Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Οι τιμές θ' αλλάζουν... κάθε μέρα!

Ο υπουργός Ανάπτυξης εμφάνισε σαν βήμα εκσυγχρονισμού το νέο νομοσχέδιο -που προωθεί και την αλλαγή στο σύστημα τιμολόγησης καυσίμων- αλλά όπως είπε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών η αγορά δε θα δει φτηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες

Από τη Δευτέρα, 8 Οκτώβρη, θα αρχίσει η ημερήσια τιμολόγηση των υγρών καυσίμων από τα διυλιστήρια που θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα της βδομαδιαίας τιμολόγησης. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας στη διάρκεια του 1ου διεθνούς συνεδρίου βενζινοπωλών με θέμα την «απελευθέρωση» της αγοράς καυσίμων και τον «ανταγωνισμό». Ο υπουργός, απέδωσε σε πρακτικούς λόγους την αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα της αλλαγής των τιμών από τα διυλιστήρια σε εβδομαδιαία βάση έχει καταστεί απαρχαιωμένη από τις εξελίξεις στη λειτουργία της αγοράς καυσίμων. Παράγοντες από το χώρο των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, προσανατολίζονται σε πρώτη φάση να αλλάζουν τις τιμές πώλησης προς τους βενζινοπώλες 2 ή 3 φορές τη βδομάδα, με βάση το μέσο όρο που προκύπτει από τις τιμές διυλιστηρίου των τελευταίων τριών περίπου ημερών. Οι ίδιοι παράγοντες, θεωρώντας αδιαπραγμάτευτα τα κέρδη των εταιριών, συμπλήρωναν πως εάν οι «διακυμάνσεις» -αναφερόμενοι προφανώς στις περιπτώσεις αυξήσεων- είναι μεγάλες, τότε θα γίνει και καθημερινή αλλαγή τιμών πώλησης χονδρικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στο εξής θα εκδίδονται μεν καθημερινά από τη Δευτέρα δελτίο «ενδεικτικών» τιμών λιανικής πώλησης, που όμως, θα αποτελεί μια «εξομάλυνση των διακυμάνσεων» -κατά την ορολογία του Ν. Χριστοδουλάκη- της τελευταίας εβδομάδας. Κατά τα άλλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, επιχείρησε να βαφτίσει «το ψάρι κρέας» όσον αφορά στο σκέλος της παραπέρα ενίσχυσης της ασυδοσίας των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων της κλάδου, υποστηρίζοντας, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο συνιστά και πολιτική αντιμετώπισης της μη λειτουργίας του «ανταγωνισμού». Σ' αυτά τα πλαίσια κατά τον ίδιο εντάσσεται η ρύθμιση για την τήρηση των αποθεμάτων, που όπως είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης, χάρη σ' αυτά «εμποδίστηκε να περάσει η ύφεση στην πραγματική οικονομία μέσω των καυσίμων».

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη νομιμοποίηση της επέκτασης της δραστηριότητας των εταιριών και στο χώρο της λιανικής πώλησης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, ο υπουργός την απέδωσε στο γεγονός ότι μ' αυτό τον τρόπο θα.... εισαχθεί διαφανές καθεστώς στις παράλληλες δραστηριότητες! Επίσης, έκανε αναφορά και στις «ασυμμετρίες» όπως τις χαρακτήρισε, που παρατηρούνται στις τιμές στη λιανική, χρεώνοντας εμμέσως πλην σαφώς στους πρατηριούχους την ευθύνη για το γεγονός ότι οι αυξήσεις εμφανίζονται στις λιανικές τιμές πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις μειώσεις. Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προχωρά στη σύσταση ομάδας διαχείρισης κρίσεων στα καύσιμα, που στόχο θα έχει την αντιμετώπιση προβλημάτων εφοδιασμού της αγοράς σε ανάλογες περιόδους.

Οι βενζινοπώλες

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Δ. Μακρυβέλιος επανέλαβε, εκ μέρους της διοίκησης της Ομοσπονδίας, την προσήλωσή του στις αρχές της «πλήρους απελευθέρωσης» της αγοράς καυσίμων και απλά έθιξε σαν δευτερεύοντα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βενζινοπώλες λόγω αυτής της αγοράς. Μεταξύ άλλων, ο Δ. Μακρυβέλιος:

  • αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες συμβάσεις αποκλειστικής προμήθειας των βενζινοπωλών με τις εταιρίες
  • τόνισε ότι το κέρδος των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, αντίθετα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς, είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της λιανικής πώλησης, δηλαδή των πρατηρίων.
  • επισήμανε την ανεξέλεγκτη διαμόρφωση των τιμών από τις εταιρίες και τα διυλιστήρια.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αγορά καυσίμων που προωθείται από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών είπε ότι μ' αυτό «εξωραΐζεται η σημερινή κατάσταση και εν πολλοίς επιδεινώνεται. Μπορεί τα ΕΛΠΕ να ανεβάσουν τη χρηματιστηριακή τους αξία, και ορισμένοι όμιλοι να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά, αλλά η αγορά δε θα δει φθηνότερα προϊόντα και καλύτερες υπηρεσίες».

Τέλος, προκλητικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Β. Σεραφημάκης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το ότι οι εταιρίες έχουν διπλάσιο κέρδος από τη λιανική, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο απάντησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι ανεξάρτητο το ένα κέρδος από το άλλο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ