Να πάρουν την υπόθεση της παιδείας στα χέρια τους, κάλεσε τους φοιτητές ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε με επιτυχία η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-
Τα ουσιαστικά προβλήματα της νεολαίας και της κοινωνίας συνολικά, αλλά και η καταγγελία των πραγματικών υπαίτιων, ήταν το αντικείμενο επιτυχημένης εκδήλωσης της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, το βράδυ της Πέμπτης, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στην παιδεία.
Πραγματικοί ένοχοι δεν είναι άλλοι από τα πολυεθνικά συμφέροντα και τα κόμματα που εφαρμόζουν τις πολιτικές που τα εξυπηρετούν, είπε ο Ζ. Καρακίτσιος,στέλεχος της Οργάνωσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι γι' αυτό χρειάζεται, ενόψει μάλιστα των φοιτητικών εκλογών, συσπείρωση γύρω από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας,τη μόνη δύναμη που συσπειρώνει τους νέους, που δε βολεύουν τα όνειρά τους στο μέλλον της ανέχειας που τους επιφυλάσσει η "Λευκή Βίβλος" και το Μάαστριχτ.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Θ. Παφίλης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος παρουσίασε σύντομα και με σαφήνεια τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κατέδειξε τις ευθύνες και την υποκρισία των άλλων κομμάτων και την υποταγή τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων σημείωσε: "Σήμερα δύο είναι οι αντιλήψεις που συγκρούονται καθημερινά μέσα στην κοινωνία και στα πανεπιστήμια. Αυτή της προόδου που την εκφράζει το ΚΚΕ και η άλλη της αντίδρασης, του συντηρητισμού και του πισωγυρίσματος, που την εκφράζουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις".
Αναφερόμενος στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, σημείωσε ότι, ενόψει της Διακυβερνητικής που ξεκινάει σε λίγες μέρες, γίνεται πολύ πιο επίκαιρο το αίτημα για δημοψήφισμα. "Σ' αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε πως θα πρέπει οι νέοι να παίξουν καθοριστικό ρόλο μια και μέσα από μια σειρά μέτρα της Συνθήκης προωθείται και η υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επίθεση απέναντι στο δικαίωμα των νέων για ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, αλλά και γενικότερα στο δικαίωμά τους στη γνώση. Κάθε τι που προορίζεται να ικανοποιήσει ανθρώπινες ανάγκες, υλικές ή πνευματικές, γίνεται εμπόρευμα, αντικείμενο αγοραπωλησίας, άρα κέρδους. Αυτό για την παιδεία σημαίνει ότι την αγοράζει όποιος μπορεί. Στη "Λευκή Βίβλο" προβλέπεται ξεκάθαρα η εφαρμογή του νόμου της ανταποδοτικότητας".
"Θέλουν αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δηλαδή, η παιδεία πρέπει να κοστίζει λιγότερο και να αποδίδει μεγαλύτερα οφέλη για το κεφάλαιο. Επομένως, πρέπει να μπει τέρμα στη μακρόχρονη σπουδή και στις γενικές γνώσεις. Θέλουν ανθρώπους χωρίς γνώση που απλά θα έχουν μερική ειδίκευση. Παράλληλα προσπαθούν να υποτάξουν και ιδεολογικά τη νεολαία, καλλιεργώντας την αντίληψη του επιτυχημένου απολίτικου.
Τώρα μάλιστα προωθούν και το σύστημα της διά βίου εκπαίδευσης, που πρακτικά σημαίνει ότι θα δουλεύεις για να μορφώνεσαι και θα μορφώνεσαι για να δουλεύεις. Αυτό θα το πετύχουν υποβαθμίζοντας την εννιάχρονη, υποχρεωτική εκπαίδευση, το λύκειο. Εμείς αυτό το χαρακτηρίζουμε ως σύγχρονο σκοταδισμό. Αντί η συσσώρευση του πνευματικού πλούτου και της επιστημονικής γνώσης, που είναι ικανή να αλλάξει τη ζωή, να κυκλοφορεί ελεύθερα, δημιουργώντας ελεύθερους, μορφωμένους, με γερά θεμέλια ανθρώπους, ικανούς να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, οικοδομούν ένα σύστημα ισόβιας αιχμαλωσίας από τα κέντρα που εξουσιάζουν απόλυτα τη γνώση".
Ο Θ. Παφίλης κάλεσε τους φοιτητές και όλους τους νέους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να παλέψουν για να ανατρέψουν τη σημερινή απάνθρωπη πραγματικότητα και να δημιουργήσουν μια κοινωνία δίκαιη στη λογική της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης και της φιλίας, όπου οι νέοι θα μορφώνονται πολύπλευρα και δε θα πλήττονται από τα αδιέξοδα που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα.