Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιδιαίτερη προσοχή στα θαλασσινά

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Τα "μάτια τους τετρακόσια" πρέπει να έχουν οι καταναλωτές αυτές τι μέρες. Χρήσιμες οδηγίες για αυτό δίνουν η Αγορανομία, η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ.

Οσον αφορά τη λαγάνα θα πρέπει να προσέχουμε το καλό ψήσιμο για να αποφύγουμε πιθανούς στομαχόπονους. Για τη μυρουδιά του ταραμά αναφέρει πως θα πρέπει να είναι ευχάριστη και το χρώμα του θαμπό και κοκκινωπό. Στα τυποποιημένα τουρσιά να αναγράφονται ο τρόπος συντήρησής τους και το καθαρό βάρος τους. Οι ελιές,που είναι κατ' εξοχήν νηστίσιμες, θα πρέπει να διατίθενται με την ονομασία που να δείχνει το είδος, δηλαδή "τσακιστές", "θρούμπες" ή την προέλευση "Καλαμών", "Αμφίσσης". Με τις ελιές χύμα, πρέπει να προσέχουμε τους χώρους διάθεσης, να είναι καθαροί και να μην έρχονται σε επαφή με έντομα και σκόνη.

Πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στην αγορά των θαλασσινών, που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος στο σαρακοστιανό τραπέζι. Τα νηστίσιμα της θάλασσας χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Τα μαλακόστρακα (αστακοί, καραβίδες, γαρίδες, καβούρια), τα μαλάκια (στρείδια, αχιβάδες, μύδια, πίνες, κοχύλια, πεταλίδες κ. ά.) και τα κεφαλόποδα (χταπόδια, μοσχοχτάποδα - κοινώς μόσχοι ή μελιδόνες - σουπιές, καλαμάρια, θράψαλα).

Ολα αυτά είναι πλούσια σε ελεύθερα αμινοξέα, προσβάλλονται ευκολότερα από βακτήρια και έχουμε έτσι τη γρήγορη αλλοίωσή τους και την έντονη κακοσμία τους.

Τα φρέσκα οστρακοειδή χαρακτηρίζονται από την υγρασία και τη στιλπνάδα (γυαλάδα) που υπάρχουν στο όστρακο, ενώ στα μπαγιάτικα και αλλοιωμένα το όστρακο είναι ξερό, θαμπό και γλοιώδες. Στα φρέσκα η μυρωδιά είναι ελαφριά και ευχάριστη, ενώ στα μπαγιάτικα βαριά και δυσάρεστη.

Στους φρέσκους αστακούς, τις καραβίδες και τις γαρίδες, τα πόδια και η ουρά τους είναι κολλημένα στο κυρίως σώμα και δε φαίνονται οι μεμβράνες στις αρθρώσεις. Το αντίθετο συμβαίνει στα μπαγιάτικα. Το κρέας τους όταν είναι φρέσκα έχει υγρασία, είναι σκληρό και έχει μια στιλπνότητα, τα μάτια τους είναι γυαλιστερά και ζωηρά. Αντίθετα στα μπαγιάτικα το κρέας τους είναι μαλακό, ξερό και ξινό, και μυρίζουν άσχημα.

Τα χταπόδια, όταν δεν είναι κατεψυγμένα, πρέπει να είναι καλά "χτυπημένα" γιατί διαφορετικά θα γίνουν πολύ σκληρά στο ψήσιμο. Χρειάζεται προσοχή να μην αγοράσουμε αντί για χταπόδια, μοσχούς που είναι πολύ σκληροί. Τα καλαμάρια δεν πρέπει να τα συγχέουμε με τα τα θράψαλα, τα οποία είναι πιο σκληρά.

Τα οστρακοειδή πρέπει να πωλούνται μόνο ζωντανά. Επιτρέπεται να τα έχουμε σε νερό αρκεί αυτό να είναι καθαρό. Σημειώνεται πως όλα αυτά τα θαλασσινά εύκολα μπορούν να επιμολυνθούν από ακάθαρτα σκεύη που τοποθετούνται, ενώ το περιβάλλον που θα αλιευτούν πρέπει να είναι πεντακάθαρο. Βεβαίως, πολλά είδη των θαλασσινών κυκλοφορούν τυποποιημένα ή κατεψυγμένα. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης και την κατάσταση της κονσέρβας και στη δεύτερη περίπτωση να εφαρμόζουμε τις οδηγίες απόψυξης και μαγειρέματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ