Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παραμένουν όμηροι

Το πνεύμα της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των μεταναστών φαίνεται από την εφαρμογή του ρατσιστικού νόμου 1975/91. Ο νόμος στερεί το δικαίωμα της προσωπικότητας στο μετανάστη που δεν έχει άδεια παραμονής. Η Ελλάδα επίσης δεν έχει υπογράψει την 97 και 143 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των μεταναστών. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια καταρτίστηκαν τα δύο Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) που αφορούν τη νομιμοποίηση των μεταναστών στη χώρα μας. Το θέμα αυτό απασχόλησε τη σχετική εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, που έγινε προχτές βράδυ.

"Η εξάρτηση της παραμονής του αλλοδαπού από την αγορά εργασίας τον οδηγεί σε μια διαρκή ομηρία από τον εργοδότη του", τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεων. Αυδής.Αυτή η σύνδεση γίνεται όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία υπηρεσία που να έχει πλήρη εικόνα και καταγραφή για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και την απασχόληση στη χώρα μας, σημείωσε.

"Τα δύο ΠΔ δεν εφαρμόζονται στα μέλη των πληρωμάτων των πλοίων και με αυτό τον τρόπο καταπατείται η συνταγματική αρχή της ισότητας", πρόσθεσε ο Λεων. Αυδής. Επίσης υπογράμμισε ότι τα Διατάγματα δεν προβλέπουν τι θα γίνεται με τις οικονομίες των μεταναστών και τόνισε ότι είναι ρητή υποχρέωση του κράτους η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους και αυτό δεν επαφίεται στη διάθεση οποιασδήποτε πλειοψηφίας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Β. Μπρακατσούλας,υποστήριξε ότι η χώρα μας διαθέτει την πιο προοδευτική θεσμοθετημένη προστασία των μεταναστών. Χαρακτήρισε μάλιστα φιλελεύθερα τα δύο ΠΔ, χωρίς όμως να αναφερθεί σε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. "Ο νόμος ήρθε πολύ αργά", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Μεταναστών Μ. Χέλμι.Κατήγγειλε μάλιστα ότι τον Απρίλη τα παράβολα για την έκδοση άδειας παραμονής διπλασιάστηκαν. Από 22.000 έφτασαν τις 44.000 δραχμές. "Πόσα δισ. θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από τη νομιμοποίηση των 450.000 ξένων;" αναρωτήθηκε. "Τι θα γίνει με τους μεσάζοντες που παίρνουν 500 και 600 χιλιάρικα για μια άδεια παραμονής;". Οσον αφορά το ποινικό μητρώο που απαιτούν από τους αλλοδαπούς τα ΠΔ, "δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό αφού το πρώτο ΠΔ δεν επιτρέπει στον αλλοδαπό να ταξιδέψει στο εξωτερικό". Εξάλλου, σε πολλές χώρες υπάρχουν φασιστικά, αντιδραστικά ή θεοκρατικά καθεστώτα και αρκετοί αλλοδαποί είναι ανεπιθύμητοι λόγω κοινωνικής ή πολιτικής δράσης και το πιο πιθανό είναι ή να μη διευκολυνθούν ή οι αρχές να στείλουν τέτοιο ποινικό μητρώο που να αποτελεί λόγο απέλασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ