Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρκαγιά στην Πάρνηθα φανέρωσε τις ελλείψεις

Τα πυροφυλάκια που υπάρχουν στο βουνό δεν έχουν επανδρωθεί, επειδή δεν έχουν προσληφθεί ακόμα οι εποχιακοί υπάλληλοι. Καταστράφηκαν 300 περίπου στρέμματα δάσους, που αναγεννήθηκε μετά τη μεγάλη καταστροφή του 1987

Μετά τη χωματερή που θα στήσει η κυβέρνηση δίπλα από τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, ήρθε και η χτεσινή φωτιά να απειλήσει το δάσος της περιοχής. Περίπου 300 στρέμματα με πεύκα και θάμνους κάηκαν κοντά στη Φυλή. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από σημείο, σε μικρή απόσταση από το οποίο υπάρχει πυροφυλάκιο. Ομως, κανείς δεν ήταν σ' αυτό, αφού ακόμα δεν έχει προσληφθεί το εποχιακό προσωπικό. Η περιοχή που καταστράφηκε ήταν δάσος, που αναγεννήθηκε μετά τη μεγάλη καταστροφή το 1987. Είναι η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το δάσος της Πάρνηθας, μετά από αυτή τη μεγάλη καταστροφή.

"Σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από το σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά υπάρχει στη βουνοκορφή πυροφυλάκιο, ενώ κι εκεί κοντά υπάρχει υδατοδεξαμενή", μας καταγγέλλει ο Ι. Πίνης,δημοτικός σύμβουλος Φυλής. "Το μέρος αυτό είναι κοντά στο δρόμο και διαθέτει χωματόδρομους που ανοίχτηκαν μετά την καταστροφή του 1987. Ολα αυτά έγιναν για να γίνονται έγκαιρα οι επεμβάσεις...".

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", το συγκεκριμένο πυροφυλάκιο, αλλά και τα υπόλοιπα τρία που υπάρχουν στο βουνό δεν έχουν επανδρωθεί, επειδή δεν έχουν προσληφθεί ακόμα οι εποχιακοί υπάλληλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας (ΔΥ) στην Πάρνηθα είναι με πλήρη σύνθεση, τότε ο χρόνος αναγγελίας είναι ένα λεπτό και ο χρόνος επέμβασης είναι 10 λεπτά. Στην περιοχή, η ΔΥ διαθέτει 9 πυροσβεστικά οχήματα, 5 από τα οποία είναι τοποθετημένα σε επίκαιρα σημεία.

Φαίνεται, όμως, ότι οι ελλείψεις αυτές ήταν αρκετές για να καθυστερήσει ο εντοπισμός της φωτιάς και η έγκαιρη επέμβαση. "Στις 11.30 το πρωί περίπου ειδοποίησα το "191"", μας είπε ο Περ. Σερέπας, που έχει ταβέρνα δίπλα από την περιοχή που κάηκε. "Οι φλόγες ξεπήδησαν από τη θέση Κουτούπη, κοντά στη μονή Κλειστών", μας είπε ο Δημ. Βασιλείου, υπάλληλος του Δήμου Φυλής. "Τις είδα στις 12 παρά τέταρτο περίπου", προσθέτει. "Ειδοποίησα τον δήμαρχο κι αυτός στη συνέχεια το Δασαρχείο. Τα πρώτα οχήματα ήρθαν μετά από μια ώρα...".

Οι φλόγες, λόγω του ισχυρού αέρα, επεκτάθηκαν στο φαράγγι που οι κάτοικοι ονομάζουν Ποτάμι. Το δύσβατο έδαφος εμπόδιζε πυροσβέστες, δασικούς και κατοίκους να σβήσουν τις φλόγες. Λόγω του ανέμου, εστίες φωτιάς ξεπηδούσαν από διάφορα σημεία. Χρειάστηκαν εγκαταστάσεις πλαστικών σωλήνων μήκους αρκετών μέτρων για να μπορούν τα συνεργεία να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς. Σε μια περίπτωση μάλιστα, στήθηκε εγκατάσταση 500 μέτρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κάηκαν 300 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης. Η φωτιά ελέγχθηκε μερικά στις 5.30 το απόγευμα. Στον τόπο της πυρκαγιάς υπήρχαν οχτώ οχήματα της Δασικής, οχτώ της Πυροσβεστικής και υδροφόρες των όμορων δήμων. Επίσης στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος κάτοικοι, μέλη του ομίλου "Φίλοι του Δάσους" και 60 στρατιώτες από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Στη Ριτσώνα της Βοιωτίας, καταστράφηκαν χτες 800 στρέμματα δάσους και 700 στρέμματα με δασικές εκτάσεις. Η φωτιά ξεκίνησε στις 13.41 και μέχρι το βράδυ έκαιγε ανεξέλεγκτη. Στον τόπο επιχειρούσαν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και χρησιμοποιήθηκαν εφτά οχήματα της Δασικής και τέσσερα της Πυροσβεστικής.

Επίσης, έσβησε στην Παιανία η φωτιά που είχε ξεκινήσει στη 1.20 το μεσημέρι. Με την παρέμβαση δύο αεροπλάνων, η πυρκαγιά ελέγχθηκε στις 5.30 το απόγευμα, αφού έκαψε 600 στρέμματα με καλλιέργειες.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ