είχαν ζητήσει επανειλημμένα από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, Δ. Κρεμαστηνό, τη δημιουργία Κέντρου Υγείας, αφού με βάση το νόμο δικαιούνται να έχουν στην περιοχή, όμως το αρνήθηκε. Σήμερα, μετά από τόσο καιρό, επανέρχονται και διεκδικούν τουλάχιστον τη δημιουργία κέντρου εφημεριών με τουλάχιστον δύο γιατρούς για να αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά που εμφανίζονται συχνά ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα φέρει και τα δύο προβλήματα στη Βουλή, όμως τους ξεκαθάρισε πως αν θέλουν να βρουν άμεσα λύση θα πρέπει παράλληλα να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ