Νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου προετοιμάζει η κυβέρνηση, με το οποίο καταργείται και τυπικά το τεκμήριο ιδιοκτησίας υπέρ του δημοσίου
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η δημόσια ακίνητη περιουσία (δασική και μη), με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις που καταρτίζονται βέβαια αποκλειστικά για μικροκομματικούς σκοπούς. Σαν να μη φτάνουν οι ρυθμίσεις του περιβόητου νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας, με το οποίο χαρίζονται στους καταπατητές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, οι οποίες έχουν ήδη τσιμεντοποιηθεί, τη σκυτάλη παίρνει και το νέο "μάξι" νομοσχέδιο για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου! Με το νέο αυτό νομοθετικό έκτρωμα, το οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, καταργείται και τυπικά το τεκμήριο ιδιοκτησίας υπέρ του δημοσίου, δηλαδή ότι δημόσια είναι όλη η γη μέχρι κάποιος ιδιώτης να αποδείξει ότι του ανήκει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ουσιαστικά το δημόσιο σαν έναν οποιοδήποτε ιδιώτη, και το υποχρεώνει κι αυτό να αποδείξει ότι η γη του του ανήκει! Με τον τρόπο αυτό προκύπτει έντονος πια ο κίνδυνος να χάσει το ελληνικό δημόσιο σημαντικό τμήμα της περιουσίας του, την οποία θα διεκδικήσουν οι ιδιώτες καταπατητές με διάφορα νομικίστικα τερτίπια, όπως είναι τα οθωμανικά χοτζέτια κ.ά. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση που ισοδυναμεί με ξεπούλημα της δημόσιας γης σε ιδιώτες. Η τραγική ειρωνεία είναι βέβαια ότι η κυβέρνηση, όταν ανακοίνωσε την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, εξήγγειλε ότι αυτό θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο προκειμένου να αποκαλυφθεί δημόσια περιουσία που τώρα διακατέχεται από τους καταπατητές, συνολικής αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών!
Το νομοθέτημα θα προβλέπει ως ανώτατο όριο τα πέντε χρόνια, διάστημα στο οποίο θα πρέπει να επιλύονται όλα τα προβλήματα για ακίνητα με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών,στο πρόγραμμα σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου παρατηρείται καθυστέρηση, που κυμαίνεται από 8 μέχρι 18 μήνες. Είναι όμως κοινό μυστικό σε όλους όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ότι η διαδικασία μπλοκάρεται ακριβώς λόγω των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης να παρακάμψει τη δασική νομοθεσία και ιδιαίτερα τις διατάξεις αυτές που αφορούν το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου, προκειμένου να διευκολύνει τους καταπατητές.
Το γεγονός αυτό εκφράστηκε από πολλούς και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διεθνούς συνάντησης που διοργάνωσε ο Οργανισμός Κτηματογραφήσεων και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) στο Ζάππειο. Μάλιστα, ο Δανός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε έντονες αμφιβολίες κατά πόσον οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης συμβαδίζουν με τις αρχές του προγράμματος που υπέβαλε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου με κοινοτικά κονδύλια συνολικού ύψους 45 δισ. δρχ.
Προκύπτει πλέον κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα για μία ακόμη φορά η υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου και να μείνουν στα χαρτιά μόνο οι 30 αρχικές μελέτες κτηματογράφησης, προϋπολογισμού 7 δισ. δρχ.,που έχουν εκπονηθεί και εκτελούνται ήδη πιλοτικά. Μάλιστα, παρά τις έντονες αμφισβητήσεις για το "φωτογραφικό" τρόπο ανάθεσης των μελετών αυτών σε διάφορα μεγάλα γραφεία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημοπρατήσει εντός των προσεχών ημερών άλλο ένα "πακέτο" 17 μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. δρχ.,που αφορούν 54 δήμους και κοινότητες από 19 νομούς της χώρας.
Αντιδράσεις όμως έχει ξεσηκώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει τα Κτηματογραφικά γραφεία περίπου ως ιδιωτικά συμβολαιογραφικά γραφεία. Δεν αποκλείεται εντός των ημερών να εκδηλωθούν οι αντιδράσεις αυτές και πρακτικά από τους συλλόγους των δικηγόρων.
Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ