Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Δίωρη στάση για τους εκτάκτους

Δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Τετάρτη το απόγευμα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΠΟΕ - ΟΤΑ) διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" πρότεινε στο ΓΣ 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη και παράλληλη συγκέντρωση. Η πρόταση αυτή, όμως, απορρίφθηκε από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ με τον ισχυρισμό ότι δεν είναι απαραίτητες οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Το ΓΣ αποφάσισε να στηρίξει οποιοδήποτε Σύλλογο αποφασίσει δικές του αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ θα προσπαθήσει μέχρι την Τετάρτη να έχει συναντήσεις με τα κόμματα, για να ζητήσει την ποστήριξή τους.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν με διατάξεις του νομοσχεδίου για την περιφέρεια, καθώς μέσα από αυτό μονιμοποιούνται εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (αορίστου χρόνου), αλλά μένουν έξω όλοι οι έκτακτοι και κυρίως αυτοί που εργάζονται σε έργα αυτεπιστασίας (σύμβαση έργου).

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ζητάνε μέσα από το νομοσχέδιο να μονιμοποιηθούν οι περίπου 8.000 έκτακτοι δημοτικοί υπάλληλοι, που εργάζονται με συμβάσεις έργου και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων και οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέχρι 31/12/1996. Επίσης, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέσα από τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων με διαφανείς διαδικασίες.

Ο γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ Γιάννης Στρατηγός στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι είναι συνολική λύση στην πολιτική προσωπικού στους ΟΤΑ. "Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να διατηρεί το θεσμό των εκτάκτων καθώς έτσι εφαρμόζει τη μερική απασχόληση. Πρέπει να αντιπαλέψουμε το νόμο 2190, ο οποίος θεσμοθετεί τη μερική απασχόληση", επισήμανε.

Αναφερόμενος, ο ίδιος, στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για το νομοσχέδιο τόνισε ότι μόνο οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ είναι σύμφωνες με τις θέσεις των εργαζομένων. Τέλος, ο γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ σημείωσε ότι απέναντι στο στόχο της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από την επέκταση της μερικής απασχόλησης, οι εργαζόμενοι πρέπει να πιέσουν αγωνιστικά, ώστε να δοθεί οριστική λύση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ από την πλευρά του προσπάθησε να μοιράσει τις ευθύνες, δηλώνοντας πως είναι αρνητικό ότι η ΚΕΔΚΕ δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και κατήγγειλε τους δημάρχους ότι χρησιμοποιούν τους εκτάκτους για ρουσφετολογικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ