Κυριακή 30 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Δύο στρατόπεδα γίνονται οικόπεδα και ΝΑΤΟική βάση!

Δύο μεγάλα στρατόπεδα στην Καλαμαριά, το "Νταλίπη" και το "Κόδρα", παραδίδονται το πρώτο στους ΝΑΤΟικούς για να εγκαταστήσουν εκεί τη βάση τους και το άλλο στους... οικοπεδοφάγους, παρά το ότι με παλιότερες εξαγγελίες τους οι αρμόδιοι υπόσχονταν ότι θα αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού της Θεσσαλονίκης

Δύο μεγάλα στρατόπεδα στην Καλαμαριά, το "Νταλίπη" και το "Κόδρα", παραδίδονται το πρώτο στους ΝΑΤΟικούς για να εγκαταστήσουν εκεί τη βάση τους και το άλλο στους... οικοπεδοφάγους, παρά το ότι με παλιότερες εξαγγελίες τους οι αρμόδιοι υπόσχονταν ότι θα αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού της Θεσσαλονίκης.

Για το "Νταλίπη" ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θ. Λαζαρίδης,υποστηρίζει ότι "μπροστά στο εθνικό συμφέρον, το τοπικό υποχωρεί" κι έτσι δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση στα σχέδια της κυβέρνησης να εγκατασταθούν εκεί οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Οσο για το "Κόδρα", όπως επισημαίνει στο "Ρ" η επικεφαλής του συνδυασμού"Αγωνιστική Δημοτική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς" (ΑΔΕΚ), Σ. Τεμεκενίδου,"ο δήμαρχος Καλαμαριάς στο προεκλογικό του πρόγραμμα ανέφερε ότι το στρατόπεδο θα το διεκδικούσε ο δήμος, για να κάνει ένα υπερτοπικό πάρκο πρασίνου και πολιτισμού". Ο Θ. Λαζαρίδης όριζε, μάλιστα, πως σε δύο μήνες από την ημέρα που θα εκλεγόταν δήμαρχος θα άρχιζε η αξιοποίηση του στρατοπέδου. Φτάσαμε όμως στην τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η πλειοψηφία πέρασε τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου, σύμφωνα με την οποία το "Κόδρα" δε χαρακτηρίζεται πλέον μόνο ως χώρος πρασίνου και πολιτισμού αλλά μπαίνει και η προσθήκη "χώρος αναψυχής"".

Ολα για το Μέγαρο

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά στο συγκεκριμένο στρατόπεδο του λούνα παρκ, που βρίσκεται σήμερα στο Ποσειδώνιο, προκειμένου να απελευθερωθεί η έκταση που προορίζεται για την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής. Προς το παρόν, το λούνα παρκ συγκατοικεί με το Μέγαρο Μουσικής, που ήδη θεμελιώνεται στη μια πλευρά του οικοπέδου. Ομως, η εταιρία που ανέλαβε την κατασκευή του, είναι αποφασισμένη να στείλει το λούνα παρκ στην Καλαμαριά, αφού δεν είναι δυνατόν να κτίζεται μόνο ένα τμήμα του Μεγάρου. "Με τον όρο "αναψυχή" ανοίγουν παράλληλα πολλά παράθυρα για την εγκατάσταση χαμηλής στάθμης ψυχαγωγίας και για δραστηριότητες που μπορεί να περιλάβουν ακόμη και κέντρα διασκέδασης ή και ξενοδοχεία", επισημαίνει η Σ. Τεμεκενίδου.

Αν και ο δήμαρχος προς το παρόν δηλώνει επίσημα ότι ιδιώτης δεν πρόκειται να οικοπεδοποιήσει το στρατόπεδο, όλοι στην Καλαμαριά ξέρουν πως όλα μπορούν να συμβούν, ιδιαίτερα όταν ανοίγουν οι "κερκόπορτες". Το "Κόδρα", όμως, μπαίνει στο στόχαστρο και από μια άλλη κατηγορία διεκδικητών. Το στρατόπεδο βρίσκεται σε μια περίοπτη θέση και καταλαμβάνει έκταση 529 στρεμμάτων. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία του θα βρούμε μια σειρά σκανδαλώδεις ρυθμίσεις. Επί χούντας, το 1967, το υπουργείο Αμυνας - χωρίς προηγούμενα να καταργήσει το Διάταγμα του 1966, με το οποίο κηρυσσόταν το στρατόπεδο ως χώρος πρασίνου και πολιτισμού - παραχωρούσε 333 στρέμματα στον Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (από τα οποία τα 209 έχουν ήδη οικοπεδοποιηθεί). Ο,τι χτίστηκε, έγινε αυθαίρετα και χρειάστηκε στη συνέχεια να νομιμοποιηθεί.

Για την υπόλοιπη έκταση όμως τα επόμενα χρόνια ενδιαφέρθηκε το δημόσιο, το οποίο προσέφυγε στο ΣτΕ και σταμάτησε κάθε εργασία. Το δημόσιο όμως δεν ανέλαβε, όπως θα έπρεπε, πρωτοβουλία για να περιέλθει η έκταση στο δήμο και να γίνουν οι αξιοποιήσεις που προέβλεπε το Διάταγμα του 1966. Αντίθετα, άφησε το θέμα σε εκκρεμότητα κι έτσι το 1981 η κυβέρνηση της ΝΔ με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου διένεμε το στρατόπεδο, παραχωρώντας 234 στρέμματα στο δημόσιο και τα υπόλοιπα 294 στους αξιωματικούς.

Και νέοι "ιδιοκτήτες"

Στο μεταξύ όμως παρουσιάστηκαν και κάποιοι ιδιώτες που διεκδικούσαν γη από το "Κόδρα". Εμφάνισαν τίτλους ιδιοκτησίας από τον καιρό της τουρκοκρατίας και παρόλο που είχαν περάσει 50 χρόνια και υπήρχε αχρησία κέρδισαν την υπόθεση στον Αρειο Πάγο όπου είχαν καταφύγει. Προστέθηκαν όμως και άλλοι, οι οποίοι ζήτησαν μερίδιο. Υπάλληλοι της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία (ΥΔΑΜΚ) και είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση, αποφάσισαν να χαρίσουν στον εαυτό τους από ένα μικρό οικοπεδάκι! Ολοι αυτοί τώρα αναμένουν με ενδιαφέρον τις αξιοποιήσεις που αναγγέλλονται και τις νέες χρήσεις που αποφασίζονται για το "Κόδρα", προκειμένου να τρυπώσουν από κανένα παραθυράκι και να πάρουν τη γη που λένε ότι τους ανήκει...

Ο Δήμος Καλαμαριάς έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό ιδεών για την αξιοποίηση του στρατοπέδου και ήδη αγόρασε έναν αριθμό μελετών. Ομως η διοίκηση του δήμου σχεδιάζει επί "αλλοτρίου εδάφους", αφού η έκταση ανήκει στο δημόσιο και τίποτα δε δείχνει ότι αυτό θα αλλάξει τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

"Οι διοικήσεις του Δήμου Καλαμαριάς δεν έκαναν ποτέ αγώνα περιέλευσης του χώρου στο δήμο. Ο λαός της Καλαμαριάς δε γνωρίζει ακριβώς το πρόβλημα και νομίζει ότι κάποια στιγμή αυτό θα γίνει πάρκο", τονίζει ο Κ. Παπαδόπουλος,μέλος της γραμματείας της ΑΔΕΚ. "Ο δήμαρχος διεκδικεί το στρατόπεδο με επιστολές. Ουδέποτε κινητοποίησε το λαό της Καλαμαριάς, για να πετύχει τη δημοτικοποίηση του στρατοπέδου. Κι αυτό το κάνει γιατί δε θέλει να δυσαρεστήσει την κυβέρνηση και τους υπουργούς καθώς και τους παράγοντες που συναναστρέφεται", καταλήγει ο Κ. Παπαδόπουλος.

"Γνωμοδοτική" η απόφαση

Απαντώντας σε παλιότερο άρθρο της εφημερίδας μας σχετικά με το στρατόπεδο"Κόδρα" οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου του Δήμου Καλαμαριάς, στην ουσία επιβεβαιώνουν ότι η αλλαγή στους όρους χρήσης του πρώην στρατοπέδου πάρθηκε για να διευκολύνει την εγκατάσταση του λούνα παρκ. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

"Η τελευταία απόφαση του ΔΣ Καλαμαριάς που προβλέπει την αλλαγή στους όρους χρήσης του πρώην στρατοπέδου "Κόδρα", νομικά έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και ισχύ. Η τελική απόφαση είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ στο οποίο και ανήκει ιδιοκτησιακά μέρος του στρατοπέδου. Εάν λοιπόν το συγκεκριμένο υπουργείο επιθυμούσε να προχωρήσει στην "εγκατάσταση χαμηλής στάθμης ψυχαγωγίας" στην περιοχή, θα μπορούσε να το πράξει χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς.

Η γνωμοδοτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εναρμονίζει πλήρως τις χρήσεις του πρώην στρατοπέδου "Κόδρα" με τις επιταγές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Καλαμαριάς, αλλά και του συνολικού Ρυθμιστικού σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης.

Το τρίπτυχο πράσινο - αναψυχή - πολιτισμός καλύπτει και προβλέπει όλα τα έργα για την τελική ανάπλαση του χώρου στα επόμενα χρόνια. Εάν το πρώην στρατόπεδο "Κόδρα" παραμείνει χαρακτηρισμένο μόνο ως χώρος πρασίνου ματαιώνονται - γιατί δεν προβλέπονται - η εγκατάσταση του συγκροτήματος των τεχνητών λιμνών, η δημιουργία του ανοιχτού θεάτρου και η ανέγερση των κτιρίων που θα στεγάσουν τα ιστορικά μουσεία. "

Φυσικά τα παραπάνω που σχεδιάζονται ακόμα στα χαρτιά είναι καλά στο βαθμό που εξυπηρετούν το λαό της Καλαμαριάς και γενικότερα της Θεσσαλονίκης κι όχι ιδιωτικά συμφέροντα.

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράσεις για την Ημέρα Περιβάλλοντος (2023-06-01 00:00:00.0)
Την Κυριακή «ΑγκαλιάΖουμε το Κόδρα!» (2022-09-29 00:00:00.0)
Οι χώροι - ανάσα για τον λαό δεν είναι για τα σαγόνια των επενδυτών (2021-04-03 00:00:00.0)
Ελεύθεροι με όρους ο ιδιοκτήτης και τρεις εργαζόμενοι (2014-05-03 00:00:00.0)
Να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος (1999-12-22 00:00:00.0)
Πολύχρωμα λαμπιόνια και μαφιόζικες πρακτικές (1996-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ