Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο

Στις 7-8 Μάρτη οι αγρότες και των τεσσάρων νομών θα αποκλείσουν τους βασικούς επαρχιακούς οδικούς κόμβους και την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Μάρτη, οι αγρότες και των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, θ' αποκλείσουν τους βασικούς επαρχιακούς οδικούς κόμβους και την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Λάρισα. Το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων θα είναι το ίδιο μ' αυτό του περσινού αγροτικού ξεσηκωμού που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα, αφού κανένα από τα αιτήματα των αγροτών δεν ικανοποιήθηκε και κανένα από τα προβλήματά τους δε λύθηκε. Την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στη Λάρισα, στην οποία καλούνται να πάρουν μέρος, μαζί με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και εκπρόσωποι των Ενώσεων Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας.

Στις ομιλίες τους στη χτεσινή σύσκεψη τ' αγροτικά στελέχη της Θεσσαλίας επισήμαναν ότι μετά τα προειδοποιητικά αγροτικά νομαρχιακά συλλαλητήρια, που προηγήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, οι αγρότες προχωρούν ένα ακόμα βήμα, κλιμακώνοντας τον αγώνα και αλλάζοντας τη μορφή πάλης τους - με αποκλεισμούς των εθνικών δρόμων - ώστε να πιέσουν περισσότερο την κυβέρνηση να δώσει, επιτέλους, λύσεις στα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων αγροτικών στελεχών, τονίστηκε ότι η απόφαση των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων - ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ - να προκηρύξουν μονοήμερη πανελλαδική κινητοποίηση για τις 8 Μάρτη, αποσκοπεί στην "πλαγιοκόπηση" του αγώνα της αγροτιάς, στην υπονόμευση των κινητοποιήσεων που είχαν αναγγελθεί ότι θ' ακολουθήσουν τα προειδοποιητικά συλλαλητήρια και στη διάσπαση της ενότητας του αγροτικού κινήματος.

Στην εισήγησή του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, επισήμανε ότι οι αγρότες ξαναβγαίνουν στους δρόμους, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματά τους και τόνισε ότι κι αυτός ο αγώνας θα είναι ενωτικός, διότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και είναι κοινά για όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Υπογράμμισε ότι η απόφαση των τριτοβάθμιων οργανώσεων πάρθηκε χωρίς να συνεδριάσουν τα διοικητικά τους συμβούλια και να ενημερωθούν τα δευτεροβάθμια όργανα, δεν αναφέρονται σ' αυτή ούτε οι μορφές πάλης που θα χρησιμοποιηθούν - απλώς αναφέρεται κάτι για διαδηλώσεις - ούτε τα αιτήματα της αγροτιάς κι αποσκοπεί στον περιορισμό των αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου, ώστε να μην θιγεί στην ουσία της η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Θύμισε ότι στον περσινό ξεσηκωμό του Μάρτη οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων "πετροβολούσαν" τους ξεσηκωμένους αγρότες, τις κινητοποιήσεις του περασμένου Νοέμβρη τις υπονόμευσαν "εκ των έσω" και κάθε φορά που η ΕΕ έπαιρνε μέτρα κατά των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, τα χειροκροτούσαν. Τέλος, επισήμανε ότι οι δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις σέβονται τα τριτοβάθμια όργανα σαν θεσμό, αλλά δεν αποδέχονται τη συμβιβαστική λογική και την υπονομευτική πρακτική των προσώπων που σήμερα απαρτίζουν τις ηγεσίες τους.

Ο Β. Μπούτας,πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε ότι η αγωνιστική έκρηξη των αγροτών, που βιώνουν προβλήματα "ζωής ή θανάτου" έρχεται και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει. Οσο δε αφορά στη μορφή του αγώνα, υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος για ν' ακουστεί σήμερα η φωνή του αγροτικού κινήματος και να πιεστεί η κυβέρνηση να προβάλει αντίσταση στην ΕΕ και να δρομολογήσει λύσεις στα προβλήματα, είναι ο αποκλεισμός των δρόμων με τ' αγροτικά μηχανήματα.

Ο Σπ. Τσιοτινός,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", επισήμανε ότι ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής είναι αποφασισμένος να παλέψει "με νύχια και με δόντια" για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής που συρρικνώνεται συνεχώς και για την υπεράσπιση του εισοδήματός του που έχει πληγεί καίρια. Τόνισε πως αυτές τις αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς είναι υποχρεωμένοι να τις εκφράσουν οι συνεπείς συνδικαλιστές και τα ταξικά συνδικαλιστικά τους όργανα, αφού οι τριτοβάθμιες οργανώσεις δεν ανταποκρίνονται σ' αυτό το καθήκον και συμβαδίζουν με την κυβερνητική πολιτική και τις επιταγές της ΕΕ.

Την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια επαφή και συνεννόηση με την ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ, πριν το ξεκίνημα της κινητοποίησης, υποστήριξε ο Β. Ζαρκάδας,πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας. Αποψη με την οποία διαφώνησαν άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας της Μαγνησίας και η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων στελεχών που πήραν στη συνέχεια το λόγο και υπογράμμισαν ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας προχωρούν στο δρόμο που αποφάσισαν κι αν θέλουν οι τριτοβάθμιες οργανώσεις ας συμπορευτούν, χωρίς, όμως, να τον υπονομεύουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ