Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Νέα επίθεση κατά του δάσους

Μετά τη χάραξη της περιφερειακής λεωφόρου, ήρθε η σειρά του ΟΣΚ να χτίσει... πειραματικό σχολείο σε δασική περιοχή του βουνού

Οι επιθέσεις καταστροφής του δασικού πλούτου του Υμηττού, ενός από τους ελάχιστους πνεύμονες των κατοίκων της Αττικής, συνεχίζονται. Ετσι, ύστερα από τη χάραξη της περιφερειακής λεωφόρου μέσα από εκτεταμένη δασική περιοχή, μετά την απόπειρα του Οργανισμού Αθήνας για αλλαγή των ζωνών χρήσης του βουνού και το εργοστάσιο που θέλει να κάνει η ΔΕΗ σε τμήμα του Υμηττού στην Ηλιούπολη, ήρθε τώρα η σειρά του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Αυτός θα αποτελέσει το νέο "πολιορκητικό κριό" κατά του πρασίνου, με την απόφασή του να κτίσει σε πλαγιά του Υμηττού πειραματικό σχολείο του Πανεπιστημίου της Αθήνας!

Οπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο ΟΣΚ ήδη έχει εκδώσει οικοδομική άδεια, ενώ "ανεξάρτητα από τη ζώνη προστασίας, στην οποία τυπικά ανήκει, η θέση ανέγερσης του σχολείου βρίσκεται στον κυρίως ορεινό όγκο". Βρίσκεται σε περιοχή πυκνής δασικής βλάστησης και με έντονες κλίσεις που, ως συνέπεια αυτού, είναι ορατή από όλο το λεκανοπέδιο. Ο ΣΠΑΥ θεωρεί ότι "η τυπική νομιμότητα της παραπάνω πράξης δεν πρέπει να καλύπτει ούτε τον παραλογισμό, ούτε τις καταστροφικές συνέπειές της".

Επίσης, η θέση αυτή βρίσκεται πάνω από την περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού, που πρόκειται να κατασκευαστεί. Η ανέγερσή του θα γίνει παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων ότι η λεωφόρος θα αποτελέσει το νοητό όριο για οποιασδήποτε μορφής αστική χρήση. Ακόμα πρέπει να παρατηρηθεί, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΠΑΥ, ότι η θέση αυτή βρίσκεται πολύ πέρα από το όριο ανάπτυξης της Πανεπιστημιούπολης, όπως αυτό έχει ήδη διαμορφωθεί και βεβαίως η ανέγερση ενός νέου κτιρίου, σε έκταση 15 στρεμμάτων, δεν μπορεί παρά να σηματοδοτήσει την "ανάπτυξη" νέου κύκλου... κοινωφελών δραστηριοτήτων σε βάρος του οικοσυστήματος.

Ερωτήματα

Ο ΣΠΑΥ ρωτά τους αρμόδιους, αν είναι αναγκαίο, να αρχίσει παρόμοια "ανάπτυξη" σε μια νέα ζώνη, η οποία βρίσκεται πλέον στα φυσικά όρια του κυρίως ορεινού όγκου. Οι όροι δόμησης που ισχύουν στην περιοχή της πανεπιστημιούπολης προβλέπουν συντελεστή δόμησης 0,4 (τέσσερα δέκατα) και κάλυψη 15% επί του συνόλου της έκτασης. "Δεδομένου ότι από αυτή δεν αφαιρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι, αντιστοιχούν σε αστικό συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη μεγαλύτερη του 20%", υπογραμμίζει ο ΣΠΑΥ. Σε συνδυασμό με το επιτρεπόμενο ύψος των 35 μέτρων (σ.σ. είναι οκτώ όροφοι) η παραπάνω προσέγγιση έχει ήδη αποδώσει κτίρια και αποτελέσματα, που, αν μη τι άλλο, είναι εξόφθαλμα ασύμβατα με το φυσικό περιβάλλον".

Αυτή η ενέργεια του ΟΣΚ, επισημαίνεται, "νομιμοποιεί" τα υποβόσκοντα αιτήματα για την ανέγερση πλήθους άλλων σχολείων στον Υμηττό, και μάλιστα κατά προτεραιότητα. Πολλοί είναι αυτοί που θα σκεφτούν: Αφού επιτρέπεται να κτιστεί ένα σχολείο ειδικού χαρακτήρα, που δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένη περιοχή, τότε γιατί να εμποδίζεται η ανέγερση όλων των ελλειπόντων σχολείων των όμορων δήμων; Τα σχετικά "αιτήματα" είναι καταγραμμένα στις προτάσεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και τυχόν ενεργοποίησή τους θα οδηγήσει στην ανέγερση μιας ακόμα πανεπιστημιούπολης στον Υμηττό!

Χρειάζεται προστασία

Εκτός των σχολικών κτιρίων "υποβόσκουν" επίσης πλήθος άλλων αιτημάτων για εγκατάσταση κοινωφελών χρήσεων στον Υμηττό, οι οποίες είναι συμβατές με το καθεστώς προστασίας της ζώνης Β. Πνευματικά κέντρα και κλειστά κολυμβητήρια αποτελούν πρόσφατα "αιτήματα" (σ.σ. είναι γνωστή η πρόταση του επιχειρηματία Λ. Εφραίμογλου για τη δημιουργία μουσείου Κωνσταντινουπολιτών) που σήμερα είναι σε αδράνεια. Τι θα συγκρατήσει όμως τους "αιτούντες" αν αρχίσει νέος... "αναπτυξιακός" κύκλος της ζώνης Β; Αλλωστε, μόλις πρόσφατα τελείωσαν οι εργασίες ανέγερσης υπεραγοράς του Στρατού στην περιοχή Κοπανά στο Βύρωνα. Αυτό έγινε χωρίς οικοδομική άδεια (σ.σ. επειδή πρόκειται για στρατιωτικές εγκαταστάσεις) και κατά παράβαση των κανόνων χρήσης γης του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας που ισχύει. Το Σώμα Ελεγκτών του ΥΠΕΧΩΔΕ απλά διαπίστωσε το παράνομο της υπόθεσης...

"Η αξιοποίηση των περιαστικών ορεινών όγκων δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο", τονίζει ο ΣΠΑΥ και προτείνει να τροποποιηθεί το ΠΔ με τρόπο που να εξασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Κύριος άξονας των τροποποιήσεων θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της Β ζώνης στις θέσεις που ήδη έχουν αναπτυχθεί κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Να επιτραπούν εκείνες μόνο οι υποδομές που δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν μέσα στην πόλη.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ