Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ανθυγιεινή" η αγορά εργασίας υγείας

Ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας

"Η πραγματικότητα είναι αρκετά σκληρή, τόσο για τη νοσηλεύτρια, όσο και για την υγεία που καλείται να υπηρετήσει", τονίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτεςενόψει της 12ης Μάη, μέρας αφιερωμένης στο ρόλο και τη σημασία του έργου της νοσηλεύτριας.

Εκτός απ' τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, στον ιδιωτικό τομέα, όπως επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ, η κατάσταση είναι χειρότερη: η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού είναι μεγάλη, "το Προεδρικό Διάταγμα 517/91, που ορίζει το προσωπικό, είναι στα συρτάρια, μια κι έτσι συμφέρει τους κεφαλαιούχους της υγείας - συνεχίζει η ανακοίνωση. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η ανασφάλεια σε αρκετούς χώρους, η ανοιχτή τρομοκρατία, είναι χαρακτηριστικά που σφραγίζουν την παρουσία των νοσηλευτριών. Η γενικότερη ασυδοσία του κεφαλαίου υπάρχει και στην "αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας", όπως για παράδειγμα αμφισβητείται ή καταπατείται η κυρωμένη με την 11564 Υπουργική Απόφαση ΣΣΕ '97 και με την οποία δίνεται η δεκαήμερη επιπρόσθετη άδεια στις νοσηλεύτριες, στα χειρουργεία, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού".

Η ΟΣΝΙΕ τονίζει, ακόμη, ότι οι νοσηλεύτριες έχουν να αντιμετωπίσουν την αδράνεια ή και τη συναλλαγή αρκετών συνδικαλιστικών οργάνων. "Εχουν να κάνουν με τις δεκάδες "επιστημονικών", αλλά και συντεχνιακών συλλόγων, οι οποίοι, στο όνομα των νοσηλευτριών, καλλιεργούν τον έντονο συντεχνιασμό, είτε ασκούνται στο φάγωμα των "ευρωπαϊκών" επιδοτήσεων σε διάφορα είδη σεμιναρίων". Από την άλλη, στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει το πρόβλημα των χιλιάδων πρακτικών αδελφών, για την κατάρτιση των οποίων δε λαμβάνεται κανένα μέτρο.

"Για όλα αυτά, την κύρια ευθύνη φέρει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις πολιτικές που ασκούν όλα αυτά τα χρόνια. Η αναβάθμιση της νοσηλεύτριας είναι δεμένη με την αναβάθμιση του ίδιου του συστήματος υγείας, είναι δεμένη με τη θέση όλων των εργαζομένων", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πορεία στη Βουλή

Ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά κήρυξε πεντάωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα (10 πμ - 3 μμ) με αιτήματα τη δωρεάν υγεία για όλο το λαό και απόσυρση του νομοσχεδίου που δημοσιοποίησε πρόσφατα η κυβέρνηση. Θα γίνει συνέλευση του κλάδου στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, ώρα 11 πμ.

Η ΠΟΕΔΗΝ για τη Δευτέρα έχει προγραμματίσει 24ωρη απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού με κύρια αιτήματα την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και συνταξιοδοτικά θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ