- Ο νεοφιλελεύθερος πυρετός του υπουργείου Παιδείας, που έχει βαλθεί να υλοποιήσει όλες τις επιταγές του κεφαλαίου για την εκπαίδευση, δεν έχει τέλος. Καθηγητές ξένων πανεπιστημίων θα αξιολογούν το... - 1996-06-13 00:00:00.0"/> - Ο νεοφιλελεύθερος πυρετός του υπουργείου Παιδείας, που έχει βαλθεί να υλοποιήσει όλες τις επιταγές του κεφαλαίου για την εκπαίδευση, δεν έχει τέλος. Καθηγητές ξένων πανεπιστημίων θα αξιολογούν το... - 1996-06-13 00:00:00.0" /> Πυρετός νεοφιλελευθερισμού στο υπουργείο Παιδείας | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Πυρετός νεοφιλελευθερισμού στο υπουργείο Παιδείας
  • Ξένοι επιστήμονες θα αξιολογούν το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ΑΕΙ
  • Καταργείται ουσιαστικά η μονιμότητα για τα μέλη ΔΕΠ
  • Δημιουργούνται σπουδές πολλών ταχυτήτων με την καθιέρωση "πτυχίου προγράμματος σπουδών" στη θέση πτυχίου Τμήματος

Ο νεοφιλελεύθερος πυρετός του υπουργείου Παιδείας, που έχει βαλθεί να υλοποιήσει όλες τις επιταγές του κεφαλαίου για την εκπαίδευση, δεν έχει τέλος. Καθηγητές ξένων πανεπιστημίων θα αξιολογούν το ερευνητικό, διδακτικό και εν γένει επιστημονικό έργο των μελών ΔΕΠ των τμημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων. "Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης δημοσιεύεται με ευθύνη του τμήματος και του Ιδρύματος και κοινοποιείται στο υπουργείο Παιδείας, το ΕΣΥΠ και όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Καθυστέρηση της εφαρμογής της διάταξης αυτής συνεπάγεται αναστολή της κρατικής επιχορήγησης του τμήματος και του ΑΕΙ στο οποίο ανήκει".Αυτό προβλέπει, ανάμεσα σε άλλες "καινοτομίες", το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια, που ρυθμίζει ανάμεσα σε άλλα τα θέματα της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων και την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ.

Οπως προκύπτει από την παραπάνω διάταξη, ανάλογα με την αξιολόγηση των ξένων και σύμφωνα πάντα με τις επιδιώξεις και κατευθύνσεις που χαράζουν για την εκπαίδευση γενικότερα τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνδυασμό με τη διαδικασία αξιολόγησης των ίδιων των ΑΕΙ που έχει εξαγγελθεί, άλλα πανεπιστήμια που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου θα θεωρούνται "καλά" και άλλα θα οδηγούνται σε μαρασμό.

Ακόμη, η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα έχει πλέον σημείο αναφοράς τον αριθμό των φοιτητών που φοιτούν σε αυτό. Για τον κάθε φοιτητή χορηγείται μία πίστωση, ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος σπουδών που πρόκειται να παρακολουθήσει.

Μια άλλη "καινοτομία" που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι ότι τα πτυχία χορηγούνται σε προγράμματα σπουδών.Σύμφωνα με το υπουργείο, με τον τρόπο αυτό τα πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στον καθορισμό των προγραμμάτων σπουδών που δημιουργούν, χωρίς να είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα για κάθε νέο πρόγραμμα σπουδών, όπως απαιτείται σήμερα με την υπάρχουσα δομή. Δηλαδή, κάθε τμήμα θα παρέχει περισσότερα από ένα πτυχία, δημιουργώντας σπουδές πολλών ταχυτήτων, πολυδιάσπαση της εκπαίδευσης, με ανάλογο φυσικά αντίκτυπο στην επαγγελματική εξέλιξη των αποφοίτων.

Εξέλιξη μελών ΔΕΠ

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα δύο προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος εξέλιξης των μελών ΔΕΠ. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι καθιερώνεται η επιλογή του προσωπικού μόνο με ανοιχτή προκήρυξη, ενώ ουσιαστικά θέτει διοικητικά εμπόδια στην εξέλιξη μελών ΔΕΠ, ενώ το δεύτερο σχέδιο καταργεί τη μονιμότητα. Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο, τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων επιλέγονται μεν με ανοιχτές διαδικασίες, αλλά τους παρέχεται η δυνατότητα μονιμοποίησης σε όλες τις βαθμίδες, εκτός αυτής του λέκτορα. Εάν κάποιο από τα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ επιθυμεί να εξελιχτεί σε επόμενη βαθμίδα θα πρέπει να ζητήσει ανοιχτή προκήρυξη.

Σύμφωνα με το δεύτερο προτεινόμενο σχέδιο, η δυνατότητα μονιμοποίησης παρέχεται μόνο στους καθηγητές πρώτης βαθμίδας, και ακόμα και γι' αυτούς μετά από μία δοκιμαστική θητεία. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, τα ήδη υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν "προκήρυξη θέσης" στη βαθμίδα τους. Στην περίπτωση που δεν επιλεγούν για τη θέση αυτή η θέση που καταλαμβάνουν είναι θέση επί θητεία.

Ο Χαράλαμπος Ζαγούρας,καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ, τόνισε στο "Ρ": "Οι ρυθμίσεις βρίσκονται σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επέβαλε τη δεκαετία του '80 το πανεπιστημιακό κίνημα με τους αγώνες του. Υποδεικνύει τη στροφή της κυβέρνησης από τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ προς τις θέσεις της ΝΔ και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Πιο συγκεκριμένα, θέτει διοικητικά εμπόδια στην εξέλιξη των μελών ΔΕΠ, αντί να ενισχύει τα κίνητρα για επιστημονική παραγωγή των διδασκόντων στα πανεπιστήμια στις πλέον αποδοτικές ηλικίες. Δημιουργεί έτσι συνθήκες υπαλληλοποίησης.

Προδίδει την αγωνία των συντακτών του κειμένου και των εμπνευστών τους για τη δημιουργία στεγανών στη βαθμίδα του καθηγητή. Τέλος, δημιουργεί συνθήκες εξόδου των μελών ΔΕΠ, ιδιαίτερα εκείνων που θα ασφυκτιούν σε χρονοβόρες διαδικασίες ζωής, από τα δημόσια πανεπιστήμια προς τα ιδιωτικά που βρίσκονται προ των πυλών σε συμπαιγνία κυβέρνησης και ΝΔ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ