Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΜΗΜΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ο ΕΟΦ ζητά την επαναλειτουργία

Το υπουργείο Υγείας προτιμά να το κρατά κλειστό, χάνοντας κάθε μήνα - και σε συνάλλαγμα μάλιστα - 60 εκ. δραχμές

Την άμεση επαναλειτουργία του μοναδικού στην ΕλλάδαΤμήματος Μικροβιολογικού Ελέγχου υλικού αιμοδοσίας, προϊόντων αίματος και παραγώγων πλάσματος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), που έκλεισε - εν πολλοίς αυθαίρετα - πριν από πέντε μήνες.

Η μονάδα έκλεισε με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Υγείας του υπουργείου Υγείας Γ. Παπουτσάκη, του Διοικητικού Συμβούλιου και της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου για να μετεγκατασταθούν στο συγκεκριμένο χώρο το Κυτταρολογικό και το Παθολογοανατομικό Τμήμα του νοσοκομείου. Μετεγκατάσταση βέβαια δεν έγινε, ενώ μηχανήματα του τμήματος μικροβιολογικού ελέγχου, αξίας είκοσι εκατομμυρίων, βρίσκονται πεταμένα στις αποθήκες του νοσοκομείου. Μάλιστα, η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες και χωρίς να έχει γνώση των δραστηριοτήτων και των προδιαγραφών της λειτουργίας του κέντρου παρασκευής παραγώγων αίματος, στην πρόταση διακοπής των εργασιών.

Στο έγγραφό του ο ΕΟΦ, που το κοινοποιεί και προς το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας επισημαίνει: "Το ΔΣ του Οργανισμού αποφάσισε να επαναλειτουργήσει άμεσα το εργαστήριο ελέγχου της πρώτης ύλης (πλάσμα) για τη διενέργεια ελέγχων στειρότητος και πυρετογόνων, προκειμένου να μη διακοπεί η αποστολή πλάσματος από το Κρατικό Κέντρο Αιμοδοσίας και παρασκευής παραγώγων αίματος του Κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας στην Ελβετία για την παραγωγή λευκωματίνης ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ελλείψεως λευκωματίνης για τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας".

Μετά την κοινοποίηση της απόφασης του ΕΟΦ προς το υπουργείο Υγείας, για την επαναλειτουργία του τμήματος, ο διευθυντής Υγείας του υπουργείου Γ. Παπουτσάκης, με έγγραφά του, προς το ινστιτούτο Παστέρ και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) που στεγάζεται στην υγειονομική σχολή, ζήτησε ο ποιοτικός έλεγχος του πλάσματος να γίνεται εκεί. Το ΚΕΔΥ πάντως με δικό του έγγραφο γνωστοποιεί ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει η κλασική μέθοδος ελέγχου πυρετογόνων, γιατί κατά τη μεταστέγασή του στο κτίριο της υγειονομικής σχολής, δεν προβλέφθηκαν χώροι για την ανάπτυξη τμήματος πειραματοζώων, που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο του πλάσματος. Επιπλέον το ΚΕΔΥ, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι για να γίνουν αυτές οι εργασίες χρειάζεται επιπλέον επιστημονικό προσωπικό και μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση.

Η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας στο Γενικό νοσοκομείο Νίκαιας Κ. Σωφρονιάδου,με έγγραφό της προς το υπουργείο Υγείας τονίζει: "Ο κ. Παπουτσάκης προσπαθεί με μεθοδεύσεις και προχειρότητα να στήσει εργαστήριο που να γίνονται οι ποιοτικοί έλεγχοι του πλάσματος στις αποθήκες της Υγειονομικής Σχολής Αθήνας, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται στο Κέντρο Παρασκευής Παραγώγων Πλάσματος".

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι ύστερα από ειδική συμφωνία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, υπάρχει πενταετής σύμβαση για την ανταλλαγή πλάσματος με λευκωματίνη (η οποία είναιπροϊόν του αίματος). Η Κ. Σωφρονιάδου με έγγραφό της (13.2.1996) προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή, επισημαίνει ότι "κάθε αποστολή πλάσματος στην Ελβετία (2.500 περίπου ασκοί τη βδομάδα), ανταλλάσσεται με 500 φιαλίδια λευκωματίνης που στοιχίζουν 15.000.0000 δραχμές περίπου. Δηλαδή το μηνιαίο κόστος είναι 60.000.000 δραχμές". Το 1995, σύμφωνα με υπολογισμούς του τμήματος, η Ελλάδα ωφελήθηκε κατά 800.000.000 δραχμές σε συνάλλαγμα απ' τη δραστηριότητα του Κέντρου. Δηλαδή 60.000.000 δραχμές σε συνάλλαγμα το μήνα, οικονομικό όφελος για τη χώρα."Το πρόβλημα όμως", επισήμανε στο έγγραφό της προς τον υπουργό η Κ. Σωφρονιάδου,"δεν είναι μόνο οικονομικό, αφού συνέπεια θα είναι η έλλειψη λευκωματίνης, για την κάλυψη έκτακτων περιστατικών και αναγκών των πολιτών και των Ενόπλων Δυνάμεων".

Τον επόμενο μήνα θα έρθουν στη χώρα μας οι Ελβετοί για την υπογραφή ανανέωσης της ετήσιας σύμβασης. Οι Ελβετοί θα επισκεφτούν και το κέντρο για να ελέγξουν αν τηρούνται οι επιστημονικές προϋποθέσεις της σύμβασης. Αντί όμως για κέντρο, θα βρουν "πλίνθους και κεράμους ατάκτως ερριμμένα"...

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ