Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΡΟΥ
Αναστολή και στους συνεταιρισμούς

"Εξωφρενική" η πολιτική της κυβέρνησης στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Μετά τη λήξη των προγραμμάτων του Κανονισμού 815/84 της ΕΟΚ τον Ιούνη του 1995 και τη μη έγκαιρη ένταξη του προγράμματος αποασυλοποίησης στα προγράμματα καταπολέμησης του αποκλεισμού, στο Ψυχιατρείο της Λέρου επικρατεί στασιμότητα. Τα εργαστήρια - συνεταιρισμοί, όπου απασχολούνταν δεκάδες πρώην τρόφιμοι του Ψυχιατρείου, δε λειτουργούν, καθώς σταμάτησε η χρηματοδότησή τους. Συνεπώς, το έργο αποασυλοποίησης - για το οποίο τόσο υπερηφανεύονται οι δύο προηγούμενες και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας - δυσχεραίνεται.

Το έργο της αποασυλοποίησης και καταπολέμησης του αποκλεισμού είχε αυτή την κατάληξη, διότι "ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει αναλάβει τη συνέχεια της χρηματοδότησης των ΕΟΚικών προγραμμάτων", όπως σημείωσε χτες ακόμα και ο κυβερνητικός βουλευτής και καθηγητής της Ψυχιατρικής Κ. Στεφανής,κατά την έναρξη των εργασιών του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Δομών Ψυχιατρικής Φροντίδας του ΕΣΥ. Ωστόσο, ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης,διαβεβαίωσε χτες ότι η πολιτεία θα εξασφαλίσει τους πόρους που χρειάζονται για τη συνέχιση της αποασυλοποίησης, της επανένταξης, της ανάπτυξης ενός πλήρους δικτύου πρόληψης και φροντίδας, καθώς και για τη θεσμοθέτηση κοινωνικών συνεταιρισμών περιορισμένης ευθύνης για επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Γ. Λοβέρδος,αναφέρθηκε στα κενά των θέσεων επαγγελματιών υγείας (πλην γιατρών) που υπάρχουν στα Δημόσια Ψυχιατρεία. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) είναι καλυμμένες μόνο οι μισές θέσεις, ενώ στο "Δρομοκαϊτειο" μόνο το 1/3.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας -Πρόνοιας, Π. Γιαννουλάτος,συμφώνησε ότι "πρέπει να ρίξουμε το βάρος των επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό". Μάλιστα, μετέφερε δέσμευση - όπως είπε - του υπουργού Κ. Γείτονα για "τακτική ποσοστιαία αύξηση των προσλήψεων για τη στελέχωση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και Ψυχιατρικών Τομέων", για το διάστημα 1997 - 1999, που υπολογίζεται σε 350 άτομα ετησίως.

Τέλος, επανέλαβε τις αόριστες ανακοινώσεις που κάνει κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας, περί ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην επόμενη δεκαετία και αντικατάστασης των Ψυχιατρείων από Ψυχιατρικούς Τομείς που πρόκειται να αναπτυχθούν στα Γενικά Νοσοκομεία, Ξενώνες Νοσηλείας και Κέντρα Ψυχικής Υγείας ημερήσιας νοσηλείας. Σκοπός είναι στο τέλος της δεκαετίας να έχει καταργηθεί η κλασική μορφή των Ψυχιατρείων και να έχουν μετατραπεί σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ