Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΔΚΝΑ
Ψήφισαν "εν λευκώ", παράνομα

Το προχτεσινό πραξικόπημα ήταν ωμό. Τέτοιο που καμία συγκάλυψη δε χωρά εκ των υστέρων. Το ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ ψήφισε κατά πλειοψηφία μία "μελέτη" την οποία ούτε καν είδε. Κανένα μέλος της διοίκησης δεν πήρε τα σχετικά τεύχη στα χέρια του. Το προχωρημένο της ώρας, προχτές το βράδυ, δεν επέτρεψε να αναφέρουμε αναλυτικά στο χτεσινό φύλλο, τι ακριβώς συνέβη σε εκείνη τη συνεδρίαση. Και καθώς από την πλειοψηφία των ΜΜΕ το πραξικόπημα πέρασε ως μία περίπου φυσιολογική κατάσταση, οφείλουμε σήμερα να αποτυπώσουμε στο χαρτί ορισμένα τουλάχιστον από τα στοιχεία αυτής της συνεδρίασης.

Πρώτον: Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ ανακοίνωσε ψευδώς στο Σώμα ότι οι λεπτομέρειες της "μελέτης" είχαν αναλυθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της διοίκησης. Τότε είχε παρουσιαστεί άλλη μελέτη από αυτήν που προχτές το βράδυ εγκρίθηκε. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είναι νόμιμη η έγκριση της "μελέτης" από το ΔΣ. Γνώριζε όμως ότι είναι παράνομη, καθώς ο νόμος για έγκριση τέτοιων μελετών προβλέπει προηγούμενη έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία και τέτοια δεν υπήρχε. Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ έκανε και κάτι ακόμα χειρότερο. Αφού εξήρε τους ιδιώτες συμβούλους για το "πρότυπο", όπως είπε, μελέτης που έκαναν, δεν κάλεσε καν την Τεχνική Υπηρεσία του Συνδέσμου να καταθέσει στο Σώμα τις αντιρρήσεις της.

Δεύτερον: Την υπεράσπιση της διάτρητης "μελέτης" ανέλαβε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Ν. Μαρκάτος, ισχυριζόμενος ότι η μελέτη του Απρίλη και αυτή που παρουσιάστηκε προχτές είναι ίδιες. Η απλή αντιπαραβολή των δύο κειμένων αποδεικνύει ότι ο πρύτανης έχει πέσει, τουλάχιστον, θύμα παραπληροφόρησης. Τρίτον: Την εξασφάλιση δημοκρατικού άλλοθι ανέλαβαν οι σύμβουλοι του "ΣΥΝ". Ο δήμαρχος Καισαριανής, Θ. Μπαρτζώκας, ζήτησε να μιλήσει και η Τεχνική Υπηρεσία, αλλά στη συνέχεια ψήφισε υπέρ της "μελέτης" όπως έκαναν επίσης και οι Λιτσαρδάκης και Ιατρού.

Τέταρτον: Στη συνεδρίαση εκφράστηκε μία εντυπωσιακή σύμπνοια συμβούλων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και συμβούλων της ΝΔ. Οι τελευταίοι ευθέως δήλωσαν ότι καλώς κάνει ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ και δεν παίρνει υπόψη του την Τεχνική Υπηρεσία και αποκάλυψαν πως στο παρασκήνιο υπάρχει ήδη συμφωνία για προώθηση στην Ανατολική Αττική μελετών για την καύση (Μακρηνόρος).

Πέμπτον: Αναπάντητη έμεινε η σοβαρότατη καταγγελία των 10 κομμουνιστών συμβούλων ότι η "μελέτη" είναι τουλάχιστον αντισυμβατική. Οπως αποδεικνύεται και από το κείμενο - απάντηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ στο λιβελογράφημα του γραφείου Παρασκευόπουλου, ο ιδιώτης από τη σύμβαση που είχε υπογράψει με τον ΕΣΔΚΝΑ ήταν υποχρεωμένος να παρουσιάσει ενιαία μελέτη για όλους τους προς εξέταση χώρους. Η "μελέτη" που κατατέθηκε διαχώριζε τις θέσεις "Ριτσώνα 1 και 2" κι αυτό ακριβώς είναι αντισυμβατικό. Για τον εισαγγελέα και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών που ενδεχόμενα ασχοληθούν με την υπόθεση αναγκαία προς εξέταση έγγραφα είναι: Η υπ' αριθμό 6750/10 - 11 - 95 συμπληρωματική σύμβαση, άρθρο 2, παρ. 2.1, εδ. (α). Η υπ' αριθμό 4227/91 αρχική σύμβαση, άρθρο 2, παρ. 22.1 πρώτο εδάφιο. Η παράγραφος 1.6.1 του τεύχους τεχνικών προδιαγραφών για το περιεχόμενο της μελέτης, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αρχικής σύμβασης (αρθ. 12) και ισχύουν επίσης στη συμπληρωματική σύμβαση (αρθ. 3).

Θ. Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους ιδιώτες η διαχείρισή τους(2010-12-22 00:00:00.0)
Ανησυχία για το μέλλον του ΕΣΔΚΝΑ(2004-11-26 00:00:00.0)
«Πάγωσε» την περιβαλλοντική μελέτη για τον Αγ. Κοσμά(2001-10-27 00:00:00.0)
Να αρθεί η πολιτική επιστράτευση(2000-07-14 00:00:00.0)
Εμμέσως πλην σαφώς κατά του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ(1996-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ