Με ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποστολή και νέων τμημάτων αναχώρησε χτες για την Αλβανία η κύρια δύναμη του ελληνικού τάγματος. Η αναχώρηση έγινε λίγο μετά τις 11 το πρωί από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα αρματαγωγά "ΣΑΜΟΣ" και "ΧΙΟΣ" του Πολεμικού Ναυτικού. Στην τελετή αναχώρησης που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη παραβρέθηκε και μίλησε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αποστολάκης, ο οποίος επισήμανε τον ειρηνευτικό χαρακτήρα της αποστολής και κάλεσε τους άνδρες της αποστολής να είναι εντελώς ουδέτεροι, χωρίς καμία παρέμβαση στις εσωτερικές εξελίξεις στην Αλβανία.
Η δύναμη που αναχώρησε χτες αποτελείται από περίπου 400 μισθοφόρους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πενταετείς οπλίτες, ενώ στα αρματαγωγά επιβιβάστηκαν και περίπου 100 οχήματα διαφόρων τύπων όπως φορτηγά, τζιπ, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, οχήματα φορείς όπλων κλπ. Τα αρματαγωγά αναμένεται να καταπλεύσουν αύριο στο λιμάνι του Δυρραχίου και από εκεί να προωθηθούν οδικώς στα Τίρανα, όπου και θα εγκατασταθούν στα νότια προάστιά του. Στην Αλβανία βρίσκονται ήδη δύο ελληνικοί λόχοι, ο ένας 120 ανδρών εγκαταστημένος έξω από τα Τίρανα και ο άλλος 130 ανδρών που ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την εγκατάστασή του που προβλεπόταν να γίνει στην Αυλώνα.
Στο μεταξύ, καθημερινά είναι τα προβλήματα συνεννόησης και συνεργασίας της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας με την ιταλική διοίκηση, προβλήματα συνεννόησης αλλά και ανταγωνισμού, στα οποία οφείλεται και η καθυστέρηση εγκατάστασης της δύναμης στην Αλβανία.
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε χτεσινές του δηλώσεις μίλησε για την ανάγκη πολιτικής λύσης στην αλβανική κρίση και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον ρόλο του Φ. Βρανίτσκι. Ωστόσο σημείωσε ότι "η κρίση δεν τερματίστηκε, διότι δε γνωρίζουμε πού θα εξελιχθεί η κατάσταση".