Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΗΦΙΑΚΑ - ΟΤΕ
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη διακομματική

Επιστολή της Αλ. Παπαρήγα στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών

Διατηρώντας επιφυλάξεις για το αν η υλοποίηση του συνόλου της προμήθειας των 360.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ προσβλέπει στην κάλυψη ουσιαστικών και διαπιστωμένων κοινωνικοοικονομικών αναγκών, το ΚΚΕ θεωρεί ότι "δεν προκύπτει ανάγκη ειδικής πολιτικής παρέμβασης, διακομματικού ή άλλου χαρακτήρα",στις διαδικασίες λήψης της απόφασης και διεκπεραίωσης της διαδικασίας προμήθειας.

Χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με επιστολή της προς τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χάρη Καστανίδη,απάντησε στην πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής. Η επιστολή της Αλέκας Παπαρήγα έχει ως εξής:

"Αναφορικά με την πρόταση για συμμετοχή του ΚΚΕ στην υπό σύσταση διακομματική επιτροπή, η οποία, με βάση υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση, θα κληθεί να διεκπεραιώσει την όλη διαδικασία προμήθειας των νέων 360.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1) Η συγκεκριμένη προμήθεια μπορεί πράγματι να έχει επείγοντα χαρακτήρα, με την έννοια ότι αποτελεί ήδη συστατικό στοιχείο ενός ευρύτερου επενδυτικού προγραμματισμού του ΟΤΕ, ο οποίος την καθιστά επιχειρησιακά αναγκαία.

2) Παράλληλα, διατηρούμε επιφυλάξεις για το αν η υλοποίηση του συνόλου της εν λόγω προμήθειας των 360.000 ψηφιακών παροχών προσβλέπει στην κάλυψη διαπιστωμένων κοινωνικοοικονομικών αναγκών.

3) Υπογραμμίζουμε, επίσης, το γεγονός ότι δεν αναφερόμαστε σε μια νέα διαδικασία προμήθειας υλικού από τον ΟΤΕ, αλλά σ' επέκταση προηγούμενων συμβάσεων.

Υστερα απ' όλα τα παραπάνω, νομίζουμε ότι δεν προκύπτει ανάγκη ειδικής πολιτικής παρέμβασης, διακομματικού ή άλλου χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση - τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας. Αντίθετα, πιστεύουμε πως το μόνο αρμόδιο όργανο, που συγκεντρώνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη λήψη της σχετικής απόφασης, είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, συνεκτιμώντας τις πραγματικές ανάγκες του Οργανισμού και τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του.

Τέλος, το Κόμμα μας θα εξετάσει και θα κρίνει κάθε κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία για το "διακομματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των κρατικών προμηθειών" και, βέβαια, θα τοποθετηθεί ανάλογα με το περιεχόμενό της.

Στη βάση αυτής της γενικής πολιτικής μας αντίληψης θα καθορίσουμε και την πρακτική μας σε ενδεχόμενη πρόσκληση του ΚΚΕ να πάρει μέρος στη διαδικασία μιας πραγματικά νέας προμήθειας τηλεπικοινωνιακού υλικού από τον ΟΤΕ".

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών είχε συναντηθεί μ' όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια αναζήτησης διακομματικής συναίνεσης για τη διαδικασία της προμήθειας των νέων ψηφιακών παροχών. Η προμήθεια αυτή αποτελεί επέκταση της σύμβασης με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και τη ΖΗΜΕΝΣ, για τα 1.100.000 ψηφιακά, και ήδη έχει γίνει αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης. Πρόταση της κυβέρνησης είναι η σύσταση ειδικής επιτροπής, σύμφωνα με το νόμο 2286 (άρθρο 3), στην οποία μπορούν να συμμετέχουν βουλευτές, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και ειδικοί εμπειρογνώμονες.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη σύσταση της ειδικής επιτροπής και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η επιτροπή αυτή να προσφύγει στις συμβουλές και τη βοήθεια ξένων οίκων. Ας σημειωθεί ότι υπέρ της πρόσληψης εξωτερικού συμβούλου για την αντιμετώπιση της εκκρεμότητας των νέων ψηφιακών είχε ταχθεί ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ