Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο αφθώδης, αφορμή για να χτυπηθεί η κτηνοτροφία μας

Τις σκοπιμότητες της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατήγγειλε στη διάρκεια περιοδείας του στο Νομό Εβρου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας. Κάλεσε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να αντισταθούν στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, για μείωση της αγροτοκτηνοτροφίας στην Ελλάδα

(Της απεσταλμένης μας ΑΝΝΑΣ ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).-

Την ύπαρξη σκοπιμοτήτων πίσω από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να θέσει σε καραντίνα όλη την Ελλάδα με αφορμή τον αφθώδη πυρετό,σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας κατάτην επίσκεψή του στον Εβρο. Παράλληλα, επισήμανε στους κτηνοτρόφους και τους εκπροσώπους των φορέων του νομού να είναι περισσότερο καχύποπτοι σχετικά με το πού αποσκοπούν τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της νόσου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της ΝΕ Εβρου με επικεφαλής τον Γραμματέα της Δαμιανό Κουκουράβα,περιόδευσε στις περιοχές που επλήγησαν από τον αφθώδη και ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τις επιπτώσεις. Εγινε αποδέκτης της ανησυχίας και του φόβου των κτηνοτρόφων μπροστά στο ενδεχόμενο οριστικό πλήγμα της κτηνοτροφίας του Εβρου. Κάλεσε τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες, όλους τους Εβρίτες να αντισταθούν στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση υπακούοντας πιστά στις αποφάσεις της ΕΕ που στόχο έχουν να μειώσουν την αγροτοκτηνοτροφία στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν αγορές για τα προϊόντα των Βόρειων χωρών της Κοινότητας.

Με τον Νομάρχη

Ο Νομάρχης Εβρου Γ. Ντόλιος, χαρακτήρισε το κρούσμα του αφθώδους πυρετού ως το μεγαλύτερο που εμφανίστηκε ποτέ στον νομό και σημείωσε πως αυτό οφείλεται στη σταδιακή μείωση της αντίστασης των οργανισμών των ζώων μετά το 1989, οπότε σταμάτησε ο προληπτικός εμβολιασμός τους.

Τα αποτελέσματα πάντως της κατάργησης του Ινστιτούτου Αφθώδους Πυρετού και των πλημμελών ελέγχων του ζωικού κεφαλαίου, εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, τα γεύονται ήδη οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που βλέπουν μέρα με τη μέρα να αφανίζεται το βιος τους. Ηδη θανατώθηκαν περίπου 13.000 ζώα και από τα μέτρα καταστολής της νόσου προβλέπεται η συνέχιση της σφαγής όλων των κοπαδιών γύρω από τις επικίνδυνες ζώνες.

Ο Νομάρχης Εβρου δήλωσε πως η Νομαρχία έχει στη διάθεσή της 560 εκατ. δραχμές από το 1,2 δισ. που δεσμεύτηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις πρώτες αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων. Επίσης ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί και άλλα 2 δισ. Συνολικά δηλαδή 3,2 δισ. θα πάνε για αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που θανάτωσαν τα ζώα τους. Για τις έμμεσες επιπτώσεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους αγρότες, τις Ενώσεις και στους υπόλοιπους κτηνοτρόφους του νομού, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, μέχρι στιγμής δε φαίνεται από πουθενά πώς θα αντιμετωπιστούν. Ηδη στις Ενώσεις υπάρχουν αδιάθετα 6.000 - 7.000 δοχεία τυρί, 60.000 τόνοι καλαμπόκι. Οι Ενώσεις αδυνατούν να συγκεντρώσουν γάλα και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να πάρουν τη φετινή παραγωγή καλαμποκιού που αναμένεται να ξεπεράσει τους 250.000 τόνους.

Στις Φέρες

Στη σύσκεψη που έγινε στις Φέρες, ο δήμαρχος της πόλης Γ. Δουδουλακάκης, έθεσε το αίτημα να χαρακτηριστεί ο νομός Εβρου "αφθωδόπληκτη περιοχή". Είπε πως έμπρακτη απόδειξη για το πόσο ενδιαφέρεται η πολιτεία θα είναι η λήψη μιας σειράς μέτρων για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της αγροτιάς. "Είχαμε το 40% των μεγάλων ζώων του νομού. Τώρα που θανατώθηκαν όλα, αντιλαμβάνεστε πόσο φτωχότεροι είμαστε" τόνισε ο δήμαρχος και συνέχισε: "Καθημερινά διαπιστώνουμε τις έμμεσες παρενέργειες. Η αλαντοβιομηχανία "ΘΡΑΚΗ" βάζει ζήτημα αν θα συνεχίσει να λειτουργεί μετά τον φόβο που δημιουργήθηκε στο καταναλωτικό κοινό και την πτώση των παραγγελιών. Φοβόμαστε ακόμα και απολύσεις. Τα πολυκαταστήματα κατέβασαν από τα ράφια τους τα προϊόντα του νομού μας, οι χορτοπαραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους".

Στο Ισαάκιο

Την απόγνωση των κτηνοτρόφων διαπίστωσε στο Ισαάκιο η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Εκεί έχει θανατωθεί το 50% του ζωικού κεφαλαίου (1.250 αιγοπρόβατα από τα 2.500 και 85 από τα 185 βοοειδή). "Είχα 430 πρόβατα και τώρα η μονάδα μου είναι σκέτο νεκροταφείο. Είμαστε εξαμελής οικογένεια, πώς θα ζήσουμε; ". Αυτό το ερώτημα του κτηνοτρόφου από το Ισαάκιο, αντιπροσωπεύει ως ένα βαθμό το σύνολο των ανθρώπων της περιοχής. Παράλληλα τους βασανίζει το τι θα γίνει αν ξαναχτυπήσει το κακό: "Αν ξαναχτυπήσει ο Αφθώδης θα τα θανατώσουμε πάλι τα ζώα μας; Πού θα πάει αυτή η δουλιά; ".

Απάντηση σ' αυτά τα ερωτήματα δε δόθηκε μέχρι τώρα. Οι υποψίες όμως που προκάλεσε στους κτηνοτρόφους η θανάτωση ακόμη και των ύποπτων κοπαδιών, είναι μεγάλες. "Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με πιο επιστημονικά μέτρα. Φοβάμαι πως η γενικευμένη σφαγή που συντελείται μοιάζει με γενοκτονία της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας και εξυπηρετεί άλλες επιδιώξεις που καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της δημόσιας υγείας", είπε ο Δ. Χονδρόπουλος,φωτογραφίζοντας τις αποφάσεις της ΕΕ για αφανισμό της αγροτοκτηνοτροφίας στην Ελλάδα.

"Το ΚΚΕ αταλάντευτα στο πλευρό σας"

"Η ΕΕ πρέπει να ικανοποιήσει τους Δυτικοευρωπαίους μεγάλους κτηνοτρόφους. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε προχώρησε στην επιβολή της καραντίνας σε όλη τη χώρα, για να μπορέσουν να διοχετευθούν στις αγορές τα δικά τους πλεονάσματα", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ. "Βέβαια αυτό δεν είναι καινούριο, η αναθεώρηση της ΚΑΠ ουσιαστικά βοηθά στην καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας και ο αφθώδης πυρετός είναι μια καλή αφορμή για να προχωρήσουν ακόμη πιο πέρα δίνοντας άλλο ένα δυνατό χτύπημα στους κτηνοτρόφους μας". Επίσης κατήγγειλε την κυβέρνηση που δεν αντιδρά στις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ και δεν ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού ώστε να κοπάσει ο πανικός. "Δεν είναι τυχαίο πως όταν εμφανίζεται αφθώδης στη Γαλλία, ή την Ιταλία, βάζουν σε καραντίνα μόνο την περιοχή που ενδημεί η νόσος, ενώ στη δική μας περίπτωση δένουν χειροπόδαρα όλη τη χώρα. Και από την άλλη, έχουμε την κυβέρνηση να υπακούει πιστά στις αποφάσεις της ΕΕ χωρίς να υπολογίζει τις τραγικές επιπτώσεις που έχουν στο σύνολο της αγροτικής οικονομίας μας. Γι' αυτό εμείς λέμε πως πρέπει επιτέλους οι ελληνικές κυβερνήσεις να δείξουν ανυπακοή στις καταστροφικές αποφάσεις και να προχωρήσουν σε στήριξη της αγροτοκτηνοτροφίας, των Συνεταιρισμών. Στο χέρι σας είναι να παλέψετε και να απαιτήσετε την εφαρμογή άλλης πολιτικής προς το συμφέρον το δικό σας και του τόπου. Γιατί ακόμη και αν εκλείψει ο αφθώδης, το μέλλον της κτηνοτροφίας δεν είναι ρόδινο. Πρέπει να αντιδράσετε ενωμένοι. Το ΚΚΕ θα είναι αταλάντευτα στο πλευρό σας".

Συγκεκριμένα μέτρα

Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, υπογράμμισε:

  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για να προχωρήσουν γρήγορα στην αντικατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.
  • Να αποζημιωθούν στο ακέραιο όλοι όσοι επλήγησαν έμμεσα.
  • Να απορροφηθούν τα αποθέματα από τις Ενώσεις και να ενισχυθούν οικονομικά με ευνοϊκούς όρους για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τη νέα παραγωγή.

Οσον αφορά τα μέτρα για την επαναφορά της κτηνοτροφίας στο επίπεδο που ήταν πριν χτυπήσει η νόσος:

  • Να δοθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους και να παγώσουν τα χρέη των κτηνοτρόφων.
  • Να δοθούν κανονικά οι επιδοτήσεις μέχρι την αναπλήρωση των ζώων.
  • Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό όλων των κατηγοριών των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νομού.
  • Να γίνεται συνεχής υγειονομικός έλεγχος και να λειτουργούν κτηνιατρικά κέντρα για την παρακολούθηση και πρόληψη των ασθενειών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ