Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
3ο "Πάρτε τον αγώνα στα χέρια σας"

Προκήρυξη της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υγειονομικών", ενόψει των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ

"Λύση στα προβλήματά μας υπάρχει μόνο μέσα από τον ενωμένο, ταξικό, παρατεταμένο αγώνα. Αγώνας, που να απαιτεί ουσιαστικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό. Τέτοιου είδους αγώνες προτείναμε και απέρριψε η γνωστή πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ", τονίζει σε προκήρυξή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) ενόψει των κινητοποιήσεων που ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ. Πρόκειται για την πεντάωρη στάση εργασίας (10πμ-3μμ) στις 6 του Μάρτη και την τετραήμερη απεργία (11-14 του Μάρτη).

Για να αναπτυχθούν τέτοιοι αγώνες, τονίζει η ΔΕΥ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών και στην Ομοσπονδία και στα Σωματεία. "Με τέτοιες ηγεσίες σαν τις σημερινές, που το μόνο θέλουν και κάνουν είναι να βάζουν "πλάτη" να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική με το λιγότερο δυνατό κόστος για την κυβέρνηση, δε θέλουν και δεν μπορούν να αγωνιστούν".

Η ΔΕΥ, αναφερόμενη στην πρόσφατη συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή, επισημαίνει ότι αποκαλύφθηκε πως είναι "παραμύθια της Χαλιμάς τα περί "κεντροαριστερού" προσώπου της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη". Η συνάντηση, συνεχίζει η ΔΕΥ, έδειξε πως κι αυτός ο υπουργός και η κυβέρνησή του συνεχίζουν την ίδια πολιτική της λιτότητας, της περιφρόνησης των προβλημάτων των υγειονομικών, των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα υγείας, της αύξησης των υπερκερδών των μεγαλοεργολάβων της υγείας και των βιομηχάνων.

Η ΔΕΥ καταγγέλλει και τη στάση που κράτησε στη συνάντηση η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ. "Η ΠΑΣΚΕ με τη συναίνεση της ΔΑΚΕ και της Πρωτοβουλίας ("ΣΥΝ") - σημειώνει - που δεν είδαν πουθενά απώλειες για να διεκδικήσουν, που θεωρούν αμυντική την ΑΤΑ για να τη διεκδικήσουν, που θεωρούν αναπότρεπτη την αντιλαϊκή πολιτική του 2,5+2,5%, επαναβεβαίωσαν στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 20/2/96 την επιμονή τους να αρνούνται τους αγώνες για τα ουσιαστικά προβλήματα". Κατηγορεί τους "κυβερνητικούς συνδικαλιστές" πως αποφάσισαν κάποιες κινητοποιήσεις απονευρωμένες από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.

Η ΔΕΥ τονίζει πως επιδιώκεται η αντιπαράθεση των υγειονομικών με τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους, αντί να αναπτύσσεται αλληλεγγύη και ενότητα, που είναι απαραίτητη για να "σπάσει" η κυβερνητική αδιαλλαξία και ο αυταρχισμός. Κατηγορεί την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ ότι "συμφωνούν ξεδιάντροπα στην επιβολή νέων οικονομικών βαρών και περικοπών στους εργαζόμενους, ώστε να... βρεθούν χρήματα για να χορηγηθεί κάποιο νοσοκομειακό επίδομα. Και η ξεδιαντροπιά τους φτάνει στο να βάζει και διλήμματα από πάνω ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δηλαδή αν θα δεχτούν οι υγειονομικοί το νοσοκομειακό επίδομα ή θα διεκδικηθεί το υπόλοιπο 45% του επιδόματος των 18.000 δραχμών".

Η ΔΕΥ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση των κινητοποιήσεων, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους και να προστατέψουν τις κινητοποιήσεις απ' τον εκφυλισμό και την υπονόμευση.

Τα κύρια αιτήματα, που προβάλλει η ΔΕΥ, είναι: Κάλυψη των απωλειών του εισοδήματος σε ποσοστό 30%. Νομοθετική κατοχύρωση γνήσιας ΑΤΑ. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μείωση των ωρών εργασίας. Αμεση καταβολή του υπολοίπου 45% των αναδρομικών απ' το επίδομα των 18.000 δραχμών. Επέκταση του ειδικού επιδόματος και αδείας σε όλους και όχι μόνο στις ειδικές μονάδες και τα χειρουργεία. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ