Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δικαίωμα των πολιτών η έκφραση γνώμης

Πρωτοβουλία δημάρχων που υποστηρίχτηκαν από το ΚΚΕ, για συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια του κειμένου της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Απάντηση στη μονόπλευρη ενημέρωση, που επιχειρεί η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, η οποία αξιώνει από τους ΟΤΑ να υπογράψουν εν λευκώ κείμενο θαυμασμού της Συνθήκης του Μάαστριχτ

Μπορεί τα οξυμένα προβλήματα των ΟΤΑ να μένουν εκτός ενδιαφέροντος της Διοικούσας Επιτροπής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τα ζητήματα της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τα οποία η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ εμφανίζεται να ασχολείται με εξαιρετική επιμέλεια. Εκπληκτοι, ο ένας μετά τον άλλον, οι πρόεδροι των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων όλης της χώρας παραλαμβάνουν αυτές τις μέρες μια επιστολή της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, η οποία τους καλεί να υπογράψουν μέχρι τις 29 Φλεβάρη ένα κείμενο, που η ίδια έχει ήδη εγκρίνει και αφορά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του Μάρτη, που θα γίνει με αντικείμενο την αναθεώρηση διατάξεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Το κείμενο δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η έκκληση προς τη Διακυβερνητική που ετοίμασε η Επιτροπή του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης. Με αυτό εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των δήμων, των κοινοτήτων, των νομών και των περιφερειών να εκφράζουν την αγαλλίασή τους για τις "προοδευτικές προτάσεις που έγιναν στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση", να δηλώνουν δηλαδή ευχαριστημένοι για τις ήδη ορατές στη δράση της Αυτοδιοίκησης καταστροφικές πολιτικές που επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ!

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι τελικά από τους αιρετούς θα δεχτούν να φορέσουν το "κοστούμι" που τους ετοίμασε η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, σημειώνουμε όμως το γεγονός ότι η ΚΕΔΚΕ δε ζητάει καν να τεθεί για συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια το κείμενο που έστειλε. Δίνει εντολή μόνο να υπογραφεί! Κι αυτό, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε ανάπτυξη ένα κίνημα, στο οποίο μετέχουν και εκπρόσωποι των ΟΤΑ, που ζητάνε να γίνει και στη χώρα μας τουλάχιστον δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ.

Απαντώντας στην προκλητική ενέργεια της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, εφτά δήμαρχοι της Αττικής, που υποστηρίχτηκαν από το ΚΚΕ, απευθύνονται με επιστολή τους σε όλους τους δημάρχους και κοινοτάρχες της χώρας, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:

"Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελεί προνομιακό χώρο συμμετοχής των πολιτών στα δρώμενα. Αυτό δεν είναι απλά κοινά αποδεκτό από τα εκλεγμένα όργανα και τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, αλλά αποτελεί διαρκή επιδίωξη της κάθε ενέργειάς τους. Η συμμετοχή των έγκαιρα, έγκυρα και ολοκληρωμένα ενημερωμένων πολιτών αποτελεί βασικό στοιχείο της δημοκρατίας. Η συμμετοχή αυτή αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία όταν πρόκειται για κρίσιμο εθνικό θέμα. Η διακίνηση από την ΚΕΔΚΕ της έκκλησης του Συμβουλίου των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης αποτελεί μονόπλευρη πληροφόρηση και μάλιστα όχι για τα τεκταινόμενα, αλλά για τα μέλλοντα. Αυτή η ενέργεια βρίσκεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις "για αποφάσεις κοντά στον πολίτη", "για διαφανή τρόπο λήψης των αποφάσεων", για "θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών" που αναφέρονται και στο κείμενο αυτό" (σ.σ. που μοίρασε η ΚΕΔΚΕ).

"Πιστεύουμε, συνεχίζουν οι εφτά δήμαρχοι απευθυνόμενοι στους συναδέλφους τους, ότι θα συμφωνείτε, πως και οι Ελληνες έχουν το δικαίωμα να ενημερωθούν και εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως έγινε σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Και με αυτήν την πίστη, καλούν τους δημάρχους και κοινοτάρχες να κάνουν συζήτηση στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, με βάση και το κείμενο της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, το οποίο τους έχει σταλεί ήδη. "Ελπίζουμε, καταλήγουν οι δήμαρχοι, η απόφαση να δικαιώνει τη θέση ότι: Η έκφραση της γνώμης του πολίτη είναι και αναγκαία και αναφαίρετο δικαίωμά του"!

Η επιστολή υπογράφεται από τους δημάρχους: Ταύρου Βακαλόπουλο Παναγιώτη, Πετρούπολης Γιώγο Γιώργο, Ελληνικού Κορτζίδη Κώστα, Ζεφυρίου Λιάρο Κώστα, Περάματος Πατσιλινάκο Γιάννη, Βύρωνα Ρογκάκο Νίκο, Λυκόβρυσης Σκαμάκη Χρήστο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ