Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Επαναφέρουν την ιδιωτική πολεοδόμηση!

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν, εκτός από τα πρόστιμα, θα πληρώνουν και την έκδοση οικοδομικής άδειας

Την ιδιωτική πολεοδόμηση εκτάσεων άνω των 100 στρεμμάτων, αλλά και τη νομιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων αυθαιρέτων, προβλέπει ουσιαστικά ο νέος οικιστικός νόμος, που πρόκειται να προωθήσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους θα πρέπει να πληρώνουν, όχι μόνο τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, αλλά και την οικοδομική άδεια. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξοικονομήσει από τα αυθαίρετα δεκάδες δισ. δρχ., ώστε να τροφοδοτήσει τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό!

Η κυβέρνηση με το νέο οικιστικό νόμο, που άρχισε να καταρτίζεται πριν ενάμιση χρόνο, πρόκειται να αντικαταστήσει πολλές διατάξεις του νόμου Τρίτση (1337/83), φιλοδοξώντας να τακτοποιήσει τις νέες οικιστικές πιέσεις, που δημιουργούν όσοι θεωρούν κάθε κομμάτι γης ως μέσο πλουτισμού και μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι βασική διάταξη του νέου νόμου είναι αυτή που προβλέπει το χαρακτηρισμό Περιοχών ως Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), διάταξη η οποία θα επιτρέψει την ασύδοτη τσιμεντοποίηση τεράστιων εκτάσεων μη αστικών περιοχών, μόνο και μόνο εφόσον το θέλουν μερικοί ιδιώτες. Ουσιαστικά, επαναφέρονται οι ρυθμίσεις για την ιδιωτική πολεοδόμηση, που θεσμοθέτησε πρώτος, προ πενταετίας, ο Στ. Μάνος και αναθεώρησε προς το χειρότερο ο Χρ. Κατσιγιάννης. Ειδικότερα, στην Αττική με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να νομιμοποιηθούν χιλιάδες αυθαίρετα στις περιοχές της Κερατέας, της Ραφήνας, της Αναβύσσου, του Μαρκόπουλου, του Ωρωπού, του Καλάμου, της Μαλακάσας κ.ά. και να τσιμεντοποιηθεί οικιστική αγροτική γη χιλιάδων στρεμμάτων.

Από το σχέδιο νόμου εξαιρείται τυπικά οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα σε δασικές περιοχές, σε αρχαιολογικούς χώρους, βιοτόπους και ρέματα, αλλά ουσιαστικά "σπάει" ο χωροταξικός ιστός, αφού πλέον οι προστατευόμενες αυτές περιοχές θα αποτελούν "νησίδες", που θα περιστοιχίζονται από οικισμούς. Με τον τρόπο αυτό, "λύνονται τα χέρια" και σε δεκάδες οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που δεν μπορούσαν να χτίσουν επειδή μεγάλο μέρος των εκτάσεων που κατέχουν είναι δασικές ή αναδασωτέες, αλλά και σε ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων - "φιλέτων", που θέλουν να τις αξιοποιήσουν οικιστικά.

Μία από τις διαφορές με την ιδιωτική πολεοδόμηση, που προέβλεπε ο νόμος του Χρ. Κατσιγιάννη, είναι ότι αυτή θα μπορεί να γίνεται τουλάχιστον σε εκτάσεις 100 στρεμμάτων και άνω, έναντι 50 στρεμμάτων. Η κυβέρνηση κατέφυγε σ' αυτό το τέχνασμα, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε μπλοκάρει δεκάδες Προεδρικά Διατάγματα που αφορούσαν την ιδιωτική πολεοδόμηση με το προηγούμενο σύστημα και την είχε ουσιαστικά καταργήσει στην πράξη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η πολεοδόμηση των ΠΕΡΠΟ θα γίνεται με βάση ειδική μελέτη, που θα εκπονείται με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών της έκτασης και θα εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδίδει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τροποποίηση της πολεοδομικής αυτής μελέτης θα είναι δυνατή μετά την πάροδο δύο ετών, χωρίς όμως αύξηση του συντελεστή δόμησης που σε κάθε περίπτωση δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,6. Οι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 40% της συνολικής έκτασης (όπως προβλεπόταν και μέχρι τώρα), ενώ η εισφορά σε χρήμα των ιδιοκτητών περιορίζεται στο 10%. Επίσης προβλέπεται ότι η μεταβίβαση κυριότητας κτισμάτων ή έκτασης εντός των περιοχών αυτών επιτρέπεται μόνο μετά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και την ολοκλήρωση της κατασκευής των κοινόχρηστων έργων υποδομής, που θα γίνουν με δαπάνη των ιδιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ