Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ

Το μανδύα του "Ρομπέν των δασών", που θέλει να προστατεύσει τους καταναλωτές από την αισχροκέρδεια - στην οποία επιδίδονται με άνεση, μετά την απελευθέρωση των τιμών και γενικότερα της αγοράς - φόρεσε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, που είναι αρμόδια και για θέματα αγοράς του πρώην υπουργείου Εμπορίου. Επιχειρώντας να δείξει το νέο "ύφος" και "ήθος" της κυβέρνησης Σημίτη, στην πρώτη συνέντευξή της στους συντάκτες του πρώην υπουργείου Εμπορίου, η υπουργός δήλωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητές της είναι η προστασία του καταναλωτή από επιχειρηματίες κάθε κλάδου, που επιδίδονται στο σπορ της αισχροκέρδειας.

Προχτές, η κ. Βάσω Παπανδρέου επανήλθε δριμύτερη, και στη δεύτερη συνέντευξή της ομολόγησε - με δημόσιες δηλώσεις της στους δημοσιογράφους - ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιριών πετρελαιοειδών υπερδιπλασιάστηκαν στο διάστημα από το Μάρτη του 1992, που θεσμοθετήθηκε η απελευθέρωση των τιμών στα καύσιμα, μέχρι σήμερα.Και για να γίνει πειστική, η κυρία υπουργός έδωσε και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, προκύπτει πως από το Μάρτη του 1992 μέχρι σήμερα:

  • Η τιμή προ φόρων της βενζίνης σούπερ αυξήθηκε κατά 11,96%, οι φόροι των καυσίμων κατά 36,36%, το κόστος κτήσης για τις εταιρίες αυξήθηκε κατά 31,02% ενώ τα κέρδη των ίδιων των εταιριών από τη διακίνηση αυξήθηκαν κατά 119%!
  • Το μεικτό κέρδος των εταιριών για τη βενζίνη σούπερ ήταν 4.777 δρχ. ανά 1.000 λίτρα, ενώ σήμερα ξεπερνά τις 13.500 δρχ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η υπουργός Ανάπτυξης παραδέχτηκε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και... απείλησε με την επιβολή ανώτατων τιμών λιανικής και πρόστιμα, αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού - στην οποία έστειλε το σχετικό φάκελο με τις τιμές καυσίμων - διαπιστώσει παραβίαση των "κανόνων ανταγωνισμού".

Τις δημόσιες ομολογίες της κ. υπουργού, για την αισχροκέρδεια που τροφοδότησε η πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς πετρελαιοειδών, τις βιώνουν καθημερινά οι καταναλωτές, οι οποίοι ακριβοπληρώνουν τα καύσιμα για να θησαυρίζουν οι εταιρίες καυσίμων. Ομως, η αισχροκέρδεια στα καύσιμα και σε άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης δεν αντιμετωπίζεται με πυροσβεστικά μέτρα, στα οποία καταφεύγει κατά διαστήματα η κυβέρνηση για λόγους εντυπωσιασμού. Και τέτοιου χαρακτήρα είναι τα μέτρα για την παραπομπή εταιριών πετρελαιοειδών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ή ακόμη για την επιβολή ανώτατων τιμών, που απείλησε να πάρει η κ. Παπανδρέου ενάντια στις εταιρίες πετρελαιοειδών, οι οποίες... νοθεύουν τους κανόνες της... ελεύθερης αγοράς.

Το γεγονός ότι τα μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας στα καύσιμα, που απείλησε να πάρει η κ. Παπανδρέου, είναι ημίμετρα και δεν αντιμετωπίζουν την καταλήστευση των εργαζομένων από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές, επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εμπειρία. Ανάλογα μέτρα είχε πάρει και η κυβέρνηση της ΝΔ, που είχε παραπέμψει πριν 4 χρόνια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ορισμένες εταιρίες πετρελαιοειδών και είχε επιβάλει πλαφόν στις τιμές καυσίμων. Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού "λάδι" οι εταιρίες, που είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία για αισχροκέρδεια στα καύσιμα.

Με τον "αέρα" του νικητή και επικαλούμενοι το "προηγούμενο" πόρισμα τις Επιτροπής Ανταγωνισμού, που τους απάλλαξε από την κατηγορία της αισχροκέρδειας, οι εκπρόσωποι των εταιριών πετρελαιοειδών συνέχισαν να "φουσκώνουν" ανεξέλεγκτα τις τιμές και τα κέρδη, αλλά και να δηλώνουν προκλητικά πως και τώρα θα βγουν "λάδι". Και έχουν δίκιο οι πετρελαιάδες να μην ανησυχούν ούτε τώρα από τις φοβέρες της υπουργού Ανάπτυξης, ότι θα τους τιμωρήσει επειδή αισχροκερδούν, με την παραπομπή τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί έχουν το νόμο με το μέρος τους.

Δεν παρανομούν. Αισχροκερδούν νόμιμα. Με τις "πλάτες" του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων, που τους έχει λύσει στην κυριολεξία τα χέρια, "φουσκώνουν" τις τιμές και αυξάνουν προκλητικά τα περιθώρια κέρδους τους με το "έτσι θέλω". Με τις "πλάτες" του νόμου βγήκαν και χτες οι εκπρόσωποι των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και δήλωναν βέβαιοι πως και πάλι θα βγουν "λάδι" από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία τους παρέπεμψε η κ. Παπανδρέου, θέλοντας έτσι να εξωραϊσει το "κοινωνικό προφίλ" της κυβέρνησης Σημίτη.

Και δεν έχουν άδικο. Οσο η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει με ημίμετρα και πυροσβεστικά μέτρα την αισχροκέρδεια στην αγορά, οι καταναλωτές θα πληρώνουν για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Και οι προχτεσινές δηλώσεις της Β. Παπανδρέου έδειξαν την απροθυμία της κυβέρνησης Σημίτη να θίξει τη γενεσιουργό αιτία της αισχροκέρδειας, που είναι το νομοθετικό πλαίσιο για την "απελευθέρωση" των τιμών και της αγοράς. Το νομοθετικού πλαίσιο, που επιτρέπει τόσο στις εταιρίες υγρών καυσίμων, όσο και στους μεγαλοεπιχειρηματίες άλλων κλάδων να αισχροκερδούν, διαμορφώνοντας ανεξέλεγκτα τις τιμές, με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Και αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε θέλει, ούτε μπορεί να το αλλάξει, γιατί δεν τολμά να έρθει σε ρήξεις με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Και έχουν δίκιο οι πετρελαιάδες να μην ανησυχούν ούτε τώρα από τις φοβέρες της υπουργού Ανάπτυξης, ότι θα τους τιμωρήσει επειδή αισχροκερδούν, με την παραπομπή τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί έχουν το νόμο με το μέρος τους


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ