Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
20Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στόχος η συνεχής ανάπτυξη των αγώνων

Συνεδρίασε το Σάββατο το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ. Εξέτασε τους στόχους της Οργάνωσης, μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, καθώς και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του 22ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή"

Με πολύμορφες πρωτοβουλίες, μέσα στις σχολές και στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, με αποτελεσματική προπαγάνδα και ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση και με μια γενικότερη δράση, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις δυνατότητες που υπάρχουν στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, θα δώσουν φέτος τη μάχη των σπουδαστικών και φοιτητικών εκλογών τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ.

Η δράση της Οργάνωσης στην πορεία προς τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές ήταν αντικείμενο της συζήτησης, που έγινε στην 20ή Σύνοδο του ΚΣ της ΚΝΕ που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο. Η συνεδρίαση ασχολήθηκε, επίσης, με ζητήματα προετοιμασίας του 22ου Φεστιβάλ.

Στην απόφασή του, ειδικά για τις φοιτητικές εκλογές, το ΚΣ τονίζει ότι αυτές θα διενεργηθούν σε ένα έντονο πολιτικό κλίμα, ευνοϊκό για τις θέσεις της Οργάνωσης, το οποίο ανοίγει ταυτόχρονα νέες μεγάλες δυνατότητες, που η οργανωμένη παρέμβαση των μελών και φίλων της ΚΝΕ μπορεί να το μετατρέψει σε συσπείρωση γύρω από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΠΚΣ).Η δράση των Κνιτών αυτή την περίοδο, τονίζει το ΚΣ, μπορεί να αναδείξει της υπεροχή των ΠΚΣ έναντι των υπολοίπων, σαν τη μοναδική αριστερή, αγωνιστική δύναμη, αλλά και να καλύψει τους φιλόδοξους στόχους της Οργάνωσης, για διπλασιασμό της περσινής ανόδου των ΠΚΣ σε ψήφους, δυναμώνοντας παράλληλα τις γραμμές της ΚΝΕ.

Νέες δυνατότητες

Αναλυτικότερα, στην απόφαση σημειώνεται ότι οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές είχαν και έχουν ευρύτερη πολιτική σημασία, καθώς απηχούν, στον έναν ή άλλο βαθμό, τους συσχετισμούς και τους προσανατολισμούς της νέας γενιάς. Φέτος, τονίζεται, οι φοιτητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν έπειτα από μια πλούσια αγωνιστική χρονιά, που έδειξε ότι απέναντι στα προβλήματα που συσσωρεύονται υπάρχει η δυνατότητα να αναπτύσσονται οι αντιστάσεις, να εκφράζονται με μαζικούς αγώνες. Αγώνες, όπου παρουσιάστηκαν νέα, ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, όπου το πρόβλημα των συσχετισμών αναδείχτηκε έντονα σαν ανασταλτικό στοιχείο στην οργάνωση, τον συντονισμό και την προοπτική των αγώνων.

Το ΚΣ επισημαίνει ότι οι φοιτητικές εκλογές θα διενεργηθούν σ' ένα έντονο πολιτικό κλίμα, ευνοϊκό για τις θέσεις της ΚΝΕ, και ότι ανοίγουν νέες μεγάλες δυνατότητες, που η οργανωμένη παρέμβαση της ΚΝΕ μπορεί να τις μετατρέψει σε συσπείρωση γύρω από τις ΠΚΣ.

Ενταση της επίθεσης

"Τη χρονιά που μας πέρασε, τονίζει το ΚΣ της ΚΝΕ, όχι μόνο χειροτέρεψαν τα ήδη οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια προσπάθεια να ξεθεμελιωθεί ό,τι έχει απομείνει από τον ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος με μια δέσμη μέτρων που εξαπέλυσε το υπουργείο.

Ο στόχος είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα, με κυρίαρχο ρόλο του μεγάλου κεφαλαίου, ένα αρθρωτό εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της γνώσης και της παιδείας, με ένταση της χειραγώγησης μέσα από το περιεχόμενο των σπουδών, της καλλιέργειας της "ευρωπαϊκής συνείδησης" και των αξιών της άρχουσας τάξης".

Οι σελίδες της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία, τονίζεται στην ανακοίνωση, διαγράφουν ακόμα πιο καθαρά τον ορίζοντα της στρατηγικής του κεφαλαίου και καταλήγουν στο σύνθημα: Σπάστε, διαμελίστε, συντρίψτε, όχι μόνο τις δομές, τους τίτλους σπουδών, τη λειτουργία του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος, προκειμένου να φτιάξουμε το νέο ευέλικτο σύστημα της τμηματικής διά βίου και εξατομικευμένης απόκτησης δεξιοτήτων, όπου εμείς οι επιχειρήσεις θα έχουμε το πάνω χέρι. Προστάζουν να αναλάβει η "ιδιωτική πρωτοβουλία" την κύρια ευθύνη όλης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Πάλη για μια καλύτερη κοινωνία

"Η πάλη για μια καλύτερη παιδεία είναι πάλη για μια καλύτερη κοινωνία", τονίζει το ΚΣ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι "ΠΚΣ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να δώσει ώθηση σ' αυτή την πάλη, γιατί αναδεικνύουν πρώτα απ' όλα τον ένοχο γι' αυτήν την κατάσταση, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κυβερνήσεις που υλοποιούν τις κατευθύνσεις τους, κι όχι ο "κακός καθηγητής" ή έστω ο "κακός υπουργός"". Οι ΠΚΣ δείχνουν "πως, όσο βαθύτερα μπαίνουμε στη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο τα πράγματα θα χειροτερεύουν, πως η "προσαρμογή" στην ευρωπαϊκή προοπτική είναι προσαρμογή στην καταστροφή. Καλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι η διόγκωση της ανεργίας, η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η τραγική χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου, οι εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή".

Στην απόφαση σημειώνεται και ο αποπροσανατολιστικός ρόλος των άλλων δυνάμεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίες, όπως σημειώνεται, "με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στηρίζουν τη σημερινή πολιτική: Αποκρύπτουν τον ένοχο, υπονομεύουν τη μαζική ενωμένη δράση και τους συλλόγους, συσκοτίζουν τη διέξοδο, την ανάγκη συμπαράταξης με το εργατικό λαϊκό κίνημα. Κοινός τόπος όλων, η λογική του "ανεξάρτητου", "μακριά από τα κόμματα", "αυτόνομου φοιτητικού κινήματος"".

Στόχοι μέχρι τις εκλογές

Βάζοντας τους στόχους για το διάστημα μέχρι τις φοιτητικές εκλογές, το ΚΣ τονίζει ότι όλη η δράση της Οργάνωσης πρέπει να ανταποκριθεί, "τόσο στις ανάγκες, όσο και στις δυνατότητες που υπάρχουν, εντείνοντας την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση, στοχεύοντας στη συνέχιση της ανάπτυξης αγώνων, μετά την εξεταστική, φτάνοντας στις φοιτητικές εκλογές μέσα από διαδικασίες κινήματος. Με πρωτοβουλίες μέσα στις σχολές και στους συλλόγους, την αποτελεσματική ζύμωση - προπαγάνδα, την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση πάνω στις θέσεις μας, αναδεικνύοντας την υπεροχή των ΠΚΣ σαν τη μοναδική αριστερή αγωνιστική δύναμη, την κάλυψη των φιλόδοξων στόχων, που βάζουμε για διπλασιασμό της περσινής ανόδου σε ψήφους μέσω της συγκρότησης των αγωνιστικών ψηφοδελτίων των ΠΚΣ, δυναμώνοντας παράλληλα τις γραμμές μας".

Το Φεστιβάλ

Το ΚΣ, εξετάζοντας το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του 22ου Φεστιβάλ, κατέληξε ότι η καλοκαιρινή φεστιβαλική δραστηριότητα της Οργάνωσης μπορεί να γίνει μια μεγάλη πλατιά πολιτική και πολιτιστική παρέμβαση της ΚΝΕ, όπου, με τη συμμετοχή της νεολαίας, να αποκαλυφθεί και να καταγγελθεί ο ιμπεριαλισμός, η νέα τάξη του πολέμου και της εξάρτησης, του Μάαστριχτ, της αντιδραστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, των πολυεθνικών και των πολιτικών δυνάμεων που τις υπηρετούν.

"Να γίνει μια δυναμική ιδεολογική αντεπίθεση κατά των συντηρητικών αντιλήψεων και ιδεολογιών, που τα κόμματα και οι μηχανισμοί της άρχουσας τάξης καλλιεργούν και προβάλλουν στη νεολαία, που θα καταλήγει στην επιτακτική ανάγκη δυναμώματος των αγώνων και των συλλογικών διεργασιών της νεολαίας για την ειρήνη και τα δικαιώματά της. Στην ενίσχυση των αντιιμπεριαλιστικών διαθέσεών της, την ισχυροποίηση του κινήματός της και τη συνειδητοποίηση για την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, στη μαζική συστράτευση με το ΚΚΕ και την ένταξή της στην ΚΝΕ".

Ο στόχος της Οργάνωσης για το 22ο Φεστιβάλ, σημειώνεται, δεν μπορεί να είναι άλλος από το να ξεπεραστεί η επιτυχία του 21ου Φεστιβάλ σε όλους τους δείκτες, τόσο κατά την προφεστιβαλική δραστηριότητα, όσο και στο κεντρικό Φεστιβάλ. Το ΚΣ θέτει συγκεκριμένα ως στόχους:

  • Το ακόμα μεγαλύτερο άπλωμα και αύξηση του αριθμού των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.
  • Την αύξηση της συμμετοχής των νέων στις εκδηλώσεις, της συσπείρωσης και της έκφρασής τους στις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του.
  • Την πολυμορφία και πολυθεματικότητα των πρωτοβουλιών και των εκδηλώσεων. Τη βελτίωση της ποιότητας, της μορφής, του αρμονικού δεσίματος της πολιτιστικής με την πολιτική και ιδεολογική μας παρέμβαση, του ειδικού ή τοπικού προβλήματος με το γενικό, την ανάδειξη των συλλογικών διεργασιών και αγωνιστικών διαθέσεων της νεολαίας του χώρου.
  • Το κέρδισμα με το ΚΚΕ, τη μαζικοποίηση της ΚΝΕ, το δυνάμωμα της συλλογικής δράσης και της παρέμβασης των ΟΒ και το δέσιμο με τους νέους του χώρου της. Τη βελτίωση των οικονομικών της Οργάνωσης.

Για το Κεντρικό Φεστιβάλ, το ΚΣ αποφάσισε να είναι και φέτος 4ήμερο και να διεξαχθεί στις 19 - 20 - 21 - 22 Σεπτέμβρη. Προπαρασκευαστική επιτροπή θα δουλέψει πάνω στην προετοιμασία του προγράμματος, της θεματολογίας, των αφιερωμάτων και των τεχνικών ζητημάτων.

Για την προφεστιβαλική δραστηριότητα, το ΚΣ, στην απόφασή του, τονίζει ότι η κάθε προφεστιβαλική εκδήλωση πρέπει να συνθέτει και να εμπεριέχει και τα τρία στοιχεία (πολιτιστική δημιουργία, αγωνιστική πρόταση, πολιτική - ιδεολογική παρέμβαση), να ξετυλίγει τη συλλογική και δημιουργική πρωτοβουλία των μελών μας, να προσελκύει και να αναδεικνύει τις συλλογικές δημιουργικές και αγωνιστικές δραστηριότητες των νέων, να βοηθάει να δημιουργηθούν, να αναπτυχθούν. Φέτος, το ξεκίνημα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων θα γίνει από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Στις μεγάλες σχολές και συγκροτήματα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ως τα τέλη Μάη.

Η καθιερωμένη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της Οργάνωσής μας, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια σαν μια σημαντική πρωτοβουλία και είναι ο πρώτος μεγάλος σταθμός της καλοκαιρινής δράσης, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 5 - 6 - 7 Ιούλη, θέτοντας στο κέντρο της επίθεσής μας την εγκατάσταση των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, δυναμώνοντας την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη, την πάλη, για Βαλκάνια ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ