Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι Ρομ δεν έχουν ανάγκη από "φίλους"

Συναυλία αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας αύριο στα Α. Λιόσια

Με κεντρικό σύνθημα "είμαστε όλοι μας Τσιγγάνοι" θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή συναυλία αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας στα Α. Λιόσια. Διοργανωτές της εκδήλωσης, που θα γίνει στις 4μμ στην πλατεία Βάθης, είναι η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Τσιγγάνων αλλά και οργανώσεις που τους συμπαραστέκονται. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από κόμματα, συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές οργανώσεις.

Στη συναυλία έχουν δηλώσει συμμετοχή γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Βασίλης Παϊτέρης, τσιγγάνικα μουσικά συγκροτήματα και άλλοι.Η επιτροπή πρωτοβουλίας απαιτεί ισονομία και ισοπολιτεία για τους Τσιγγάνους, εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα παιδιά των καταυλισμών, να σταματήσουν οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί, άμεση έναρξη προγράμματος οικιστικής αποκατάστασης των Τσιγγάνων και να επέμβει άμεσα ο εισαγγελέας για την καταπάτηση των νόμων και του Συντάγματος στα Α. Λιόσια.

Επίσης τη δικιά της θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ζήτησε για τη γλώσσα των Τσιγγάνων ο Μαρσέλ Κορτιάντε, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Ρομανί (Τσιγγάνοι). Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ζήτησε την παρέμβαση του ΟΗΕ επειδή ορισμένοι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρνούνται την εγγραφή των Τσιγγάνων στα δημοτολόγιά τους, με αποτέλεσμα να θεωρούνται απάτριδες. Επίσης απαίτησε να αποζημιωθούν τα θύματα της αστυνομικής επιδρομής που έγινε το Φλεβάρη στον τσιγγάνικο συνοικισμό του Ασπροπύργου και αν χρειαστεί, η οργάνωσή του θα καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η συνέντευξη διοργανώθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Το θέμα - "κλειδί" είναι αυτό της εκπαίδευσης, υπογράμμισε ο Μ. Κορτιάντε, και πρότεινε να διδάσκεται στους Τσιγγάνους η γλώσσα τους. Η τελευταία έχει γίνει γραπτή, αφού από το 1990 έχει υιοθετηθεί το λατινικό αλφάβητο. Σε πρώτη φάση είναι δυνατό να γίνονται μαθήματα τα Σαββατοκύριακα. Ανακοίνωσε ότι ήδη ο Δήμος Αγ. Βαρβάρας έχει προσφέρει σχολικές αίθουσες όπου θα διδάσκεται η ρομανί (δηλαδή η γλώσσα των Τσιγγάνων).

Ο Μ. Κορτιάντε με εκπροσώπους του ελληνικού παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι (σ.σ. είναι οργάνωση που ασχολείται με θέματα παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου) επισκέφτηκε μέρη της Αττικής και της Αχαϊας όπου ζουν Τσιγγάνοι. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Παναγιώτης Δημητράς, επισήμανε τις ακρότητες που υπάρχουν στη χώρα μας όσον αφορά την ένταξη των Τσιγγάνων στην ελληνική κοινωνία. Αναφέρθηκε στα θετικά παραδείγματα της Πετρούπολης, της Αγ. Βαρβάρας και της Κ. Αχαγιάς. Στα Α. Λιόσια, όμως, στον Ασπρόπυργο, αλλά και άλλους δήμους της Δυτικής Αττικής η κατάσταση είναι απαράδεκτη.

Μιλώντας ο Βασίλης Σακελλαρίου υπογράμμισε ότι οι Ρομ (σ.σ. Τσιγγάνοι) δεν έχουν ανάγκη από "φίλους". "Να μην τους αντιμετωπίζουμε όπως οι ζωόφιλοι τα ζώα", τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ