Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
Πλημμύρισαν 18.000 στρέμματα

Δεν είναι δυνατόν ακόμη, να γίνει καταγραφή των καταστροφών. Συγκεκριμένα μέτρα, ζητά με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στον Εβρο εξαιτίας των μεγάλων βροχοπτώσεων και του νερού που κατέβασε ο ποταμός από τη Βουλγαρία, ενώ σε επιφυλακή παρέμεναν μέχρι και χτες οι υπηρεσίες της Νομαρχίας.

Παρά το γεγονός ότι η στάθμη του νερού στον ποταμό άρχισε να μειώνεται, εν τούτοις δεν έπεσε κάτω από το όριο επιφυλακής. Με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι στην περιοχή του Διδυμοτείχου έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 18.000 στρέμματα από τα οποία περίπου 5.000 είναι σπαρμένα με σιτηρά. Πάντως με δηλώσεις του ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού φαίνεται ότι δε συμμερίζεται τους φόβους των κατοίκων και κυρίως των αγροτών για το μέγεθος που τελικά μπορεί να έχουν οι καταστροφές σημειώνοντας ότι"εφόσον τα νερά αποσυρθούν σύντομα, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες οι ζημιές στις καλλιέργειες να είναι περιορισμένες". Το συνολικό μέγεθος των ζημιών αναμένεται να γίνει γνωστό τις επόμενες μέρες, αφού πρώτα αποσυρθεί το νερό από τις εκτάσεις, τις κατοικίες και βιομηχανικές περιοχές.

Περιοδεία στην περιοχή πραγματοποίησε την Κυριακή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Περιοχής και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου. Στον οικισμό του Πόρου Φερών μίλησε με τους κατοίκους και έκφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στους πληγέντες, ενώ δεσμεύτηκε ότι στα πλαίσια των δυνατοτήτων της θα παλέψει τόσο για την αντιμετώπιση των ζημιών όσο και για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία και την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής. Επίσης κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ολοκληρώσουν το συντομότερο την εκτίμηση των ζημιών και το κράτος να προχωρήσει άμεσα στην αποζημίωση των αγροτών, αφήνοντας στην άκρη τη γνώριμη τακτική της αποζημίωσης μετά από χρόνια.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει πως "για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις, πρέπει με ευθύνη της Νομαρχίας και των αρμόδιων υπηρεσιών να εξετασθεί η ανθεκτικότητα των αναχωμάτων σε όλο το μήκος τους και ιδιαίτερα του χειμάρρου που έσπασε και προκάλεσε την τραγική κατάσταση που ζουν οι κάτοικοι του Εβρου. Επίσης πρέπει να ενισχυθούν όλα τα αναχώματα, να γίνει καθαρισμός της κοίτης, όλων των ρευμάτων και των καναλιών και να εξασφαλιστεί η λειτουργία όλων των αντλιοστασίων της περιοχής. Τέλος, απαιτείται η αποπεράτωση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν δρομολογηθεί και η εκτέλεση όσων άλλων θα θεωρηθούν απαραίτητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο δημιουργίας παρόμοιων καταστάσεων και φυσικά να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ