Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαχητική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ

Αποφασίστηκε συνέχιση της απεργίας μέχρι την Τρίτη

Η μαζικότερη και ουσιαστικότερη, των τελευταίων χρόνων, γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών του Λεκανοπεδίου Αττικής έγινε χτες στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Οι γιατροί αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι την Τρίτη 18 Ιούνη και την ίδια μέρα, ώρα 11 π.μ.,νέα γενική συνέλευση στο "Σωτηρία".Τις κινητοποιήσεις θα οργανώνει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, πλαισιωμένο από τη 30μελή Παναθηναϊκή Απεργιακή Επιτροπή. Ακόμη, αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην αυριανή συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ώρα 11 π.μ., στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας,καθώς και στο σημερινό συλλαλητήριο των συνταξιούχων και εργαζομένων, ώρα 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Η γενική συνέλευση έγινε σε έντονο κλίμα και σοβαρό προβληματισμό. Εγιναν διάφορες τοποθετήσεις, οι οποίες αν και φαινόταν ότι διέφεραν μεταξύ τους, είχαν κοινό παρονομαστή τη διατήρηση και αναβάθμιση του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας και του ρόλου των λειτουργών της. "Από αυτή την απεργία πρέπει να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας και να διευρυνθεί", είπε ο Ν. Μανιός.

Οι πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ Β. Λαοπόδης και της ΕΙΝΑΠ Χρ. Παπανικολάου υποστήριξαν την τροποποίηση, αντί της απόσυρσης, του νομοσχεδίου Πεπονή, αλλά η πρόταση αυτή δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία, ως αντίθετη με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΙΝΑΠ, που ψηφίστηκε στην προηγούμενη γενική συνέλευση. Η άποψη αυτή βρήκε μικρή ανταπόκριση. "Δεν απεργώ συνειδητά, γιατί δεν αντέχω να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο, να έρθουν άλλοι 100 σοφοί και να συζητάμε άλλα πέντε χρόνια", είπε μια γιατρός από το "Αγλαϊα Κυριακού".

Η Κ. Μάτσα,από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, δήλωσε πως είναι αντίθετη μ' αυτή τη λογική. "Δεν μπορούμε να παζαρεύουμε την αξιοπρέπειά μας, να υπερασπιστούμε ένα νομοσχέδιο που καταστρέφει έστω και αυτά τα υπολείμματα που έχουν μείνει στο δημόσιο σύστημα υγείας", επισήμανε. Πρόσθεσε, δε, ότι η ΕΙΝΑΠ δεν μπορεί να εκπροσωπεί όλους τους γιατρούς. "Πρέπει, πρόσθεσε να υπερασπίζεται αυτούς που αγωνίζονται και όχι αυτούς που ισχυρίζονται ότι η απεργία δεν προχωράει".

Ωστόσο, οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ ότι "ο όρος περί απόσυρσης του νομοσχεδίου είναι "πεπονόφλουδα"" και ότι "οι γιατροί πρέπει να πάρουν πέντε πράγματα" - αναφερόμενη κυρίως στα οικονομικά τους αιτήματα - ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Το λόγο πήρε ο Σπ. Λεμονής,γιατρός στο "Σωτηρία". "Γιατί αγωνιζόμαστε; Θέλουμε δημόσια υγεία; Θέλουμε ΕΣΥ; Γιατί εμείς και χωρίς αυτό θα ζήσουμε και καλύτερα μάλιστα. Είναι δυνατόν να μας λέτε να απεργήσουμε, διεκδικώντας 3.690 ή 7.350 δραχμές; Δεν είμαστε μπακάληδες να πουλήσουμε φέτα", της απάντησε. "Αν είναι να πετάξουμε το μυαλό, την καρδιά, τα σπλάχνα του νομοσχεδίου, τι να το κάνουμε το κουφάρι του;", αναρωτήθηκε ο Π. Πολλάκης.

Ο Ηλ. Σιώρας,καρδιολόγος στον "Ευαγγελισμό", εξέφρασε τη διάθεση της πλειοψηφίας των γιατρών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. "Ποτέ τα τελευταία χρόνια - τόνισε - δε μας προέκυψε τόσο αρνητικό νομοσχέδιο, που να έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τους νοσοκομειακούς γιατρούς". Ο Π. Παπανικολάου,ειδικευόμενος νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, τάχθηκε κατά της επιδοματικής πολιτικής. "Πρέπει να πάρουμε - είπε - λεφτά που θα μετρούν στη σύνταξη".

Τέλος, έγινε αυστηρή κριτική στον Ν. Μαρουδιά,μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, γιατί στη γενική συνέλευση των γιατρών στο Νοσοκομείο "Αγία Ολγα" δεν έκανε νύξη για την απεργία και όταν ρωτήθηκε για αυτήν, απάντησε πως "αφορά κάποια νεαρά παιδιά από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας".

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ