Με ιλιγγιώδη ποσά από το ελληνικό δημόσιο έχει "προικοδοτηθεί" το Μέγαρο Μουσικής, με αποτέλεσμα ο μεγαλοεπιχειρηματίας Χρ. Λαμπράκης να μπορεί να παρουσιάζεται ως "εθνικός ευεργέτης" και προσωποποίηση της "θαυματουργού" ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Μετά από ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακας - οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν πόσα χρήματα έχουν διατεθεί ως τώρα στο Μέγαρο Μουσικής - και με βάση τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών προκύπτει ότι μέχρι σήμερα το σύνολο των επιχορηγήσεων του ελληνικού δημοσίου για το "Μέγαρο" ξεπερνούν τα 31,5 δισεκατομμύρια δραχμές! Αν σ' αυτά προστεθούν η αξία του τμήματος του Πάρκου Ελευθερίας - που παραχωρήθηκε δωρεάν στο Μέγαρο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εκτιμάται σε 5 δισεκατομμύρια δραχμές - καθώς και τα 10,5 δισεκατομμύρια που προγραμματίζονται να διατεθούν από το Β Πακέτο Ντελόρ για την κατασκευή του γκαράζ και του Συνεδριακού Κέντρου, καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε πλέον για ένα... διαρκές σκάνδαλο.
Συγκεκριμένα, απαντώντας, στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή στις 26 Γενάρη 1996 οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ, ο υπουργός Πολιτισμού Στ. Μπένος αναφέρει ότι δόθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 15.700.000.000 "για την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και τη μετατροπή ενός ακαλαίσθητου "γιαπιού" σε ένα μεγαλοπρεπές και λειτουργικότατο κτίριο". Παράλληλα, επισημαίνει ότι το υπουργείο Πολιτισμού επιχορηγεί τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) από το 1991 έως σήμερα και έχουν δοθεί συνολικά 11,5 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου. Μάλιστα ο Στ. Μπένος βρήκε και το... κουράγιο να υποστηρίξει ότι "η κρατική επιχορήγηση, αναλογικά με τον όγκο και την ποιότητα του παραγόμενου έργου, δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη κατά δικαία και αντικειμενική κρίση"...
Από την απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ωστόσο, τα ποσά αυτά αποκαλύπτεται ότι είναι ακόμα μεγαλύτερα. Ο υφυπουργός Χ. Πάχτας - αυτός απέφυγε να σχολιάσει, αλλά και να δικαιολογήσει τα υπέρογκα ποσά - αναφέρει στην απάντησή του ότι στη δεκαετία 1985-1995 το ελληνικό δημόσιο επιχορήγησε τον ΟΜΜΑ, για την αποπεράτωση του κτιρίου και τον εξοπλισμό του, με το ποσό των 23,45 δισ. δραχμών. Στα έτη 1993 και 1994 διατέθηκαν από το δημόσιο για την απαλλοτρίωση τμήματος του Πάρκου Ελευθερίας και την εκσκαφή για το γκαράζ 2,59 δισ. δραχμές, ενώ μόνο το 1990 διατέθηκαν για λειτουργικά έξοδα στο Μέγαρο 400 εκατομμύρια δραχμές. Κανένας υπουργός, πάντως, δεν αναφέρει τα ποσά που διατέθηκαν για λειτουργικά έξοδα τα επόμενα χρόνια (1991-1995), που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ίδιου του Μεγάρου ξεπερνούν το ένα δισ. το χρόνο... Οσο για τον Κ. Λαλιώτη αναφέρει στην απάντησή του ότι από το ΥΠΕΧΩΔΕ διατέθηκε τον Ιούνιο του 1993 το ποσό των 2 δισ. δραχμών, περίπου, για την απαλλοτρίωση της έκτασης στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου Ελευθερίας.
Μία ακόμα διάσταση του σκανδάλου παρουσίασε χτες η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας που αποκαλύπτει πως πέρα από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων, που δίνονται από το κράτος απλόχερα στον ΟΜΜΑ, υπάρχει και πρόβλημα εξαπάτησης. Σύμφωνα με την καταγγελία, το Μέγαρο Μουσικής παρουσίασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας διαφορετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από αυτή που εγκρίθηκε, χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος από τον νομάρχη Αθήνας, Δ. Ευσταθιάδη. "Ο,τι αφορά αυτή την υπόθεση, θα εκτεθούν λεπτομερειακά από τους δικηγόρους μας κατά τη συζήτηση της προσφυγής στο ΣτΕ, την οποία έχουμε ζητήσει να επισπευσθεί", υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή. Και καταλήγει η ανακοίνωσή της: "Μετά απ' όλα αυτά αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως το συντελούμενο έγκλημα στο Πάρκο Ελευθερίας είναι κατά της ζωής των πολιτών, απόλυτα επιβλαβές για τα οικονομικά του κράτους, ανήθικο ως προς την αντιμετώπιση της φύσης, προκλητικά παράνομο, ενώ καταδεικνύει περίτρανα την ανοησία της ανεξέλεγκτης εξουσίας. Για αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει να γίνει και εμείς θα φροντίσουμε γι' αυτό!".