Οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) των οπωροκηπευτικών, στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ, είναι το κυρίαρχο θέμα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
Το πακέτο των προτάσεων για την αναθεώρηση της ΚΟΑ στα οπωροκηπευτικά πήρε προχτές αρνητική γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έγινε η επισήμανση ότι η Κομισιόν μεροληπτεί κατά των καλλιεργητών φρούτων και λαχανικών της Μεσογείου. Ωστόσο όμως, οι επιμέρους προτάσεις που γίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δε βελτιώνουν την κατάσταση. Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του μηχανισμού απόσυρσης, τη δραστική μείωση των τιμών, ενώ φορτώνει τα έξοδα των αποσύρσεων και των εκριζώσεων στους παραγωγούς. Επιπλέον, επιβάλλεται "πλαφόν" και πρόστιμο στην περίπτωση υπέρβασης στα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά. Η πρόταση αυτή της Κομισιόν, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τους Ελληνες παραγωγούς.
Πέρα από αυτά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο Γεωργίας, αναφέρεται πως ο υπουργός θα θέσει στο Συμβούλιο το θέμα της κρίσης της ελληνικής κτηνοτροφίας. Πιο συγκεκριμένα, θα επιμείνει στο θέμα της αύξησης της ποσόστωσης κατά 125.000 τόνους στο αγελαδινό γάλα, πράγμα που ήδη ο επίτροπος Γεωργίας έχει αποκλείσει. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος η παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος θα κληθούν να πληρώσουν ευρωπρόστιμο πάνω από 3 δισ. δραχμές, λόγω υπέρβασης του πλαφόν. Ακόμα, θα ζητήσει την αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης και της επιδότησης των επιλέξιμων ζώων, καθώς και την επιδότηση των αποθεμάτων της φέτας.